head
2183026 810x458 75f08
Cumartesi, 20 Nisan 2024
Pazar, 13 Ekim 2019 16:49

TURİST ÇOK, DENESİ YOK..

Yazan
Ögeyi Oylayın
(30 oy)
Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan beyefendi her fırsatta televizyon ekranlarında turizmin kırdığı rekorları dile getiriyor haklı olarak.. Bir önceki yıla oranla artan turist sayısı ve artan gelirlerden bahsediyor.


Öte yandan Sayın Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy bey de hemen hemen aynı konuları gündeme getiriyor ve başarılarından bahsediyor.


Alanya menfaatleri söz konusu olunca elini taşın altından çekmeyen, gece gündüz Alanya'yla yatıp kalkan Sayın T.C. Alanya Belediyesi başkanı Adem Murat Yücel bey de her fırsatta gelir arttırıcı çalışmalar yaptıklarını ifadeyle konuya olan duyarlılıklarını dillendiriyorlar.


Alanya Ticaret ve Sanayi Odası başkanımz Sayın Mehmet Şahin hemen her konuda hazırladığı raporları Alanya'mızın hamisi olan Sayın Dış İşleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu'na ulaştırıyor ve konuların halledilmesi anlamında esirgemedikleri desteklerini talep ediyor.


Eldeki veriler anlamında bir problem yok, veriler turizmin inkişafını anlatıyor..

Ancak bir konu dikkatler den kaçıyor o da gelen sayı o kadar artıyor ki bunların oluşturduğu yük de o nisbette artıyor tabii olarak.
Bu artışın oluşturduğu kalabalık mutlaka bazı sektörler açısından faydalıdır ancak kişi başı harcamalar göz önüne alındığında durumun pek iç açıcı olmadığı aşikar.


Bir tarla düşünün yeni sürülmüş düzeltilmiş, oradan birkaç kişi geçse ve tarlayı çiğneseler çok zarar veremezler ancak aynı tarladan binlerce kişi geçerse o toprak sertleşir ve ekilemez hale gelir, dolayısıyla yeniden sürülmesi gerekir ki bu da epey bir masraf anlamına gelir.


Bu sayı üzerinden değerlendirmeler mutlaka oluşturdukları zararlar açısından da değerlendirilmelidir. Gelir seviyesi yüksek, harcama gücü olan turist sayı olarak az olsa da memlekete ve çevreye daha az zarar verir, bunun karşılığında da daha fazla fayda oluşturur maddi açıdan.


Şimdi bizler o eski günlerdeki Avrupalı ve harcama gücü yüksek turisti bekliyoruz..

Sayın Kültür ve Turizm bakanımız işin başına getirildiği ilk günlerde bizzat kendisi turistten elde edilen kişi başı gelirin yükseltilmesi anlamında çalışmalar yapacağını ifade etmişlerdi. Bu açıklama bizi hem memnun etmiş hem de beklentilerimizi yukarı çıkarmıştı.


Tüm bu söylemler ve hareketler rahmetli Osman Bölükbaşı'nın Konya mitinginde halka söylediklerini hatırlara taşıyor. Ne demişti rahmetli miting meydanını tıka basa dolduran ancak kendisine oy vermeyenlere. ''Ey Konya'lılar sapınız bol ama deneniz yok'' İşte şimdi karşı karşıya olduğumuz turizm hareketi içinde bu mihvalde birşeyler söylememiz hiç de yanlış olmaz.

Evet gelen sayı çok ancak ortada para yok.


Son günlerde iflasıyla gündeme gelen Thomas Cook seyahat şirketinin ortaya çıkardığı boşluk takip edebildiğimiz kadarıyla fazlasıyla uluslararası şirketlerce doldurulmuş ve T.C.Kültür ve Turizm bakanlığımız verdiği taahhütlerle bu durumu destekliyormuş.Hatta yüzde elli artış oluşumundan bahisle konu ele alınıyor, bu sayı artışı inşaallah kişi başı harcama gücü göz önüne alınarak desteklenir de sektörde iştigal eden esnaf ve tüccar da biraz olsun sebeplenir.


Şimdi bekleyip göreceğiz, hayırlısıyla gelecek sezon beklentilerimiz karşılık bulur inşaallah.

Okunma 14816 kez Son Düzenlenme Pazar, 13 Ekim 2019 17:08

Gazeteler