head
2183026 810x458 75f08
Cumartesi, 20 Nisan 2024
Cumartesi, 06 Nisan 2019 15:25

“DERELER ÖZGÜR AKSIN”

Yazan
Ögeyi Oylayın
(2 oy)
Geçtiğimiz hafta Toroslar’ın arasında sıkışıp kalmış, 81 yıl yıl önce ilçe merkezi olmuş ve yanılmıyorsam 24 köyü bulunan Gündoğmuş topraklarındaydım..Komşu ilçemiz ” saklı cennet” denilen ilçe topraklarında.


Eski adı Çündüre, şimdilerde Kayabükü köyü sınırları içinde kalan Kocaköprü’deydim.
Saklı Cennet’i birileri ‘saklı cehennem’ yapmak için kolları sıvamış sanki. İnat etmişler, bölgeyi, bölge halkını yokluğa, yoksulluğa sonra da göçe zorlamak için, binlerce bitki ve böcek hayvan türünün yaşadığı Alara çayını kurutmaya, Alara Vadisini yok etmeye, meşhur Uçansuyu tarihden silmeye karar vermişler.
HES Projesi yapmışlar, hemde Alarayı besleyen iki ayrı ırmak boyuna. Hes in açılımı, Hidro Elektrik Santralı. Alara Çayını dev boruların içine alacaklar, belli noktalarda elektrik üretecekler.
Doğa ve yaşam yok olmuş, bağ bahçe kurumuş, bölge halkı yokluğa yoksulluğa itilmiş kimin umurunda.
Kayabükü köyünde, Alara Çayı’nın gürül gürül akışı üzerinde bulunan Kocaköprü’de bölge halkı kadınlı erkekli toplanmış. Antalya’dan gelecek mahkeme heyeti ile bilir kişileri bekliyor. Vatandaş mahkemeyi tam üç kez kazanmış. ” Dördüncü kez de kazanacağız” diyorlar.
“Bırakın, dereler özgür aksın” diyor vatandaş.
Yeminli Mali Müşavir Mevlüt Güven, bölge halkının sesi olmuş, gözü kulağı olmuş. Bilirkişilere, mahkeme heyetine bölgenin doğanın korunmasının bölge halkı için önemine değiniyor. ” Dünyada yaşam mirası listesinde yaşanabilir onyedi bölgeden birisi Alara havzası” diyor.
İktidar partisine mensup Gündoğmuş Belediye Başkanı ve meclis yeleri ile yine iktidar partisi ilçe yönetimi ile seçim ittifakına giren mualefet temsilcilerinin katılmadığı HES bilirkişi toplantısına , Gündoğmuş mualefet partileri, Köprülü, Eskibağ, Kayabükü ve Alara ‘nın Manavgat bölgesine akışı üzerinde bulunan bdört köyün muhtarıda oradaydı. Antalya’dan gelen çevrecilerde destek verdi. Köylü kadınlar ” canımızı alsınlar, suyumuzu almasınlar” diye acılarını dile getirdiler.
Bilirkişiler, idare mahkemesi hakimi ve görevliler, her iki tarafın avukatkları , derelerin çıkış ve akış noktalarını inceleyip gittiler, rapor tutacaklarmış.
Gündoğmuşlular yine de umutlu. “Haklıyız, biz kazanacağız. Üç kez kazandık, dördüncüyüde kazanacağız.” Mevlüt Güven de diyor ki. “Dört mahkeme kararınıda Sayın Başbakana göndereceğim” .
&&& &&& &&&

Alanya Belediyesi Demirtaş’da altı milyon lira yatırımla Kültür Merkezi açtı. Düğün salonu, toplantı salonu gibi salonları var, iyi güzelde oyun sergilenecek bir sahnesi yok. Duruma göre daha sonra eklenebilirmiş. Katılım hayli yoğundu. Meher çaldı, zeybekler oynandı. Protokol, iktidar partisi hariç tam kadro oradaydı. Onaltı dakika konuşma yapan Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, hem açılışı yapılan düğün , toplantı ve sergi salonlarından bahsetti, hemde diğer yatırımlardan söz açtı. Demirtaş bölge halkının katılımı hayli yoğundu. Altı milyon liralık yatırım , Alanya ya bölge halkına hayırlı olsun.
&&& &&& &&&
Dört Nisan’da Alanya Ticaret ve Sanayi Odası’nın genel kurulu var. Mevcut Başkan Mehmet Şahin ile Başkan adayı Mustafa Tuna arasında yaşanan başkanlık yarışını bakalım kim kazanacak. Bekleyip görelim, Alanya için hayırlı olsun.

Okunma 16201 kez
Zeki DEMİR

DOKUNDURMALAR

Gazeteler