head
2183026 810x458 75f08
Cuma, 29 Mart 2024
Cumartesi, 24 Ağustos 2019 22:12

Musibet şart mı?

Yazan
Ögeyi Oylayın
(14 oy)
Eskiler, bir musibet, bin nasihate bedeldir derlerdi. 17 Ağustos 1999'da insanları uykudayken olan 7.4 büyüklüğündeki Gölcük depremi felaketinin üzerinden 20 yıl geçti. Resmi bilgilere göre 18.373 kişi yaşamını yitirmişti, yüzlerce kişi de sakat kalmıştı. 300 bin üzeri konut ve iş yeri hasar görmüştü.

Antalyamızın önemli meslek odalarından İMO, Gölcük depremi yıldönümü münasebetiyla bir bildiri yayınladı. Toplumu ilgilendiren önemli konuları ve ikazlarını paylaşmam gerektiğine inanıyorum.

Antalya depreme hazırmı başlığıyla yayınlanan bildiride, deprem riskleri için kalıcı tedbirlerin alınmadığına vurgu yapılarak geçen 20 yılın kayıp olduğu öne sürülüyor.Yapılan mevzuat değşikliklerine ve getirilen yapı denetim sistemine rağmen, imar affıyla başa dönüldüğünü ileri sürülüyor. İmar barışı ile ruhsatsız yapıların yasal hale getirdiğini. TOKİ tarafından üretilen büyük konut projelerinin yapı denetim sisteminden muaf tutulmasının mühendisleri endişelendirdiği belirtiliyor.

Antalya’da, Isparta’da, Burdur’da bir “Deprem Master Planı” yapılmadığnın belirtildiği bildiride, deprem ile alakalı planlamanın nasıl yapılması gerektiği maddelerle açıklanmış. İnsan hayatı siyasetçilerin oy kaygısına, sermayenin kar hırsına, niteliksiz mühendislik hizmetine ve denetimsizliğe terk edilemez cümlesiyle inşaat sektörüne ve yetkililere eleştri yapılan yazıda, biz inşaat mühendisleri geleceğe endişeyle değil, güvenle bakmak istiyoruz, yetkilileri uyarmaya ve göreve davet etmeye ısrarla devam edeceğiz afete hazırlık çalışmalarının ciddi şekilde yapılması ve toplumun bilinçlendirilmesi şart deniliyor.

Yayınlanan bildirinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bir musibet olmadan bin nasihate kulak asmasak da bu nasihate değer verilmelidir. Çok önemsediğim kentsel dönüşüm ihmal edilmeden arttırılarak uygulanmalıdır.

Hoşça kalın, musibetsiz kalın.

Cengiz Savaşeri

Okunma 11450 kez Son Düzenlenme Cumartesi, 24 Ağustos 2019 22:15
Cengiz SAVAŞERİ

SİVRİ KLAVYE

Gazeteler