head
2183026 810x458 75f08
Perşembe, 28 Mart 2024
Salı, 20 Ağustos 2019 16:24

Alara Çayı Özgür Aksın

Yazan
Ögeyi Oylayın
(10 oy)
Geçtiğimiz Pazar günü Gündoğmuş, Uçansu'daydım. Sabah erken saatlerde Cumhuriyet Halk Partisi Alanya İlçe Örgütü önünden bir dolmuş, beş altı özel binek aracı ile Gündoğmuş yoluna düştük.


Ben CHP'nin tanıdık ve emektar isimlerinden Gündoğmuş, Köprülü köyünden Tekin Açıkalın ile aynı araçtaydım. Aracı Kullanan da Köprülü'den CHP Çıplaklı Mahalle Temsilcisi Mustafa Oğuz ...
Çevrecilik duyarlılık isteyen bir konu. İnsanı, doğayı, hayvanı sevmek , gelecek kuşaklara aldığımız emaneti sağlam ve yaşanabilir, yaşatabilir bırakmalıyız.


AKP, MHP, İYİ Parti, SP, Vatan Partisi gibi siyasi partiler de gidebilir, birlikte gidebiliriz, çevreye sahip çıklıması açısından destek verebilirlerdi ama " çıt " yok.


Her ne ise, Taşatan Yolundan eski belde şimdilerde mahalle Köprülü ye inen yol dar, viraj ve toz toprak içinde. Bi hallerle indiğimiz Köprülü de ilk göze çarpan, hastane kadar büyük bir sağlık yatırımının kaderine terk edilmiş , kapanmış olmasıydı. Sonra, oğlu büyükşehir de işe alınan bir partili , belkide bahçsindeki bütün incirleri üç kocaman tepsiye doldurmuş, kırk kişilik ekibe ikram etti.


İncir yeme merasimi, yakındaki caminin tek kabinli wc'sinde oluşan uzun kuyrukdan sonra , Köprülü'nün içinden devamla, bölge yaylalarının da bulunduğu Çündere köyünde bulunan , kar suyu ile beslenip kış ve baharda gürül gürül akan Uçansu yakınındaki, Güzle Mevki denilen yerde bulunan Koca Köprü ye geldik.


Burada Alara Çayı , gölgeleyen karacaağaç, çınar dalları altında , gözü dönmüş insanların HES projeleri ve bu projelerin yanlışlığını savunan çevreciler tarafından yapılan mücadeleden habersiz ( belkide haberi var ve HES projesi hayata geçerse kuruyup gideceğinin, bölgede kuraklık yaşanacağının bilincinde ); uğultulu bir ses çıkartarak Torsların eteklerinden kıvrıla kıvrıla, nazlı nazlı akmasını sürdürüyor.
Alara çayı üzerinde bulunan Uçansu bölgesinde Antalya'dan gelen çevreciler, Dereler Özgür Aksın platformu üyeleri, Tüm emekli sen üyeleri, Manavgat, İbradı, Gazipaşa , bölge köylerinden toplanan 150 den fazla çevreci, derelerin özgür akması istemiyle HES iptallerinin çoğalması dileğinde bulundular.


Antalya, Gündoğmuş da, doğa harikası Uçansu Şelalesi'ni oluşturan Alara Çayı üzerinde, üçüyle ilgili hukuki sürecin sürdüğü 8 HES projesinden biri daha mahkeme tarafından iptal edilince, çevreciler ve siyasiler bölgede toplanarak sevinç gösterileri yaptılar. HES , Hidro Elektrik Santralleri nin bölgede doğayı katledeceğini savunan platform sözcüsü yeminli mali müşavir Mevlüt Güven in idaresinde gerçekleşen konuşmalarda, çevre bilinci , mahkeme süreci, süreçde yaşananlar, HES yapılması durumunda bölgede doğaya ve canlıya vereceği zararlar ifede edildi.


Antalya'nın küçük ilçesi Gündoğmuş 'da , Akyarı, Tavşanalanı , Çündere, Köprülü, Çaltı, Eskibağ köy yolları üzerinde, Torosların zirvesi Akdağ ve Geyik dağlarında, 50 metre yükseklikten dökülen doğa harikası Uçansu Şelalesi'nin kaynağını da oluşturan Alara Çayı üzerinde, 7'si dere, 1'i baraj tipi olmak üzere 8 HES projesi yer alıyor.


Akdeniz'e döküldüğü alana kadar yaklaşık 80 kilometre uzunluğa sahip Alara Çayı üzerindeki HES projelerinden Hayat 1, Hayat 2 HES projeleriyle ilgili hukuki süreçler devam ederken, Kemer HES ile ilgili mahkemeden iptal kararı çıktı.Kararın çıkmasıyla birlikte çevreciler ve doğa severler Uçansu Şelalesinde bir kere daha seslerini duyurmaya çalıştılar.


CHP Alanya İlçe Başkanı Coşkun Karadağ ile birlikte yaklaşık 40 kişilik parti yöneticileri, mahalle temsilcileri ve tanıdık simalar ile ünlü siyasi Yakup Kuzay ve eşi, HES'lerin iptali için mücadele veren yeminli mali müşavir Mevlüt Güven, Antalya, Manavgat, İbradı dan gelen çevre kuruluşlarının başkanları, bölge muhtarları, bölgede HES yapılacağını son iki üç gün kala öğrenip karşı dava açılmasını sağlayan bölge sakini Fikret Kılınç da etkinlikte hazır bulundular.


Yapılan konuşmalarda çevre ve doğanın önemine dikkat çekildi ve "dereler özgür aksın" denildi. Çevreciler diğer mahkemelerin de bölge halkının lehine sonuçlanmasını beklediklerine dikkat çekip takipçisi olacaklarını söylediler.


Bu arada benim dikkatimden kaçmayanlar ise, etkinliğin önemi ve etkili olması dileğinin yanında; Gündoğmuş dışından 150 civarında son derece donanımlı, her biri eğitimli, mesleğinde kariyer sahibi olmuş bay bayan, geneli orta yaş üstü insan çevrecilik bilinci ile bölgeye gelip Alara Çayı ve havzasını, Uçansu Şelalesini savunurken, bölgeden sadece üç köy muhtarının , beş altı köylünün , iki başörtülü köy kadınının etkinlikte hazır bulunması ve ayrıca bu günlerde karla beslenen suyu azalmış doğa harikası Uçansu önünde , Gündoğmuş Belediyesi'nin hiç bir yatırım yapmamış olması, her yerin çöp ve pislik içinde olması , son olarak da çok sayıda siyasi partide önemli görevlerde bulunmuş Yakup Kuzay'ın, CHP İlçe Başkanı Coşkun Karadağ ve partililerin "çardak keyfi" yaptığı sırada Aralık da yapılacak CHP ilçe başkanlığı kongresinde, ilçe başkanı adayı olduğunu söylemesi hafızama kazındı.


Bende diyorum ki, bilinçlenelim , çevremize, doğamıza sahip çıkalım, bırakalım " Alara Çayı Özgür Aksın"....

Okunma 9927 kez Son Düzenlenme Salı, 20 Ağustos 2019 16:32
Zeki DEMİR

DOKUNDURMALAR

Gazeteler