head
2183026 810x458 75f08
Pazar, 28 Nisan 2024
Cumartesi, 20 Ocak 2024 02:52

Ev sahipleri istediği kira zammı nedeniyle merhametsizlikle suçlandı ya?

Yazan
Ögeyi Oylayın
(7 oy)
  Madalyonun ters tarafını da BİZ gösterelim dedik.

2009 yılında Alanya’nın Konaklı beldesinden 2+1 bir daire aldım. Aileden para topladım. Arkadaşlarım borç verdi. Fiat Uno arabamı sattım. Kaç yılda bitti o borç. 2015 YILINDA Emekli olunca Alanya’da köye yerleşmeyi tercih edip, evi kiraya verelim dedik. İlk deneyim...

Eşyalı olarak bir öğretmene kiraya verdim. Burada uzun süre oturacağım dediği için düşük bir fiyata verdim. Öğretmen çocuğummuş gibi havlularına kadar ütülüleyip banyo dolabına koydum. Üç ay sonra kış ortasında ben çıkıyorum dedi.

Eve baktığımda banyo tavanı yanlış kullanımdan dolayı aşağı inmek üzereydi. Kiralama şartlarına uymadığı için ev uzun süre boş kaldı.

Yani zarar ettim.

Ben hala iyi niyetimi korumaya devam ederek yeni kiracılara ederinin altında kiraya vermeye devam ettim.

Ev tam merkezde bir ev. Eşyalar eşya olmaktan çıktı. Kimi alıp götürdü. Duvardaki tabloya kadar kırdılar. Otelİn biri 4 aylığına diye tuttu. Sözde 3 bayan kalacaktı. Apartmanda aile kaldığı için komşularım rahatsız olmasın diye itina gösteriyordum. Sonra duydum ki, eve oturtulanlar erkek ve sayıları da 6 falan.

Bir aile istedi sonra. Bir çocuklu aile diye verdik. Sonra aile uçmuş. Çoluk çocuk eve dolmuş. Komşular dedi ki, eve giren-çıkan belli değil. Her yeri kırıp döktüler. Güya depozite aldık. Son ay kirayı ödemeden gittiler. Verdikleri zarar bizim yanımıza kar kaldığı gibi, pisliklerini temizlettik.

Eve kokudan girilmediği için boya-badana yapıldı. Üç ay oturan üç kişilik bir aile, su parası çok geldi diye, su parasının yarısını benden keserek kira ödemiş. Kendi kullandığı suyun parası. Şaka gibi değil mi?

Son oturana karı-koca diye verdik. Çıktıklarında eve giremedim. Fazla eşyaları odanın birindeki dolaba kilitlemiştim. Dolap kırılmış. Eşyalar çıkarılmış. Giderken bazı eşyaları götürmüşler. Ev ahırdan farksızdı. Aldığım çok ucuz olan kira toplamı evin tamirine yetmedi.

Klozete kadar değiştirmek zorunda kaldım. Artık kiraya vermiyorum Üstelik ihtiyacım olmasına rağmen. Evi de satışa verdim.

Arkadaşım kendi oturduğu evin alt katını bir aileye tertemiz teslim ediyor. Kiracı doğru kira ödemiyor. Elektrik, su parasını doğru ödemiyor. Arkadaşım evde yokken kaçmışlar para vermemek için. Bütün parkeler kullanılmaz hale gelmiş.

Diş doktoru olan arkadaşımız Alanya’da evlerini kiraya verdi. Arkadaşımızın eşi bankacı. Bir gün bankaya gelen birisi evi kiralamak istemiş Arkadaşımız evde kiracı var diyor. Kiraya isteyen, onlar çıkalı iki ay oldu demiş. Kiracının kaçtığını öyle öğrenmişler. Kirayı doğru düzgün ödemediği için kaçtıklarını bilmiyorlar. Bir başka kiracıları da, çatıda mangal yapmış. Çatının şıngıllarını çatıda mangalda yakmışlar. Bu anlattıklarım kiraların normal olduğu dönemde yaşandı.

Bir başka arkadaşımın merkezi bir yerde olan üç odalı evinde oturan kiracı inatla üç kuruşa oturuyor. Bu arkadaşım, karı-koca yıllarca çalıştı. Cocukları pusette dükkanda büyüdü. O ev öyle zor şartlarda alındı. Biz de kiracı olduk, kiracılık zor diye kiracının üzerine gitmiyorlar. Cüzi kiraya zam istediklerinde, paraya doymadınız diye cevap veriyor bay kiracı. Sanki milletin malının ortağı.

Beni kiracı değil, “KİR-ACI” kesimi buldu.

Çevremde gördüklerimde genelde böyle kir-acı cinsiydi. Bu rezillikleri yaşaya yaşaya artık “biz de kiracı olduk, zor, yazık” demeyi bıraktık. Ev boş kalsın daha iyi. Elalemin pisliği ile uğraşmayalım deme durumuna geldik. Bir ülkede ahlak çökmüşse, bu çürümüşlüğü her alanda yaşıyorsunuz.

Kimse kiracılar çok mağdur diye madalyona tek taraftan bakmasın. Madalyonun diğer yüzü de var. Dava edin diyebilirsiniz. Mahkeme, avukat ve mahkeme masrafı... Üstelik çok uzun sürecek bir davadan sonuç almak zor. Kiracı bu durumu bildiği için her türlü suistimali yapabiliyor. Tatil yörelerinde durum budur. Kiracıların çoğu kiracı değil, “KİR-ACI”dır

Ev sahiplerine insafsız diyenlere bir soru: Bu evlerin fiyatları şu anda 3 milyon liradan başlıyor. Üç milyon lirayı bankaya yatırsa aylık kaç lira faiz alır?

Batırdığınız ekonominin bedelini halka ödetmeye kalkmayın! Kimse bu mülkleri kolay almıyor.

Zahide UÇAR

(15. 12. 2023)

Okunma 3926 kez Son Düzenlenme Cuma, 19 Ocak 2024 20:59
Zahide ucar

Zahide

Gazeteler