head
2183026 810x458 75f08
Cumartesi, 20 Nisan 2024

Alanya Belediye Meclisi'nin bağımsız üyesi Yılmaz Bağışlar, Alanya sahillerindeki kum erozyonu için çalışma komisyonu kurulmalı önerisinde bulundu...

Alanya Belediye Meclisi'nin bağımsız üyesi Yılmaz Bağışlar, Alanya sahilleri ile ilgili öneride bulundu.

Bağışlar, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Yoğun ve bazen de gereksiz siyasi gündem içerisinde Alanya olarak unuttuğumuz veya özünden uzaklaştığımız önemli bir konu hakkında fikirlerimi paylaşmak istiyorum.
Sahillerimizde kum erozyonu sebebiyle oluşan kayalıklar. Bu konu önemli çünkü turizm şehri olarak bölgenin geleceğini planlıyorsak, öncelikle sahillerimizin daha sağlıklı gelişimini sağlamak zorundayız. Tıpkı sahil büfeleri tip projelerin geliştirilmesi adımlarının atılması gibi.
Geçtiğimiz sene bu konu belediye imar komisyonuna geldi ve mecliste görüşülerek kamuoyu ile paylaşıldı.(Mahmuz projesi). Yapılması planlanan proje kamuoyuna tam olarak anlatılamamış olsa gerek veya eksik bilgi sebebiyle kamuoyu ikna edilemedi.
Bana göre de projede ciddi eksiklikler söz konusuydu ve geliştirilmesi gerekiyordu. Hacet deresi ve hemen yanına yapılacak bir kaç tane kum tutucunun asıl ihtiyaca cevap verip vermeyeceği hususunda tereddütlerim vardı.

mahmutlar plajı 9db06


Açık denizlere kıyısı olan dünyanın bir çok ülkesinde, zamanla oluşan kıyı erozyonunu önlemek amaçlı fazlasıyla örnek kum tutucu projeler yapılmıştır.
Kum tutucu veya dalga kıran şeklinde deniz kıyısında veya deniz içerisinde belirli bir mesafede geliştirilen bu projeler başarılı da olmuştur. Alanya için de bir çok farklı proje geliştirilebilir durumda.
Bunun için, öncelikle belediye meclisinde her partiden teknik yeterliliği olan temsilcilerin olduğu geçici bir çalışma komisyonu kurulabilir.
Bu komisyon, çeşitli üniversitelerden görüşler alarak bir çalışma raporunu meclise sunabilir.
Alanya'mızın turizm geleceği açısından hayati önem taşıyan sahillerimiz için geç olmadan uygun tip kum tutucu veya dalga kıran projesi geliştirerek kamuoyu ile paylaşılabilir.
Siyasi irade ve özellikle başkan bey ve ekibi bu konuda istekli ve gelecekte oluşacak sorunu giderme yönünde adımlar atmaya istekliler. Gerekirse Turizm Bakanlığı ve Çevre Şehircilik Bakanlığı hibe destekli bir projenin bir an önce hayata geçirilmesi gereklidir.
Alanya'mızın açık denize kıyısı olan Demirtaş, Kargıcak, Mahmutlar, Kestel gibi mahallelerinde denize girmeyi ciddi anlamda zorlaştıran kayalıklar ile ilgili kısır siyasi çekişmelere meyil vermeden acilen lokal projeler geliştirilmesi gerekir."

Gazeteler