head
2183026 810x458 75f08
Perşembe, 28 Mart 2024

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Soçi'deki Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmesinde "Suriye'de barış Türkiye-Rusya ilişkilerine bağlı" dedi. Erdoğan ayrıca Türkiye-Rusya ilişkilerine ilişkin olarak da "bizim Türkiye-Rusya ilişkilerinde her geçen gün çok daha güçlenerek devam etmemizde çok büyük faydalar var" ifadelerini kullandı...

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görüşmesi Soçi'deki görüşmesi sona erdi. Görüşme yaklaşık 3 saat sürdü.

Görüşmenin basına açık bölümünde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce planladıkları yüz yüze görüşmeyi gerçekleştirmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

erdoğan putın 29 eylül 2021 de görüştü. 2 ffad9

Rusya Devlet Başkanı Putin de, “Türkiye ile görüşmelerimiz kimi zaman zor geçiyor, ancak her zaman pozitif bir sonuçla bitiyor, uzlaşı bulmayı öğrendik” açıklaması yaptı.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve heyetinin Rusya’nın Soçi kentindeki temasları başladı… Putin’in karantina sonrasındaki ilk resmi görüşmesinde Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı basına açık bölümde kısa açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, “Özellikle şuna inanıyorum, bizim Türkiye-Rusya ilişkilerinde her geçen gün çok daha güçlenerek devam etmemizde çok büyük faydalar var. Suriye ile ilişkili birlikte attığımız adımlar büyük önem arz ediyor. Oranın da barışı yine Türkiye ve Rusya ilişkilerine bağlı” dedi.

ERDOĞAN, BIDEN’A “MALUM ZEVAT” DEDİ...

Erdoğan, geçen hafta Türkiye’nin Rusya’dan yeni S-400 satın alabileceğini açıkladıktan sonra bu konuya da açıklık getirdi. Erdoğan, ismini vermeden sadece “malum zevat” diyerek Biden ve ABD heyetiyle ile ilgili konuştu.

Erdoğan, “Bir diğer konu da tabii özellikle bizim savunma sanayinde beraber attığımız adımlar. Bunu da ayrıca zaten konuşmamızda fayda var. BM Genel Kurulu’nda malum zevat bazı konuları özellikle sordu. Biz de onlara zaten gereken cevabı verdik. Çünkü attığımız adımlardan dönmemiz mümkün değil. Özellikle şuna inanıyorum, bizim Türkiye-Rusya ilişkilerinde her geçen gün çok daha güçlenerek devam etmemizde çok büyük faydalar var” dedi. 

 

PUTİN: UZLAŞI BULMAYI ÖĞRENDİK...

 

Rusya Devlet Başkanı Putin ise görüşmenin basına açık bölümünde, “Türkiye ile görüşmelerimiz kimi zaman zor geçiyor, ancak her zaman pozitif bir sonuçla bitiyor, uzlaşı bulmayı öğrendik. Avrupa doğalgaz pazarında sallantılı bir dönemden geçiliyor, ancak Türkiye, TürkAkım'ın devreye girmesi ardından kendini güvende hissediyor. Rusya ve Türkiye, pandemiden kaynaklanan ticaret kaybını telafi etmekle sınırlı kalmadı, ticaret hacmini büyüttüler de” ifadesini kullandı.

Putin görüşmede yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan ile pandemi nedeniyle 1 buçuk yıldır yüz yüze görüşemediklerini belirterek, “Ancak sürekli temas halindeyiz. İkili ilişkilerimizin yoğun ve olumlu bir şekilde gelişmesinden gayet memnunuz. İlgili kurum ve kuruluşlarımız da sürekli temas halindeler” dedi.

“2021’İN İLK 8 AYINDA İKİLİ TİCARET YÜZDE 50 ARTTI”...

Geçen yıl ikili ticaret hacminde yüzde 20 oranında önemli bir düşüş kaydedildiğini hatırlatan Putin, “Bu senenin ilk 8 ayı içerisinde ikili ticaretimiz yüzde 50 oranında arttı. Pandemi sırasında kaybettiklerimizi telafi etmekle kalmayıp önemli bir artış da sağladık” diye konuştu.

Putin ayrıca, “Uluslararası alanda Türkiye ile oldukça başarılı bir biçimde iş birliği yapıyoruz. Bunu söylerken hem Suriye'yi kastediyorum hem de Libya konusunda pozisyonlarımızı koordine etmek üzere kurduğumuz temaslardan bahsediyorum” dedi.

Pandeminin dünya çapında turizm sektörüne ciddi zarar verdiğine dikkat çeken Rusya Devlet Başkanı Putin, “2019 yılında 6.8 milyon Rus turist ülkeyi ziyaret etmişti. 2021 yılındaysa sadece 1 buçuk milyon. Bugünlerde durum yavaş yavaş normale dönüyor. Bu yılın 9 ayı içerisinde 2 buçuk milyon Rus turist Türkiye'ye gitti. Bu tabii corona virüsüyle mücadele alanındaki işbirliğimize de bağlı. Bu yöndeki çalışmalar olumlu bir şekilde, iyi tempoyla gelişiyor. Bu çalışmalar genel olarak ekonomimizin hem de turizm sektörümüzün yeniden iyileşmesine yardımcı olacaktır” diye konuştu.

İki liderin kapalı kapılar arkasında gerçekleşen görüşmesi yaklaşık 3 saat sonra sona erdi. Erdoğan ve Putin’in bir basın toplantısı düzenlemeyeceği açıklandı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KAYNAK: Ajanslar

Gazeteler