head
2183026 810x458 75f08
Cuma, 19 Nisan 2024

Geçmiş dönem Alanya Belediyesi Meclis üyesi ve Türk Ocakları  Alanya Şube Başkanı Celal Taşkın'dan müthiş bir yazı...

 

2021 Yunus Emre Yılı - DÜNYA DİLİ YAŞAYAN TÜRKÇE

''BİZİM YUNUS''

Yunus hem milli hem evrensel bir isim

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN’ın imzasıyla 2021 yılının “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” olarak kutlanmasına ilişkin Genelge yayımlandı...

 

CELAL TAŞKIN 2 4a53a

2021 yılı, Türk dili ve kültürünün en önemli şahsiyetlerinden Yunus Emre’nin vefatının 700. yıl dönümü olması münasebetiyle UNESCO tarafından anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alındı. 30 Ocak 2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Genelge ile 2021 yılı Cumhurbaşkanlığımız tarafından “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” olarak ilan edilmiştir. Bu kapsamda “Dünya Dili Türkçe” adıyla yurt içinde ve dışında etkinlikler düzenlenmesine karar verilmiştir. Düzenlenecek etkinliklerin Kültür ve Turizm Bakanlığının koordinasyonuyla yürütüleceği duyurulmuştur.

Türkçemizin medeniyet dili kimliğiyle bir kez daha dünyaya duyurulmasına vesile olacak “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” hayırlı olsun.

Yunus Emre'nin şiirlerinde insan ve doğa sevgisini, hoşgörü, kardeşlik ve barış kavramlarını en duru Türkçe ile işlediğini ve bu şiirlerle din, dil ve ırk ayrımı gözetmeksizin tüm insanlığa seslenen hümanist bir kimliktir.

"Yunus 'yetmiş iki millete bir göz ile bakmak' ilkesi ve evrensel insani değerler üzerine inşa edilmiş felsefesiyle dünya hümanizmine katkılar sağlayarak insanları ortak değerler etrafında birleştiren, çağının çok ötesinde bir şair olmayı başarmıştır.

Yunus Emre'nin hem dünya beşeriyetine ortak bir değer olarak takdim edilmesi hem de ülkemize bir kez daha hatırlatılması maksadıyla 2021 yılının 'Bizim Yunus' olarak anılması, Yunus Emre'nin mirası olan Türkçenin öneminin vurgulanması, medeniyet dili kimliğiyle bilinçli ve doğru kullanımının sağlanması amacıyla 'Dünya Dili Türkçe' adıyla yurt genelinde ve yurt dışında bir kampanyanın tertiplenmesine karar verilmiştir."

Yunus için belki en çok söylenmesi gereken şudur: Yunus, bir fıtrat eğitimcisidir. Yeni kavramlarla söyleyelim. Tam manasıyla bir psikologtur. İnsan ruhunu çok iyi tanıyan ve ona ilişkin problemlerin çözümü için hiçbir zaman önemini yitirmeyen sözler söylemiştir. İnsan fıtratı değişmediğine göre onun sözleri, bugüne de, bugünkü insan sorunlarına da çözüm olabilecek sözlerdir.

Yunus Emre’ye sadece kendi milleti olarak bizlerin değil bütün dünyanın ihtiyacı vardır. Zira o milli bir isim olmanın yanında evrensel bir dile, duyuşa ve söyleyişe de sahiptir. Bu durum, çağdaşı ve mürşitlerinden biri olan Mevlana’nın Fussilet Sûresi 53. ayetten mülhem olarak söylediği pergel metaforunda anlatılan duruma tekabül eder. Buna göre pergelin sabit ayağı kendi inanç ve medeniyet değerlerimiz, hareketli ayağı ise dünyaya, dünyanın neresinde olursa olsun her kültüre açık yanımızdır. Bu, değerlerimizin sunuluşu açısından da önemlidir. Yunus Emre, bu yüzden muhatap kitlesi olarak yetmiş iki milleti ele alır. O yüzden eğer biz onu doğru anlamayı ve anlatmayı başarabilirsek, İslam’ın bu çağda karşı karşıya olduğumuz yanlış tanımlanma anlayışına da müdahil olma imkanı bulabilir, onun sevgiye, adalete, müsamahaya, emeğe, çalışmaya, dünyaperest olmamaya, sadece Allah’a kul olmaya çağıran sesini de bütün dünyada kabul görülen bir anlayışa dönüştürebiliriz. İşte Yunus Emre, bu açıdan da elimizdeki büyük bir değerdir.

YUNUS YILI sebeiyle ilk akla gelen tarihsel sorumluluğumuzla bize intikal eden güzel ana sütümüz olan TÜRKÇE miz adına da fikirlerimi paylaşmak isterim.

Son yıllarda Türkçemiz gittikçe artan biçimde yozlaştırılmakta ve kirletilmektedir.

Bizi biz yapan daha doğrusu millet yapanen önemli unsurlardan biri dildir.

diline sahip çıkmayan milletlerin varlıklarını sürdürmeleri söz konusu olamaz.

Türk dili Türk milletinin yüreğidir,aklıdır. Dilini yitirenlerin,herşeyini yitireceklerini biliyoruz.

Bu nedenle dilimizin ve kültürümüzün örselenerek, ufalanarak, törpülenerek kısırlaştırılmasından kaygı duyuyoruz.

Son yıllarda gerek Anadolunun köylerinde, kentlerinde , özellikle Alanyamız gibi turistik yörelerde iş yerlerinin tabelaların yabancı dille yazılarak kendilerine göre sempatik geleceğiğni düşüneneleri görünce üzülüyoruz.

Anayasamızın ;'',Devletin dili Türkçedir'' hükmünü ''Devletin resmi dili Türkçedir'' biçiminde değiştirilmek istenmesi asla kabul edilemez.

Türkçe anasütü gibidir. Her türlü gıdayı içerir. Besler ,geliştirir, büyütür adam eder...

“Türkçe Giderse Türkiye Gider!” “Önümüzde iki yol var: Ya uyanıp dilimizi koruyacağız ya da iki nesil sonra Türkiye diye bir ülke, Türkçe diye bir dil kalmayacağını kabul edeceğiz! Seçim sizin! Oktay Sinanoğlu

KARAMANOĞLU MEHMET d52b0

 

Onun için TÜRKÇE'YE SAHİP ÇIKMAK TÜRKİYE'YE SAHİP ÇIKMAKTIR.

Bu değer yargısından yola çıkarak neredeyse tüm işyerlerinin yabancı yazılmasınınyaygınlaştığı bu günlerde; bu BİZİM YUNUS YILI nıda anlamlandıracak ve hak ettiği yere ulaşması için muhtarlıklardan valiliklere, yerel yönetimler olan belediyelerimize çok önemli görevler düşmektedir.

Geçen yıl 26 Eylül Türk Dil Bayrsmında Aalanyamızın en güzel meydanına Karamanolu Mehmet Beyin çok anlamlı olan anıtının dikilmiş olması tabili çok anlamlı ve çok yerine bir adımdır. Emeği geçenleri başta Belediye Başkanımız Adem Murat Yücel beyi ve emeği geçenleri tebik ediyorum.

Alanyamızda bu hususlara duyarlılık gösteren yurttaş sayımızın ortak hassasieti toplumun tüm katmanlarına yayarak yetkili olanların da sorumluluklarını tarih ve millet önünde gerekli tedbir ve çalışmaları sadece kağıt üzerün değil icraatlarıyla da yerine getirmeye çağırıyorum.

Bu taihsel sorumluluğu yerine getirebilmemizin yasal dayanakları var...

Karaman ilimiz başta olmak üzere ; Malatya,Niğde,Denizli illeri ve bir çok ilçeler bu konuya önemli öreneklerdir.

Bu il veilçelerde ki Türkçe adlar taşımayan işyerlerine izin verlmeyerek kararlar alıp uygulaya koymuşlardır. Destekliyor ve alkıslıyorum.

Sokak ve cadde adlarında , hertürlü tabela ve levhalarda Türkçe kurlalarına özen gösterilmesi, teşvik edilmesi ve özendirilmesi ile başlanması da önemli bir adım olmalı.

Kaldıkı bu tür uygulamaların Türkçemize sahip çıkılması adına sevinç ve coşkuyla karşılanacağın da eminim.Kamuoyunun da aynı desteği vereceğinden kuşkum yoktur.

Bu nedenle YUNUS EMRE yılını ve Yasaşan Türçe sloganı ile beklemeden sezon öncesi kounun gündeme taşınarak meselenin de hukuki boyutlarının ve yaptırım kararlarının beklemeden mevzuata uygun hale getirlerek biran önce uygulamay konmasında fayda görüyürum.

Ses Bayrağımız Türkçemizin yozlaştıtlarak kirletilmesine,sahipsiz bırakılmasına aşagılanmasına müsade edilmemsi için hassaiyet bekliyorum.

Türk Milleti olarak ; Türkçemizi, türkülerimizi ve Türkiyemizi çok ama çok seviyoruz...

Kültür değerlerimize sahip çıkanları bu millet unutmaz...

Alanyamızda unutulmayanlar arasında mutlaka olmalı.

Karamanoğlu Mehmet Beyden , Mustafa Kemal Atatürke kadar dilimize hizmet edenler unuyuldumu?...

Bu durumu da fırsat bilip Sayın Cumhur Başkanımızın himaye ve destekleriyle başlatınan

BİZİ YUNUS DÜNYA DİLİ YAŞAYAN TÜRKÇE sloganı ile Türkçemizin şahlanış yılı olması dilğiyle...

 

CELAL TAŞKIN

ALANYA TÜRK OCAKLARI 2004-2010 YILI BAŞKANI

2014-2019 ALANYA BELEDİYE MECLİS ÜYESİ

Gazeteler