head
2183026 810x458 75f08
Cuma, 03 Mayıs 2024

 

Fenercioğlu A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı İnşaat Mühendisi Aycan Fenercioğlu, CNN Türk ekranlarında yayınlanan Çalışan Türkiye programının konuğu oldu...

 

Her hafta CNN Türk ekranlarında yayınlanan Cem Seymen’in hazırlayıp sunduğu Çalışan Türkiye programına konuk olan Fenercioğlu, yayında Türkiye’de ki konut piyasasını değerlendirdi. Fenercioğlu, programda Alanya’dan da bahsetti. İnşaat Mühendisi Aycan Fenercioğlu programda kentsel dönüşüm, deprem, yabancıların Türkiye’ye ve Alanya’ya bakışı, Türkiye’de ki konut piyasası gibi önemli konularda değindi.

 

FENERCİOĞLU 2 2006a

KENTSEL DÖNÜŞÜM ÖNEMLİ...


Fenercioğlu, kentsel dönüşümün hem deprem hem de genel anlamda önemine dikkat çekti. Programın bir bölümünü Alanya’ya ayıran Fenercioğlu, ilçenin tanıtımına katkı sağladı. Her yerde olduğu gibi önceliklerinin Alanya olduğuna dikkat çeken Fenercioğlu, “Yaşadığımız şehre sahip çıkmak görevimiz ve önceliğimiz olmalı” dedi. İşte Fenercioğlu’nun programından öne çıkan başlıklar:

 

‘NASIL ÖNLEM ALABİLİRİZ ONA ÇALIŞMAMIZ LAZIM’...


“Baktığımız zaman deprem gerçeği ile kentsel dönüşüm olgusu bir bütün. Çünkü birbirini takip eden bir süreç. Maalesef deprem önleyemeyeceğimiz bir doğa olayı olduğu için nasıl önlem alabiliriz ona çalışmamız lazım. Bilim insanları, ilgili bilim dalları bu konuda gerekli çalışmaları yapıyor. Bizim de mühendisler, mimarlar olarak görevimiz bu gelişime, değişime ayak uydurmak, olası depremlere nasıl hazırlanabiliriz, nasıl en az kayıpla, hatta kayıpsız atlatabiliriz bunların üzerine düşmemiz gerekiyor. Ülkemizde biliyorsunuz deprem gerçekleşse gündeme gelen sonra unutulan bir gerçek. Keşke deprem olduğu zaman biz bunun üzerine düşmesek her zaman bir planımız, projemiz, çözümümüz olsa ki olası depremlere karşı önlemimizi alsak en azından bu konuda çalışmalar içinde bulunmak istiyoruz ama yeterli olduğunu düşünmüyorum.

‘TÜRKİYE'NİN GÜNDEMİNDE HER ZAMAN İSTANBUL DEPREMİ VAR’...


Son dönemde Türkiye'de gündemde olan konuda 'kentsel dönüşüm' çünkü mevcut yapılar çok eski. Geçen bir istatistiğe baktım Türkiye'nin dönüşüm hızıyla tüm Türkiye'deki eski yapı stoğunun dönüşme hızı tam 100 yıl alacak. Bu zaten ortalama insan ömrünün bir buçuk katı demek. Normalde deprem öldürücü bir doğa olayı değil. Baktığımız zaman çözümleri olan tabi ki hafife alınacak bir husus değil. Türkiye'nin gündeminde her zaman İstanbul depremi var. Çok ciddi ülkemizde yıkım oluşturabilecek bir beklenti içindeyiz. Önlem alınıyor, çalışma yapılıyor fakat ne kadar yeterli bunu tartışmak lazım. Çünkü acil durumda oluşabilecek önlemler müdahaleler, ilgili belediyeler, bakanlıklar bu konuyla ilgili daha sıkı çalışmalar yapması lazım. Eski yapı stoğunun hepsini yıkıp yenisini yapmak ciddi bir maliyet oluşturuyor. Bunların hepsini beraber yönetebileceğimiz bir süreç. Burada herkesin taşın altına elini koyması gerekiyor. Siyaset üstü bir olay bence bu durum.

 

ALANYA'DA 111 ÜLKENİN VATANDAŞI EV ALDI...

Alanyamızda 111 ülke vatandaşı geçtiğimiz sene buradan mülk edinmiş. Bu bizim için büyük bir şans ne güzel bir şey. Yani insanlar gelmiş memleketimizi Alanyamızı tercih etmiş. Bizim için guru verici bir olay ama biz burada tabiki övünürkende altyapısını önemle hazırlamamız gerekiyor. Nihayetinde bu insanlar burada yaşadığı zaman onlara bir yaşam sunmak, konfor sunmak gerekiyor. Ne kadar mülk alsalar da onlar bizim misafirimiz. Şehrimizde bununla ilgili 'yabancılar meclisi' bile var. Yaşayan yerli yabancılar diyoruz. Onlar bizim komuşumuz. Yabancı nüfusu yönetmek çok önemli. Nihayetinde ülkemizde vatandaşlar herşeyden kıymetli. Bu tüm maddi getirilerin beklentinin üstünde. Bizim bölgedeki hızlanmayı üç tane sebebe bağlıyorum. Bir, insanların yatırım yapma olgusu, paramızı değerlendirme olgusu. İkincisi, tatil amaçlı yada yaşamımı daha sakin sıcak denize yakın bir coğrafyada geçireyim isteği. Üçüncüsüde, vatandaşlık olgusu. Bu olgu akımın önünü açtı. Bu çok güzel bir şey ama bunu yönetmemiz lazım yoksa ilerde ciddi sonuçlara yol açabilir.

‘BAZI VATANDAŞLAR KENTSEL DÖNÜŞÜMDEN KORKUYOR’...


Bizim bölgemizde kentsel dönüşüm şuan bölgesel değil binasal uygulanıyor. Bina yıkılıyor yeni bir bina daha yapılıyor. Bizim şuan bölgemizdeki lokal uygulanan kentsel dönüşüm bu çalışmalar yapılıyor bununla ilgili gelişimler var tabiki umarım daha hızlı geçer. Çünkü nüfus artıyor. Vatandaşımıza bunu anlatmamız gerekiyor. Bir kısmı kentsel dönüşümden korkuyor binam yıkılacak, dairem elimden gidecek ne yapacağım diyip korkanlar da var.”

 

 

 

 

 

Gazeteler