head
2183026 810x458 75f08
Cuma, 29 Mart 2024

Yabancıya konut satışında Türkiye'de en üst sıralarda yer alan Alanya'da çok konuşulacak bir öneri geldi. Buna göre, geçtiğimiz süreçte yürürlüğe sokulan gayrimenkul sektöründen yabancılara “vatandaşlık verilmesi” karşılığında yapılan konut satışlarına yeni bir alternatif gelebilir... 

göç idaresi 2 alanya 104fb

YABANCIYA KONUT SATIŞINDA YENİ ÖNERİ...

Yabancıya gayrimenkul satışında Türkiye'de çok sayıda ili sollayarak üst sıralarda yer alan Alanya'yı yakından ilgilendiren bir öneri geldi. Geçtiğimiz süreçte yürürlüğe girerek gündemde çokça tartışma yaratan, "gayrimenkul alan yabancıya vatandaşlık" uygulamasına yeni bir alternatif öne sürüldü. Buna göre, yabancıya, vatandaşlık verilmesinin yanı sıra, yeni bir uygulama olarak “uzun süreli oturma izni karşılığı” satış yapılması önerisini getirildi.

göç idaresi 4 61370

"100 BİN DOLARLIK GAYRİMENKULE 5 YIL OTURUM"...


Gayrimenkul Yurtdışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal, yabancıya, “vatandaşlık karşılığı”nın yanısıra, yeni bir uygulama olarak “uzun süreli oturma izni karşılığı” satış yapılması önerisini getirdi. TL'nin hızlı değer kaybı sonrasında yabancıların Türkiye'ye dönük gayrimenkul iştahının arttığı biliniyor. Akbal, Türkiye’nin bu alanda 4. sıraya yükseldiğini söylerken 2021’de yabancıya 58,6 bin konut satıldığını, bunun 1,5 milyonluk toplam konut satışının yüzde 4’ünü oluşturduğunu belirtti.

 göç idaresi 3 ace5a


Akbal, yabancıya satıştan yılda 3 milyar dolar gelir elde edilebileceğini öne sürdü. Yabancıya gayrimenkul satışında dünyada en fazla uygulanan modelin “ikamet hakkı verilmesi” olduğunu anlatan Akbal, “Bu model Türkiye’de uygulanmıyor. Bizde ancak herhangi bir değer konulmadan edinilen gayrimenkullere 1 yıllık bir oturum veriliyor. Bir yabancı Türkiye’de 100 bin dolarlık gayrimenkul aldığında 5 yıllık oturum hakkı verilsin” diye konuştu.

"FİYATLARI ARTTIRDIĞI DOĞRU DEĞİL"...
Mars Investment Genel Müdürü Hakan Bucak da, vatandaşlık karşılığı satışa kotalı sistem getirilmesini önerdi. Bucak, “Örneğin İstanbul’da 15 bin konut 250 bin dolar, ondan sonra kademeli olarak 350 bin ve 500 bin dolara çıkarılabilir” dedi. Bucak, 1,5 milyon adetlik konut satışının 60 binin yabancıya satıldığını dolayısıyla bunun fiyatları artırdığı iddiasının gerçek dışı olduğunu kaydetti.

Vatandaşlık verilmesi konusunda 250 bin dolarlık bir alt limit olduğu gibi, oturum izni alınması konusunda da minimum bir yatırım tutarının belirlenmesi gerektiğini ifade eden Aremas Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Arslan ise, “Bugünkü koşullarda Türkiye’de herhangi bir fiyatla, herhangi bir gayrimenkul sahibi olan kişi, oturum izni alabiliyor. Buna bir alt limit getirilmeli. Asgari rakam 100 bin dolar olabilir” dedi.

YABANCILARIN YARISI ALDIKLARINI KİRAYA VERİYOR...
Türkiye’de herhangi bir gayrimenkulün el değiştirme fiyatının ortalama 500 bin lirayı geçmediğini belirten GİGDER Başkanı Akbal, “Yabancı yatırımcı Türkiye’ye geldiğinde yüzde 90 oranında markalı konut satın alıyor ve bir konuta ortalama 2,5 milyon TL ödüyor. Yabancılar 100 gayrimenkulden 50’sini yeniden kira arzı olarak piyasaya sunuyor.” dedi. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HABER: Halime Yağmur AKDAĞ

KAYNAK: Ajanslar

Gazeteler