head
2183026 810x458 75f08
Perşembe, 18 Nisan 2024

Thomas Cook iflasının çalıştığı ülkelerde neden olacağı zarar üzerine tahminler yapılırken, hangi ülkenin ne kadar alacağı olduğu belirlenmeye çalışılıyor. Peki Türkiye'nin durumu ne...

178 yıllık İngiliz Thomas Cook’un iflasının uluslararası alanda yarattığı sarsıntılar tartışılır, iflas ile ilgili çeşitli spekülasyonlar yürütülürken olaydan hangi ülkenin ne kadar kayba uğrayabileceği ve başta oteller olmak üzere diğer partnerlerin ne kadar alacakları olduğuna ilişkin hem tek tek ülkeler hem de uluslar arası alanda çalışmalar yapılıyor.

İspanya...

İlk belirlemelere göre en büyük kaybı yaşayacak ve ençok alacağı olan destinasyonun İspanya olduğu belirtiliyor.
Thomas Cook İspanya’nın 11 şehrine uçuyordu.

İspanyol otelci dernekleri 2018'de Thomas Cook’un ülkeye toplam 2.4 milyona yakın turist gönderdiğini, bu sayı ile TUI UK ve Jet2.holidays'tan sonra üçüncü en büyük İngiliz tur operatörü olduğunu belirterek

Konuyla ilgili olarak inceleme yapan araştırma şirketi Mabrian'a göre, Kanarya ve Balear Adaları, Thomas Cook'un ayrılışından en çok zarar görecek iki bölge olacak.

Las Palmas Otelcilik ve Turizm Endüstrisi Girişimciler Federasyonu (FEHT) Başkanı Jose Maria Manyaricua, “Bölge olarak tur operatörlerine en bağımlı olan destinasyonuz. Kapasitesinin yüzde 90'ı Thomas Cook tarafından kullanılan oteller var. Ortaya çıkan durum bu işletmeler için dramatiktir” dedi.

Yunanistan...

Thomas Cook Yunanistan'a yaklaşık 3 milyon kişi gönderiyordu. Thomas Cook’un şu anda Yunanistan’da 50 bin turist var.
Girit Turizm Konseyi Başkanı Mikhail Vlatakis, "Bu, 7 büyüklüğünde bir deprem ve tsunami henüz gelmedi" dedi.
Thomas Cook otellerin yüzde 70'i ile sözleşme yaptı.Otelcilerin zararının 80 ila 100 milyon Avro olduğu tahmin ediliyor.

Türkiye...

Türkiye'de, gelecek yıl Thomas Cook'tan dolayı 600-700 bin kişilik kayba uğrayacak.

G. Kıbrıs Rum Kesimi...

Thomas Cook Güney Kıbrıs'a yılda 250 bin turist gönderiyordu. Şu anda 15 bine kadar müşterisi var Otelciler zararlarını 50 milyon Avro olarak tahmin ediyorlar. birçok otelden Temmuz ayından bu yana turistler için ödeme yapılmıyor.

Bulgaristan...

Thomas Cook’un çöküşünün sıkıntı yaratacağı destinasyonlardan biri de Bulgaristan.
Otelciler Temmuz ve Ağustos aylarında şirketten ödeme alamadı.

Tunus...

Tunus'ta şu anda yaklaşık 4-5 bin Thomas Cook müşterisi var. Thomas Cook yıl sonuna kadar Tunus’a 50 bin turist daha göndermeyi planlamıştı.

Mısır...

Thomas Cook bu yıl Hurghada'ya 25 bin turist gönderdi. 2020 yılında bu rakamın 4 katına çıkarılması planlanmıştı.
Mısır'da, Thomas Cook’un 1.600 müşterisi var.

Karayipler...

Thomas Cook’un iflası, Karayipler'deki otelcileri ciddi şekilde etkiliyor; çünkü Thomas Cook, Dominik Cumhuriyeti'ndeki Punta Cana, Meksika'daki Cancun ve Meksika'daki Riviera Maya gibi tatil merkezlerindeki en büyük Avrupa tur operatörlerinden biriydi.


Özellikle Meksika’da 2018’de bu ülkeye gelen 950 bin Avrupalı turistten 590 bin İngiliz, bunların yaklaşık yarısını Thomas Cook göndermişti.
Meksika'da yaklaşık 3.000 Thomas Cook müşterisi var.

Gazeteler