head
2183026 810x458 75f08
Perşembe, 28 Mart 2024

 

Rusya Nisan ayında liman kenti Mariupol'u kontrol altına aldığını iddia etse de Ukrayna askerleri bir çelik fabrikasından direnmeye devam etti. Rusya Savunma Bakanlığı kentte saklanan 959 Ukrayna askerini esir aldığını açıklamış, askerler toplama kampına gönderilmişti. Azak komutanı Denys Prokopenkos, Kiev'in Mariupol'ün savunmasına son verilmesi yönünde emir verdiğini açıkladı...

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları neredeyse 3 aydır sürerken, liman kenti Mariupol, haftalardır Rus güçleri ile Ukrayna ordusu arasındaki şiddetli çatışmaların odak noktası oldu. Son olarak, Ukrayna Azak alayının son birimi Mariupol sanayi kompleksi Azovstal'a yerleşti.

Der Spiegel'de yer alan habere göre; Azak komutanı Denys Prokopenko, öğle saatlerinde yayınlanan bir videoda, "Yüksek askeri komutanlık, garnizonumuzdaki askerlerin hayatlarını kurtarma emri verdi." dedi. Öldürülen askerlerin cesetlerinin tesisten çıkarılması için çalışmalar sürüyor. Prokopenko, tüm yaralıların tahliye edildiğini ve yalnızca "öldürülen kahramanların" kaldığını söyledi.

 maripol 2 11acc

Rusya, Nisan ayında, haftalarca süren kuşatmanın ardından Mariupol'un kontrolünü ele geçirdiğini duyurdu. Aslında bu tamamen doğru değildi. Ukraynalı askerler, Rus birlikleri tarafından kuşatılmaya devam ettikleri geniş Azak çelik sanayi kompleksinin altındaki tünel sistemine yerleşmişlerdi.

UKRAYNA TUTUKLU TAKASI İSTİYOR...

Bu hafta, orada kalan Azak alayı savaşçıları teslim olmaya başlamıştı. Rus kaynaklarına göre, yaklaşık 2 bin Ukraynalı Cuma gününe kadar tesisten ayrıldı ve yakalandı.

Ukrayna hükümeti, askerlerin bir mahkum değişimi kapsamında çelik fabrikasından serbest bırakılmasını umuyor. Ancak Rus yetkililer, en azından bir kısmını asker olarak değil, neo-Nazi savaşçıları olarak gördüklerini defalarca dile getirdiler.

Savaş sırasında Moskova'nın arabuluculuğunu da yapan Leonid Slutsky, çelik fabrikasının savunucuları için ölüm cezasını bile gündeme getirdi.

Mariupol'un tamamen ele geçirilmesi Moskova için stratejik bir başarı olacaktır. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı'na göre, liman kentindeki şiddetli direniş, Rus kuvvetlerinin hala Ukrayna'nın elinde bulunan büyük Zaporijya kentine doğru ilerlemesini önemli ölçüde yavaşlattı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KAYNAK: Ajanslar

Gazeteler