head
2183026 810x458 75f08
Cuma, 03 Mayıs 2024

 

 

Amerika Birleşik Devletleri tarafından doğrulanan 57 yaşındaki Mohammad Srour cinayeti, uluslararası bir casusluk gerilimini andırıyor...

Lübnan İçişleri Bakanı geçtiğimiz Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Hizbullah'la bağlantılı Lübnanlı bir dövizcinin ayın başlarında bir villada gizemli bir şekilde kaçırılıp öldürülmesinin muhtemelen, İsrail ajanlarının işi olduğunu söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri tarafından da doğrulanan 57 yaşındaki Mohammad Srour cinayeti, uluslararası bir casusluk gerilimini andırıyor. İçişleri Bakanı Bassam Mevlevi Associated Press'e verdiği bir röportajda, olay yerinde susturucu takılmış silahlar ve eldivenlerin, parmak izlerini ve diğer kanıtları silmek amacıyla bir kova su ve kimyasal madde içinde bulunduğunu söyledi.

CESEDİN ETRAFI DOLAR DOLUYDU...

Srour'un cesedinin etrafına binlerce dolar nakit para saçılmıştı, bu da cinayetin sebebinin hırsızlık olduğu yönündeki spekülasyonları ortadan kaldırıyordu.

İSRAİL YANIT VERMEDİ

Mossad'ı denetleyen İsrail Başbakanlık Ofisi Lübnan İçişleri bakınının bu açıklamasına herhangi bir yanıt vermedi şu ana kadar. Peki bakanın şüpheleri nerden kaynaklanıyor? Lübnan güvenlik birimlerinin suçun İsrail ajanlarının işi olabileceğine dair şüpheleri, Lübnan'ın güney sınır bölgesinin Hamas müttefiki Hizbullah militanları ile İsrail askerleri arasında devam eden çatışmalarla sarsıldığı bir dönemde ortaya çıkmış olması. İsrail istihbarat teşkilatına atıfta bulunan bakan Mevlevi, "Lübnan güvenlik birimleri bu operasyonun arkasında Mossad'ın olduğundan şüpheleniyor ya da suçluyor" dedi. "Suçun işleniş şekli bu şüphelere yol açtı."diye ekledi. İddialarını destekleyecek herhangi bir kanıt sunmadı. Mevlevi soruşturmanın halen devam ettiğini ve tamamlandığında sonuçların kamuoyuna açıklanacağını ve adli makamlara iletileceğini söyledi.

DÖVİZCİ HAMAS’A PARA TRANSFER EDİYORDU...

ABD Hazine Müsteşarlığı 2019 yılında Srour'a İran'dan Hizbullah aracılığıyla Gazze Şeridi'ndeki Filistinli militan grup Hamas'a para transferi yaptığı iddiasıyla yaptırım uygulamıştı. Mevlevi, "Mohammad Srour'un para alışverişi faaliyetleri ve bir taraftan diğerine yaptığı para transferleri biliniyor," dedi. Srour'un bu ayın başlarında öldürülmesi, ABD ve İsrailli yetkililerin Hamas'a yapılan para transferlerini engellemeye çalıştığı bir döneme denk geldi. Bu baskı, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'in güneyine düzenlediği ve Gazze'deki yıkıcı savaşı ve bunun bölgedeki yansımalarını tetikleyen saldırının ardından yoğunlaştı.

ABD LÜBNAN HÜKÜMETİNİ UYARMIŞ...

Geçtiğimiz ay Beyrut'ta Terörün Finansmanı ve Mali Suçlar Ofisi'nde Asya ve Orta Doğu'dan sorumlu Hazine Bakan Yardımcısı Jesse Baker, Lübnanlı üst düzey siyasi ve mali yetkililerle bir araya geldi. Lübnanlı yetkilileri Hamas'a para aktarılmasını engellemeye çağırdı.

BİR DİZİ SARRAFI ÖLDÜRDÜKLERİNİ AÇIKLADILAR...

İsrail ordusu Gazze'de Hamas'ı finanse ettiğinden şüphelenilen bir dizi sarrafı öldürdüğünü açıkladı. Bu da, Srour cinayetinin önceden planlandığını gösteriyor. Srour cinayeti açıkça önceden planlanmıştı. MOSSAD AJANI KADIN Soruşturmaya yakın üç Lübnanlı yargı yetkilisi AP' ajansına yaptığı açıklamada, müşteri kılığındaki bir adamın Srour'la yurt dışından irtibata geçtiğini ve ondan Lübnan’ daki Beit Meri’ de (Başkent Beyrut'a bakan bir Lübnan kasabasıdır. Kasaba, Fenikelilerin ve daha sonra Romalıların zamanından beri bir yazlık dağ tatil yeri olmuştur. ) bir kadına para transferi yapmasını istediği bilgisinin kendilerinde olduğunu söylediler.

Soruşturma devam ettiği için isimlerinin açıklanmaması koşuluyla konuşan yetkililer, Srour'un önce yeğeniyle birlikte buluşma yerine gittiğini ve parayı kadına teslim ettikten sonra oradan ayrıldığını söyledi. Yetkililer, Srour'un ilk ziyaretinden bir gün sonra aynı kişi tarafından başka bir taleple arandığını söyledi. Bu sefer yalnız gitmiş ve daha sonra ailesi onunla irtibatı kaybetmiş. Mevlevi, kadının Srour ile temas kurmak için kullandığı cep telefonunun sadece kendisiyle temas kurmak için aktif hale getirildiğini söyledi.

 

 

 

 

 

 

 

ALANYA GÜNEŞİ HABER MERKEZİ

Kaynak: The Arab Weekly

Gazeteler