head
2183026 810x458 75f08
Salı, 23 Nisan 2024
Cumartesi, 06 Nisan 2019 15:11

PALAMUTÇU NE GÜZEL ÖZETLEDİ

Yazan
Ögeyi Oylayın
(5 oy)
Alanya yanlızca muz ve portakal yetiştiren turizmle tanınan bir kent olmadan çok öte birçok ünlü ve önemli şahsiyetleri yetiştirmiş bir coğrafyadır. Bu Alanya’nın tanınırlılığı ve takdire şayanlığını arttıran bir durumdur.

 

Kimler geldi kimler geçti bu topraklardan ve kimlerin bu kubbede hoş sedası kaldı ve kalacak? Bu değerleri aklımıza getirirken vefat etmiş olanları rahmetle sag olanları da minnet ve saygıyla anmak Alanya’da yaşayan hepimizin görev adletmesi gerekir kanaatindeyim. Bu ahde vefa ve minnet duygusu yeni yetişmekte olan nesillerinde yüreklenmesi anlamında büyük önem taşır.
En önce aklıma Sn. Hamdullah Emin Paşa geliyor. Hizmetleri ve kurduğu vakıfla Alanya’ya bıraktıkları herkesin malumu. Sn.Ahmet Tokuş ODTÜ kuruluşunu gerçekleştiren milletvekilimiz, bir büyüğümüz. Sn.Filozof Vehbi Hacıkadiroğlu felsefe dalında adını akıllara kazıtmış bir şahıs. Sn.Prof. Dr.Hüseyin Sipahioglu ki Erciyes Üniversitesi rektörlüğünü başarıyla icra etmiş bir büyüğümüz. Sn. Prof. Dr.Ali Yardım İslam dini anlamında birçok çalışmaya imza atmış bir büyüğümüz. Sn.Milletvekili Hayri Dogan Alanya’ya kazandırdığı eserlerdeki çabası unutulamayan bir büyügümüz. Şüphesiz daha adı hemen aklımıza şu anda gelmeyen nice büyüklerimiz vardır, hepsinin mekanı cennet olsun hepsine rahmetler dilerim.
Osmanlı döneminde Alanya kazasına baglı olan Akseki ve İbradı’da ele alınırsa bu liste uzar gider. Bu bölgede yetişmiş gerek bilim adamları gerek se devlet üst yönetiminde görev almış insanlarımızın çokluğu ve nitelikliliği hepimizin malumudur.
Tabiidir ki bugün aktüel olan ve hizmetleri Alanya’mız insanı tarafından takdir ve saygıyla karşılanan yaşayan insanlarımızı anmazsak olmaz.Marifet iltifata tabiidir, bizlere düşen de budur.
Başta Sn.Dış İşleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu’yla gurur duymayanımız yoktur. Alanya’nın en yüksek temsili anlamında çok büyük bir kazanımdır, takdir etmemek gururlanmamak elde degildir. ÖHEP’te ögrenci olan kızım bile baba bizim okulumuzdan mezun olmuş diye yere göğe sığdıramıyor haklı olarak.
Sayın Mevlüt Uysal İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı olunca sevinmeyen ve gururlanmayan kaldı mı Alanya’da acaba?
Sayın Dr.Mevlüt Demir İnterpol’de en üst seviyede görev ifa ederken, Konya Emniyet müdürü olunca,şimdi de Denizli Emniyet müdürü olarak görev alınca açıkçası her Alanya’lı gururlandı ,sevindi , takdirle karşıladı.
Gazi Üniversitesi’nde üst düzey yöneticilikler yapmış Sn.Prof. Dr.Hayri Duman hocamız,Uludağ Üniversitesi öğretim üyelerinden Sn. Prof. Dr.Ahmet Bekar, Acıbadem Üniverstesi mensubu Dünyaca meşhur Sn.Prof. Dr.Ahmet Alanay bahsetmeden geçemiyeceğimiz değerlerdir. Alanya’mız adına.
Ne oldu da birden bu isimler aklımıza geldi derseniz söyleyeyim.Son günlerde gerek yazılı basında gerekse sosyal medyada Alanya’mızın yetiştirdiği bu değerlerden bazıları hedef haline getiriliyor ve törpülenmeye çalışılıyor. İnsan yetiştirmek en zor işlerden biri, belki de en zorudur.Bu yetişmiş insanımıza sahip çıkmalı ve yıpratmamalıyız ki onların memleket ve millet adına hatta insanlık adına verdikleri hizmetlerle gurur duyalım, birlikte sevinelim.
İnsanı yüceltmek devleti yüceltmektir fikrini bizlere aşılayan Şeyh Edebali nede güzel söylemiş. Bu söylem yeni yetişmekte olan nesillere de ilham olmalı ve onlarında ilerlemelerinde, yükselmelerinde kendilerine cesaret oluşturmalıdır.
Karşılıklı saygı ve sevgi vede hoşgörü esas olursa birbirimizi yıpratmama adına daha faydalı olur kanaatini taşıyor hepimizin de aynı fikirde olduğuna inanıyorum.
. Her şey Alanya için , her şey Türkiye için , her şey insanlık için olmalıdır. Hoşgörü kültürünün yüzyıllardır uygulana geldiği bu coğrafyanın insanı olan Alanya’lılarımız ve Alanya’da yaşayanlar bunu en iyi şekilde başarabilirler kanaatini taşıyor, hepinize saygılar sunuyorum.
Cemal PALAMUTÇU

Okunma 10393 kez

Gazeteler