head
2183026 810x458 75f08
Cuma, 19 Nisan 2024
Cumartesi, 06 Nisan 2019 14:33

Dünyanın büyük güçleri Doğu Akdeniz’de II

Yazan
Ögeyi Oylayın
(0 oy)
1954 yılında yapılan Zürih ve Londra Antlaşmaları ile Rum-Türk ortaklığına dayalı Kıbrıs Cumhuriyeti kuruldu. Kıbrıs Cumhuriyeti İngiltere, Türkiye ve Yunanistan garantörlüğüne dayalı bir devlet olarak Dünya haritasındaki yerini aldı. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Başbakanı Başpiskopos Makarios, Başbakan Yardımcısı ise Dr. Fazıl KÜÇÜK idi.


Rumlar Adada olan bitenden rahatsız olmuşlardı. Makarios’un dediği gibi bir koloni(İngiltere) idaresinden kurtulmak isterken üç ülkenin koloni idaresine girilmişti. İngiltere adadan iki üs alarak ayrıldı; Akrotiri ve Dhekelia. 1960 yılında kurulan devlet ile Kıbrıslı Türklerin varlığı kabul ediliyor ve Türk askeri adaya geliyordu.
Makarios için ENOSİS’ten vazgeçmek ve iktidarı Türklerle paylaşmak kabul edilemezdi. Türklerin adada yaşamaya hakları yoktu. 1960 Antlaşması uyarınca yapılan anayasa ile Türklere verilen hakları geri almak ve ENOSİS’i hayata geçirmek için Akritas Planı devreye sokuldu.
Akritas Planı uyarınca Türklerin yasadığı mahalleler basılıyor, okullar, kahvehaneler, Türk Elçiliği bile ateşe veriliyordu. Özellikle 21 Aralık 1963 Noel Gecesi, Kıbrıs Türk Alayının Doktoru Nihat İLHAN’ın evini basan EOKA’cılar 3 çocuğunu öldürüp banyoya attılar. Bu vahşet dünya basınına KANLI NOEL olarak yansıdı.
Rumların saldırıları karşısında Türkler şaşkın ve hazırlıksızdı. Adadaki Türk Tugayı Türkiye’den emir bekliyordu. Rumlar adada her gün yeni bir vahşet sergiliyordu. Yeni hedef TMT’nin merkezi Kaymaklı Köyü idi. Akritas Planının uygulayıcısı Nikos Sampson tarafından Kaymaklı Köyü basıldı. Erkekler hunharca öldürüldü, köy ateşe verildi. Manzara korkunçtu. Kısbıs’ta Türklere yönelik vahşet gittikçe artıyor ve yaygınlaşıyordu.
Adada Türklere uygulanan katliamlara Türkiye kayıtsız kalamadı. Başbakan İNÖNÜ emri verdi ve 25 Aralık 1963 günü Kıbrıs semalarında ilk defa Türk uçakları görüldü. İngiltere, Yunanistan ve Türkiye bir araya geldi. Kıbrıs’ta bir barış gücü kurulması kararlaştırıldı. YEŞİL HAT adı verilen hat ile Lefkoşa ikiye ayrılıyordu Rumlar ve Türkler kendileri için belirlenen bölgelere gidiyordu, Türkler ile Rumlar bir daha biraya gelmemek üzere ayrılıyordu.
Rumlar ENOSIS’i gerçekleştirmek için ısrar ediyordu. Grivas adaya döner dönmez Adadaki Türkleri yola getirmek için Yunanistan’dan 20 bin asker getirilerek Muhafız Birliği kuruldu ve birlik silahlandırıldı. Türklerin yaşadığı yerler ablukaya alındı, giriş çıkışlar Rumların iznine bağlandı. Türklere yiyecek, içecek hatta su bile sınırlı verildi. Rumlar adadaki Türkleri sistematik öldürmeye devam ediyordu.
1963, 1964 yılları Adadaki Türkler için oldukça zordu. Türkiye adadaki her şeyi izliyordu. Küçük rütbeli subaylarımız bahçıvan, bankacı kılığında Kıbrıs’a gidip hem istihbarat yaptı hem de bölgenin haritalarını çıkardı. Türk kamuoyu gergindi. Ancak Türk Ordusu Kıbrıs’a çıkmaya hazır değildi. Adadaki durum gerginleşince 4 Haziran 1964 günü Türk Donanması denize açıldı. Birlikleri taşıyacak şilepler İskenderun’a yanaştı. ABD’ye haber verildi. Adaya bir çıkartma yapmak isteyen Başbakan İnönü ABD’den izin alamadı. Hatta ABD başkanı JOHNSON’un ünlü mektubu basının gündemine taşındı. Johnson Türkiye’yi tehdit ediyor ve Amerikan silahlarının Kıbrıs’ta kullanılamayacağını söylüyordu(başka silahımız yoktu).Olurda Sovyetler savaş açarsa Türkiye’yi koruyamayacaklarının altını çiziyordu.(devam edecek) Op.Dr.Ali DULUM

Okunma 9978 kez
Ali Dulum

DAĞARCIK

Gazeteler