head
2183026 810x458 75f08
Perşembe, 28 Mart 2024

 

Alanya Kalesi’nin endemik bitki türleri ve kelebeklerinin sergilendiği herbaryum, her gün yüzlerce ziyaretçi ağırlıyor. Alanya Kalesi flora ve fauna türlerinin incelenmesi” kapsamında Kale ve çevresinde tespit edilen, 20’si endemik olmak üzere 322 bitki ve 38 kelebek türü herbaryumda bilimsel yöntemlere göre saklanıp, sergileniyor...

HERBERYUM 2 620ae

Daha önce Kızılıkule yanındaki Alanya Belediye Kültür Evi’nde hizmet veren herbaryum, Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’ın Alanya’yı fethinin 800. yılı etkinlikleri kapsamında, geçtiğimiz yıl Hisariçi Mahallesi’ndeki Sandık Emini Kayhanlar Evi Alanya Kalesi Geleneksel El Sanatları Merkezi’ndeki yeni yerinde hizmete girdi. Alanya Kalesi gezi rotası üzerinde bulunan herbaryumu ve El Sanatları Merkezi’ni her gün yüzlerce turist ziyaret ediyor.

HERBERYUM 3 3d9c5

SANDIK EMİNİ KAYHANLAR EVİ ALANYA KALESİ GELENEKSEL EL SANATLARI MERKEZİ VE HERBARYUM...

Alanya’nın tarihi evlerini aslına uygun olarak restore edip tekrar kültürümüze kazandıran Alanya Belediyesi, bu yapıları müze, konak, kültür ofisi ve geleneksel el sanatlarını sergileme mekanı olarak kullanıyor.

HERBERYUM 4 60368

Hisariçi Mahallesinde bulunan Sandık Emini Kayhanlar Evi Alanya Kalesi Geleneksel El Sanatları Merkezi ve Herbaryum, bir sergileme mekanı olarak vatandaşlarımıza ücretsiz hizmet veriyor. Alanya Kalesi Geleneksel El Sanatları Merkezi olarak kullanılmak üzere “Sandık Emini Kayhanlar Evi” ismi ile Belediyemize tahsis edilen geleneksel Alanya evinde, endemik bitkiler, kelebek türleri, ipek kozasından yapılan dokumalar, danteller, süs eşyaları ve Alanya ipeğinden özel yapılan 3 adet tasarım kıyafet sergileniyor.

HERBERYUM 5 5bcd2

ÜNLÜ MODACININ ÖZEL TASARIMI 3 İPEK KIYAFET YİNE BU MERKEZDE BULUNUYOR...

Türkiye’de Haute-Couture olarak bilinen özel dikim kıyafet tasarımlarının duayen isimlerinden ünlü modacı merhum Vural Gökçaylı’nın 30 Eylül 2017’te tarihi Bedesten’de düzenlediği ‘‘Anadolu Medeniyetlerinden İzler’’ koleksiyonunda yer alan, muz lifinden ve Alanya ipeğinden özel üretilmiş 3 adet tasarım kıyafet yine bu merkezde sergileniyor.

Ünlü modacı Gökçaylı, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel’in, muz üretimini arttırmak ve atık muz gövdelerini değerlendirmek amacıyla 2015 yılında hayata geçirdiği, “muz lifi” projesinden ilham alarak muz lifi ve Alanya ipeği kozasından defileye özel, 3 adet tasarım hazırlamış ve bu tasarımları izleyicilerin beğenisine sunmuştu. 

HERBERYUM 6 747b0

 

 

 

 

HABER: Uğur AKDAĞ

Gazeteler