head
2183026 810x458 75f08
Cuma, 19 Nisan 2024

Alanya’da etkili olan olumsuz hava şartların bilançosu üretici üzerinde ağır oldu. Fırtına, hortum ve sağanağın ardından şu ana kadar 65 üretici ciddi zarar gördü... 

zarar 2 dba10

Alanya genelinde olumsuz hava şartlarından zarar gören üreticiler ile ilgili açıklamada bulunan Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, “Yoğun şekilde yağan yağmur, fırtına ve hortumdan dolayı 65 üreticimiz ciddi hasar kayıpları var. TARSİM sigortası yaptıran vatandaşlarımız bu süreci biraz daha hafif geçirdi. Ama maalesef sigortası olmayanlar da var. Ziraat Odası olarak hasar gören vatandaşlarımız için yardıma başladık ve de bir çözüm üretmeye çalışıyoruz” dedi.

zarar 3 0582a

‘RİSK 28 OCAK’A KADAR DEVAM EDİYOR’...

Sürecin devam ettiğini belirten Göktepe, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Alanya’daki yerel yönetim ve STK’lardan bu konuda destek istedik. Daha sonrasında ciddi don riski yaşadık ve bu süreç devam ediyor. Çiftçimiz, gece gündüz demeden ürünlerinin başında nöbet tuttu. Bizlerde her bölgede üreticimizin yanında olmaya çalıştık. Bu durumlar için TARSİM sigortası mutlaka yapılmalı. Cumartesi günü, Kestel, Mahmutlar ve Hocalar mahallesinde hortum çıktı. 7 üretimiz hasar gördü. TARSİM bölge müdürüyle bu durumu paylaştık. Yerinde hasar kaydı yapmak için ekip gönderdi.

zarar 4 jpg 3ca74

28 Ocak’a kadar don riski var ve bizle rde üreticilerimizi önceden uyarıyoruz. Alanya bölgesinde, açık alanda muz üretimi yapan vatandaşlarımızdan, ürünlerinin donduğu yönünde açıklamalar aldık. Üç aydır uygulanan fiyat politikasıyla muzun satışı 3-4 TL. Bu izlenen fiyat politikasında, üretici maliyetini bile karşılayamaz durumda. Üretici, donla ilgili bazı tedbirleri alabiliyor. Örneğin sera içine soba kurulumu ve dumanlama tekniği. Ancak, hortum ve fırtına için yapacak bir şeyimiz yok. Bizler bu olumsuz durumlar için üreticilerimiz adına, gerekli tüm yetkililere sesleniyoruz. Üreticimizin her zaman yanındayız” ifadelerini kullandı.

zarar 5 jpg 64b92

 

 

 

 

Gazeteler