head
2183026 810x458 75f08
Cuma, 19 Nisan 2024

T.C.Antalya Valiliği, Alanya İlçe Kaymakamlığı , Alanya Tapu Müdürlüğü...

HABER YORUM d39b5

 

Son günlerde sık sık gündeme gelen Tapu müdürlüğündeki durumu şöyle bir ele alalım ve mevcut durumu bir değerlendirelim.


Olaylar bizzat kendim tarafından yaşanmış olup, oluşan mağduriyeti en derinden hisseden şahıs olarak kaleme alınmıştır.


Tapu müdürlüğünde bazı olumsuzluklar olduğu duyumunu bizlerde tüm Alanya yaşayanları gibi alıyorduk, ancak işin aslının ne olduğu hususunu çok merak etmiyorduk.
Alanya'mızın hamisi Sn. T.C. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu beyefendi mutlaka konuya hakimdir ve kısa zamanda duruma el koyar ve sonlandırır fikrinin hakimiyetiyle rahat davranıyorduk. Sayın Bakanımız konuyu T.C.Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum beyefendiye de iletirler ,hallederler şeklinde değerlendiriyorduk.


Tabii ki konu ele alındı , buradaki müdür bey başka bir yere tayin oldu, yerine başka bir müdür atandı bazı çalkalanmalar olduğu kamuoyunda dile getirildi, derken duyumlarımızda bazı eksiklikler olduğunu bizzat orada bulununca ve yaşayınca anladık.


--Neydi bizim eksik bildiğimiz ?

Sayın Tapu Müdürü Osman Bozkurt bey Denizli Buldan'dan Alanya'ya geçici görevle gelmiş, yani ataması yapılmamış. Kendisini buraya ait hissetmiyor.

--Bir tek o mu?

Hayır , daha birden fazla müdür yardımcısı da onun gibi geçici , dahası birçok memur da ayni statüde yani onlarda geçici.


Gel de sen böyle bir durumda iş çıkar. Geçici gelen kadro neden risk alsın, neden inisiyatif kullansın?

Onların da çoluk çocuğu var bakacakları bir aileleri var ve aldıkları maaş sabit, yani verimlilik esasında ücretlerinde bir artış yok. Durum böyle olunca aman yanlış olmasın, başımız derde girmesin kaygılarıyla çalışınca iş üretmek biraz zorlaşıyor kanaatimce.Geçici memur kadrosunun bulunduğu görev yerine dönünce onun hazırladığı evraklar imza altına alınmamışsa hiçbir değer taşımıyor ve tekrar yapılması , hazırlanması kontrolden geçirilmesi gerekiyor.Gitti emekler boşa ,sil baştan tekrar başla.


Bu durumu değerlendirirken Club Begonvil adıyla işlettiğimiz plaj ve havuz işletmesinde bir gün yaşadığımız bir olay hatırıma geldi. Polonyalı babayiğit üç turist ayağı kayıp yere düşen hanımına yardım amaçlı yaklaşan bizim personeli sanki karısını kucaklıyor muş gibi değerlendirip saldırınca ortalık karışıyor ve sonradan aralanıyor. Bu arada bizden bir personel kenardan seyirci kalıyor duruma, ben de sordum,Ahmet sen neden dahil olmadın ? diye. Ne dedi bilirmisiniz ? ''Ben asgari ücretle çalışan bir işçiyim, bu paraya bir de kavgaya mı girecektik yani demez mi, şaşırdım kaldım diyecek bir şey bulamadım. Tapudaki vaziyet biraz bunu andırıyor sanki.


Şimdi gelelim benim başıma gelenlere. Bu olay örnek oluştursun da burada neler oluyor ilgililerce bilinsin diye konuyu anlatmaya karar verdim. Ondört Eylül günü ilk başvuruyu yaptık ve gayrimenkulün maliklerinden birinin yabancı olması sebebiyle değerlendirme uzmanına ihtiyaç duyuldu. Tamam biz müracaatı yaptıktan sonra merkezi Alanya'mızda olmayan bir şirket görevlisi konuyu ele aldı ve yirmi iki Eylül günü raporunu teslim ettiğini bildiren mesajı aldık. Muamelenin devamı için gerekli müracaatları tamamlayıp beklemeye başladık. Satıcı vekilinin ikametgahının İzmir olduğunu özellikle birkaç defa bildirmemize rağmen sekiz Ekim Cuma günü saat 15.20 için sabah 10.55 de imza için gelmemiz mesajını aldık. Yani dört saat yirmi beş dakikada gel. Haydi şimdi sen İzmir'den kalk da gel, gelebilirsen. Tabii acele harçları yatırdık, döner sermaye bedellerini yatırdık ve idareye konunun ancak 11. Ekim.pazartesi günü sonlandırılmasının mümkün olabileceğini anlattık, anlatmaya çalıştık.


O gün İzmir'den gelen satıcıların vekiliyle birlikte Tapu dairesine gittik saat 14.00. Bekle bekle olmadı ve denildi ki yarın kontrolden çıkar lütfen 12. Ekim sabah geliniz.Bizim işe bakan müdür muavini geçici görev süresini tamamlayıp gitmiş. Ne yapacaksın ne itirazında bulunacaksın, itiraz etsen ne yazar , tabii ki olur efendim dedik ve satıcı vekili beyefendiyi bir otele yerleştirdik ve ertesi gün yani 12 Ekim sabahı tekrar Tapu idaresinin yolunu tuttuk. Müracaat ettik biz geldik dedik, ne duysak iyidir, lütfen bekleyin.


Bekle bekle öğlen oldu ve işte sonuç. Efendim sizin vekaletiniz üzerindeki zımbalarda bizce sorun var, Lahey sözleşmesine aykırılıklar var, biz bunu sonuçlandıramayız. Gelde sakin ol ve ölme.Ömründen bir ay bir tapu muamelesinin sonlandırılmasında geçerse bu toplumdaki verimliliği şöyle bir ele al bakalım.Bu bilgi çağındaki durumumuz tapu müdürlüğünde tam da bu.
Peki çözüm nedir ? diye sorunca da bu vekaleti geri gönderin tekrar elden geçsin düzeltilsin getirin demezler mi.


Sayın memur kardeşlerimiz biz Cuma gelebilmiş olsak bu satış sonuçlanacak tı, şimdi ne oldu, ne değişti deyince ''Yapacak bir şey yok hata olmuş olamaz mı ?'' demeleri insan sabrını nasıl zorluyor bir bilseniz.Memure hanım ve müdür yardımcısı beyefendi ve onların amiri müdür Osman bey yapacak bir şey yok ne diyorsak o tavrıyla,birde bize sesinizi yükseltmeyin tehditleriyle durumu şimdilik sonlandırdılar. Üstüne üstlük '' İsterseniz harçları ve döner sermaye bedellerini geri alabilirsiniz'' demezler mi? Birde tekrar geldiğinizde ayni gün işinizi sonlandıracağız , yardımcı olacağız diye bağışladıkları keyif varya...Gelde tansiyonunu kontrol altında tut tutabilirsen. Bereket ki hem satıcı vekili hem de ben yıllardır insanla, insanlarla uğraşan kişiler olarak birer derin nefes aldık ve orayı terk ettik.


Satıcılar vekilini tekrar İzmir'e uğurladık elinde vekalet ve dosyayla. Vekalet tekrar DHL vasıtasıyla Londra'ya geri gönderildi orada tekrar dedikleri gibi yapılacak geri gelecek ve bizim hayatımızdan bir ay almış olan bu muamele inşaallah sonlanacak. Bizler hem satıcı vekili hem ben altmış yaşın üzerinde şahıslarız , Allah hepimize sabır ve uzun ömür versin.


Bu arada unutmadan tapu müdürlüğündeki durumun işleyişinin çok yavaş olduğunu ve bunun çok negatif görüntü veren , ekonomik anlamda da telafisi mümkün olmayan zararlar oluşturabilecek sonuçlar doğuracağından bahisle AKP Alanya İlçe başkanı Sn. Mustafa Toklu beye ulaştık. Durumu izah ettik,sağ olsun kendisi konuyla bizzat ilgilendi. Bu anlamda kendisine gösterdiği yakın ilgi ve alakadan dolayı çok teşekkürler eder, kendisine Allah'tan kolaylıklar dileriz.


Yapılacak işlem için gerekli tüm evrak ve bilgiyi Tapu Müdürlüğüne teslim etmiş bulunmanıza rağmen bir iki gün sonra işte şu evrak eksik ikmal edin, yada tercüman kim olacak bildirin gibi mesajlar zamanı yani kronometreyi durdurmak için kullanılan metodlar gibi görünüyor ve tabii olarak insanın çalışma zevkini iş yapma zevkini törpülüyor. Vermiştuk o evrakı desenizde bana ulaşmadı dediler mi iş bitti. Tut kuşu dilinle tutabilirsen...


--Gelelim çözüme, peki bizce ne yapmak gerekir?

--Hani Nasreddin Hoca eşekten düşünce aman hekim bulalım diyenlere '' Bırakın hekim aramayı bana bir eşekten düşen kişi bulun getirin'' demiş ya, bizde işte tam bu durumdayız. İlçe pozisyonunda olan Alanyamız Tapu müdürlüğü anlamında ilçe statüsünden dolayı belirli sayıda memur görevlendirilebilir miş, tabii ki buda işlem sayısının çok fazla olmasından dolayı yeterli olmuyormuş. Tapu müdürlüklerindeki günlük yevmiye sayısına, yani işlem sayısına göre memur sayısı belirlense daha doğru olur kanaatindeyim. Biz olsak çok işleyen ve kazanan işyerine daha çok personel alır , memnuniyetin artmasına gayret ederdik, eminim bu kural heryer ve herkes için geçerlidir.


--Bir diğer çözüm de ''İL '' olmak olsa gerek.Haydi ''83'' rakamını seçimlerde sembolik anlamda kullanan ve bu sayede Alanyamız halkının takdirini toplayan Sayın T.C.Alanya Belediyesi Başkanı Adem Murat Yücel beyefendi,bu işi tekrar bir ele alalım ve takipçisi olalım, Alanyamızı il yapalım. 07 ALB 07 yerine 83 ALB 83 plaka daha çok yakışmaz mı?


Avrupa'da birçok ülkede Tapu işlemlerini Noterler yapar, bizde neden olmasın?.Noter hukuk tahsil etmiş yıllarını bu konularda harcamış ve pişmiş dolayısıyla bu konuyu tereyağından kıl çeker gibi problemsiz halleder kanaatindeyim.


Noterler yıllarını Hakim, Savcı veya avukat olarak geçirmiş ve bu sayede iyi yetişmiş, hemen her konuya hakim insanlar olduğundan çözüm anlamında daha etkili olabilirler. Bu durumda hem bu torbalarla ödeme yapmak için para taşıma işleri sona erer , hem de bunun ortaya çıkardığı tedirginlikler sonlanır ve en önemlisi herşey kayıt altına alınmış olur. Bu sayede adli makamların yüküde azalmış ,rahatlamış olur kanaatini taşıyorum. Devletimizin üst düzey temsilcileri mutlaka en doğrusunu bilirler, bulurlar ve uygularlar.


Bu yazıyı İngiltere'den gelecek olan vekaleti beklerken geçen sürede yazdım , işlem sonlanınca tamamlayıp sonucuyla birlikte sizlere ulaştırırım inşaallah.


Onüç Ekim 2021 tarihinde DHL kargo servisiyle geri gönderdiğimiz evrak ondokuz günü mühürlenip tekrar bize gönderildi şeklinde bir haber aldık. Muhtemelen yirmi bir Ekim 2021 tarihinde bize ulaşır diye düşünüyoruz, şayet öyle olursa tekrar İzmir'den Alanya'ya gelecek olan vekil tayin edilmiş olan abimiz satışı gerçekleştirir de bu zulüm sona ermiş olur.


Yirmibir Ekim akşam üzeri DHL kargoyu teslim etmiş, yani evrak İngiltere'den geri gelmiş.Vekil olan abimiz bir aksilik olur da iş yetişmez diye Cuma yerine Pazartesi yirmibeş Ekim müracaat etmek üzere birgün önceden Alanya'ya geldi ve o gece burada konaklayıp ertesi gün müracaatı etti ve nihayet , tam ''KIRKBİR'' gün sonra tapu devri gerçekleşti. Şükürler olsun bu süreçte bu şekilde tamamlanmış ve sonlanmış oldu.


Bu süreçte yardımlarını talep ettiğimiz tüm arkadaşlara ve kardeşlere bir kez daha teşekkürlerimizi iletiriz , haklarını helal etmelerini dileriz.

Meğer ne zor işmiş bir tapunun devri. Kendisine bu konuyu hiç açmamış olmama rağmen bu vesileyle ATSO Başkanı sayın Mehmet Şahin beyede durumu iletmiş olalım ki , kendiside Alanya ticari hayatını yakından ilgilendiren bu konuya el atsın,ilgilensin , dahası çözüm üretsin. Haydi hoşça ve sabırlarla kalın.

 

 

 

 

Alanya Güneşi Haber Merkezi

Gazeteler