head
2183026 810x458 75f08
Cumartesi, 27 Nisan 2024

İnşaat Mühendisi ve Kentsel Dönüşüm Uzmanı Aycan Fenercioğlu, kentsel dönüşümün yol haritasından müteahhitlik yasasına kadar birçok konuyu Alanya basınına anlattı...

Alanya’da da her geçen gün artış gösteren kentsel dönüşüm konusu bakanlık tarafından yapılan açıklamayla daha da merak konusu oldu. Kentsel dönüşümle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum bir yol haritası açıklamış ve 3 temel ilke ve 4 ana başlıkta kentsel dönüşüm anayasasının oluşturulacağını söylemişti. İnşaat Mühendisi ve Kentsel Dönüşüm Uzmanı Aycan Fenercioğlu ise konuyla ilgili detayları Alanya basını araılığı ile Alanya halkına duyurdu.


“BÜROKRATİK SÜREÇLER HIZLANACAK”
Fenercioğlu, "Bakanımız dün kentsel dönüşümle ilgili eylem planı adı altında 8 madde ile bunları açıkladı. Özetleyecek olursak kentsel dönüşüm biliyorsunuz Türkiye'de 2002 yılında başladı. Son zamanlarda da bayağı bir hızlandı. Bakan beyin açıklaması da artık biraz daha sürecini hızlanacağını, mağduriyetlerin artık daha fazla giderileceğini ve artık devletin buna finans olarak destek olacağı bir açıklama yaptı. Şu an çünkü en büyük sıkıntı çok ciddi bir şekilde maliyet sorunu yaşayan insanların olması” dedi.


“HALKIN KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ İYİ ANLAMASI GEREKİYOR”
En önemli noktanın tek taraflı fesih hakkının gelmesi olduğunu ifade eden Fenercioğlu, “Eskiden çift taraflı mahkeme yoluyla feshetmek gerekiyordu. Şimdi tek taraflı da olabiliyor. Bu önemli bir gelişme. Onun dışında devlet kentsel dönüşüm yapılan yerlerde maliklere hem de müteahhitlere finansman desteği olacağını açıkladı. Ciddi rakamlarla ilgili bilgiyi açıkladı. Bunlar İlerleyen zamanda netleşir. Özellikle kamu bankaları bu süreçte vatandaşımıza destek olacaktır diye düşünüyorum. Bunun dışında Alanya ölçeğine bakacak olursak rezerve alanları var, riskli alan ilan edilen ama sürecin çok yavaş ilerlediği noktalar var. Bu gibi yerlerin de daha hızlı çözüleceğini, mağduriyetlerin giderileceğini, tapusu olmayan yerlerin daha hızlı çözüleceği noktasında bakan bey bunları 8 ana başlık altında topladı. Bizim burada umudumuz, temennimiz sürecinin hızlanması, halkın kentsel dönüşümü daha iyi anlaması ve maliyetlerin minimuma indirerek bu sürecin tamamlanması” dedi.


“HERKES MÜTEAHHİTLİK YAPAMAYACAK”
2 Eylül itibariyle yürürlüğe giren Müteahhit Yasası’na ilişikin de konuşan Fenercioğlu, “Kamunun bu durumdan çok fazla maalesef haberi olmadı. Artık müteahhitler yeni çıkan yasaya göre dokuz sınıfa ayrıldı. Eskiden biliyorsunuz bir şirket kuran müteahhitlik yapabiliyordu. Artık devlet buna bir düzenleme bir, sınırlama getirdi. Müteahhitler, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’ne başvuru yapacak, orada istenen evrakları düzenleyecek ve bunlar sınıflandırılacak. A ve H sınıfına kadar çıkacak. Sonucuna göre komisyondan onay çıkacak. Artık herkes her şeyi yapamıyor. Çok ciddi kriterler var. En önemlisi teknik yeterlilik kriterleri getirildi. Eskiden yanında mimar-mühendis çalışmayan insanlar da bu işleri yapabiliyordu. Fakat şu an belli teknik insanlarla, belli bir altyapıyla müteahhitler bir sınırlamaya sokuldu. Ben burada Alanya'daki müteahhitleri de uyarıyorum. Çünkü Ekim 15'ten sonra inşaat yasağı bitiyor. Bu sene inşallah beklentimiz çok yüksek inşaat piyasasından. Belgelerini güncellemeyenler bir an önce Çevre Şehircilik İl Müdürlükleri’ne başvurarak güncellemelerini yapsınlar” ifadelerini kullandı.


“ALANYA’DA LİSANLI SADECE 2 FİRMA VAR”
İnsanların kentsel dönüşüm başvuruları konusunda dikkatli olması gerektiğini aktaran Fenercioğlu, “Kamu kuruluşlarına, belediyelere, Çevre Şehircilik İl Müdürlükleri’ne başvurabilirler. Bunlardan ayrı olarak da Çevre Şehircilik Bakanlığının lisans yetkisi verdiği firmalar var. Bunlar aracılığı ile de başvuru yapabilirler. Burada vatandaşlara uyarımız mağduriyet yaşamamaları için yetkili firma olduğunu söyleyen yerlere inanmamaları. Alanya'da kentsel dönüşüm her yerde konuşuluyor ve ön planda bir konu. Şehirde şu an güncel kentsel dönüşüm lisansı olan sadece iki firma var, bir de Manavgat'tan gelen bir firma var yani toplam üç firma diyebiliriz. Oysaki birçok firma ortalıkta yetkiliyiz diye dolanıyor. Bu sebeple vatandaşların bunu Çevre Şehircilik Bakanlığı'ndan teyit etmelerini istiyoruz. İnternet sitelerinde bunlar yazıyor. Lisansı olan firmalarla çalışırlarsa mağduriyet yaşamazlar, yanlış bir işe de başlamamış olurlar. Çünkü sonucunda mağduriyet yaşanıyor. Alanya'da bunun birçok örneği var, işlerini kazasız belasız yapmak için lisanslı firmalarla çalışsınlar” diyerek kentsel dönüşüm yaptıracaklara uyarıda bulundu.

Gazeteler