head
2183026 810x458 75f08
Cuma, 03 Mayıs 2024

 

Ünlü Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesinde (ALKÜ) düzenlenecek olan “Depremle Yaşamak” isimli konferansta deprem öncesi ve sonrasında yapılacaklarla ilgili önemli bilgiler verdi. Moriwaki, Alanya için çarpıcı Tsunami uyarısı yaptı...

 

ALKÜ, afetlerle ilgili bilgilendirici seminer ve konferanslar düzenlemeye devam ediyor.

 

ALKÜ’de Türkiye’nin başlıca doğal afetlerinden biri olan deprem konusu ele alındı. Deprem analizleriyle ünlü, Türkiye’de yaşayan Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki “Depremle Yaşamak” isimli konferansta Alanyalılarla buluştu. Konferans ALKÜ Eğitim Fakültesi Başöğretmen Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlendi. ALKÜ Doğal Afet Arama Kurtarma İlk Yardım (DAKİK), ALKÜ Medya ve İletişim (MİT), İlk Yardım ve Afet Bilinci, ALKÜ Kızılay, Genç İHH Üniversite ve ALKÜ Yapı öğrenci toplulukları öncülüğünde düzenlenen konferansta “Depremde nasıl yaşanır? Deprem öncesi alınması gereken tedbirler neler olmalıdır? Deprem sırasında neler yapılması gerekir?” soruları değerlendirildi. Konferans sonrası gazetecilere açıklama yapan Moriwaki, şunları söyledi:

‘TÜRKİYE’DE DEPREMLER DEVAM EDEBİLİR’...


Son 3 yıldır depremler arttı. Toprak biriktirdiği gücü atmaya çalışıyor. Özellikle 3 sene önce Silivri’den başladı. Sonra Elazığ, Kahramanmaraş ve Hatay geldi. Arada Muğla Manisa İzmir’de deprem oldu. Türkiye’de depremlerin devam edeceğini de söyleyebilirim

 whatsapp image 2024 01 03 at 170857 0fcc7

ALANYA İÇİN 3 METRELİK TSUNAMİ UYARISI...
Akdeniz’deki fay hattının Doğru Anadolu fay hattıyla ilişkili Elazığ, Maraş ve Hatay’dan sonra Kıbrıs’a uzanan bir fay hattı var. Buradaki fay hattı deniz içinde olduğu için Tsunami tehlikesi oluyor. Japonya’daki gibi şiddetli deprem olmayacak ama en kötü senaryoda 3 metrelik Tsunaminin oluşması mümkün. Alanya için depremde bir sıkıntı yok ama Tsunami bir sıkıntı oluşturabilir. Depremden sonra deniz kenarından en az 3 metre yükseklikteki sağlam binaların 2-3 katına çıkmak gerekebilir.

‘DEPREM DEĞİL, BİNA ÖLDÜRÜR’...
Burada deprem riski değil Türkiye’de yönetmelikte ne varsa ona göre tam yapmak doğru yapmak lazım. Japonya’da her zaman büyük depremler oluyor. 1 Ocak depremi 7.6 Kahramanmaraş’ın ikinci depremi ile aynı ama can kaybı Japonya’da 50 küsür kişi Türkiye’de ise resmi olarak 50 bin kişi bu fark binadan kaynaklıdır, depremin büyüklüğünden değil. Alanya’da da bu yönetmeliklere göre binalar yapılmalı. Ruhsat olsun, iskan olsun müteahhitler yönetmeliğe göre binalar inşa etmeli.

 

‘TÜRKİYE’NİN YÜZDE 50’Sİ DÖNÜŞMELİ’...
1999 depreminden sonra ilerleme oldu ama bu da yetmeyecektir. Daha çok çalışmak lazım. Türkiye’deki yapıların yüzde 50’sinin düzeltilmesi lazım. Bu kentsel dönüşümü hemen yapmak lazım. Bu sene Mart ayında seçim olacak. Belediyeler için seçim çok önemli. Kentsel dönüşümü yaparken güçlendirme de yapılabilir. Bunun için 2 şirket Türkiye’ye geldi. Uzun vadede bilgi almak için eğitim önemli. Buna anaokulundan başlanmalı. Benim şimdi Türkiye’de ilk defa çizgi romandan yaptığım deprem kitabım var.

 

 

 

 

HABER: Ayten YILMAZ

Gazeteler