head
2183026 810x458 75f08
Cuma, 03 Mayıs 2024

 

 

ALTSO Başkanı Eray Erdem, Alanya’daki gazetecilerle bir araya gelerek görevdeki 1 yılını değerlendirdi...

ALTSO Başkanı, bütçeden, sektör sorunlarına, Alanya’nın ekonomisinden Oda’nın diğer faaliyetlerine kadar bir çok konuda açıklama yaptı ve gazetecilerden gelen soruları yanıtladı.


Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkanı Eray Erdem, Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleştirdiği toplantıda 1 yılını değerlendirdi. Erdem ve ekibinin göreve geldiği günden bu yana yapılan faaliyetlerin video sunum şeklinde yayınlandığı toplantıda gazeteciler ALTSO Başkanına sorularını da yönelttiler.

Erdem, konuşmasında seçim döneminde kullandığı ‘Tercih sizin, Alanya hepimizin’ sloganı çerçevesinde hizmetleri sürdürmeye çalıştıklarını belirterek ‘Her partiye, kişi ve kuruma eşit mesafede olduk. Büyük bir titizlik ve şeffaflık ile çalışmalarımızı sürdürdük.’ dedi.

ERAY ERDEMDEN DEĞERLENDİRME 2 6727c
‘BÜTÇENİN NEREYE HARCANDIĞI ÖNEMLİ’...
Toplantıda Erdem’e öncelikle yöneltilen soru ALTSO Meclisi’nde de gündeme gelen aidat artışı oldu. 2024 yılı aidatının yasal çerçevede ve mevzuata uygun bir şekilde artırıldığını söyleyen Erdem “Şirket hacmine göre 3 bin TL ile 4 bin 750 TL (büyük şirketler, banka, yatırım kuruluşları gibi) arasında belirlenen yıllık aidat ücretleri mevzuatlar çerçevesinde artırılıyor. Zam oranı gayet makul. Üyelerimizin çoğunluğu yıllık 3 bin, yani aylık 250 TL ödeyecek.’ dedi.

ALTSO Başkanı Eray Erdem sözlerine şöyle devam etti: ‘Üyelerin asıl sorması gereken soru ‘Benim verdiğim aidatı nereye harcadın?’ olmalı. Tasarruf ediyoruz, gereksiz harcama yapmıyoruz. Odaya hizmet alırken kimin teklif verdiğine değil, en uygun teklifi kimin verdiğine dikkat ediyoruz. Meclis üyesi olsa dahi emsallerinden yüksek teklif verdiyse tercihimiz en uygun teklifi verenden yana olur” diyerek tasarruf ettiklerine işaret etti.

ERAY ERDEMDEN DEĞERLENDİRME 3 852f2

Erdem göreve geldiklerinde Oda bütçesinin 7.4 milyon lira olduğunu, 2023 yılını 30 milyon bütçe ile kapattıklarına söyledi.

 

ALTSO Başkanı soru üzerine; bütçenin nasıl arttığını ise ‘Öncelikle tahsilat yaptık. Hizmeti ise ihtiyaca yönelik yaptık. Bir amaca yönelik değil, bir ihtiyaca göre hizmet ürettik.’sözleri ile anlattı.


YENİ ODA BİNASI YOLDA...
Harcamadan kaçınarak 14 ayda önemli oranda tasarruf ettiklerini belirten ALTSO Başkanı, yeni hizmet binası için çalışmaya başladıklarını da kaydetti. Erdem, “Alanya'nın nüfusu her geçen gün daha da artıyor. Alanya her konuda yükü ağır bir şehir. Oda binamız lokasyon olarak doğru yerde değil, park edecek yer yok. Dolayısı ile şehrimize yakışır bir oda binası planımız var. Bina için gereken çalışmaları yapıyoruz. Üyelerimize daha iyi bir hizmet için daha iyi bir bina planımız var." dedi.


‘TURİZME ZARAR VERMEYELİM’
ALTSO Meclis Toplantısı’nda ‘Mobil Göç Aracı’ denetim yöntemine yönelik de açıklama yapan Erdem, ‘Esasen doğru ancak, usul hatalı. Yurt dışından tatile gelen bir kimse kafede otururken sorgulanmamalı. Bunu anlatmak istedim. Bu hizmet aracı İstanbul, Konya, Kayseri, Gaziantep gibi belirli bölgelerde olabilir. Ancak Alanya’da turizme zarar verir, kentin turizm kimliğine yakışmaz. Biz ülkede ‘kaçak kimseler barınsın’ demedik, demeyiz. Esas olarak doğru ancak, usulün Alanya’nın turizm kimliğine yakışık olmayacağını düşünüyoruz. Turizm bölgelerinin hassas yapısından kaynaklı burada mobil göç aracına gerek yok. Alanya gibi bölgelerde farklı bir yöntem ile bu denetimler olabilir.” dedi.


İLK DEFA PARALI RUS GELDİ...
Şehir ekonomisinin nasıl olduğu, sezonun kentte nasıl geçtiğinin sorulması üzerine Erdem ‘Uzun zamandan sonra ilk kez şehre paralı Rus geldi’ dedi.

Rusya – Ukrayna Savaşı ile otellere ekonomisi iyi Rusların da geldiğine işaret eden Erdem, “Bizim en büyük kaybımız Alanya'nın gerçek misafirleri Avrupalıları kaybetmemiz. Rus, İranlı beş parayla geliyor, on paralık kontrat imzalıyor. Günün sonunda müteahhit de, biz de mağduruz. Rusya – Ukrayna Savaşı ile otellere ekonomisi iyi Ruslar geldi. İyi değerlendirilemediği için o misafirleri kaybettik. Bunların geliş sebebini bizim bilmemiz gerekiyor, bunlar ‘Alanya, Türkiye çok iyi’ değil, savaştan dolayı başka ülkelere gidemiyorlar, o nedenle bize geldiler. Biz bunu karşılayamadık, bu insanlar şehirde bir çok eksikle karşılaştılar. Çok basit şeylerle çözülebilecek konuları çözemedik.’ dedi.


‘TURİST ÇARŞIYI GÖRMÜYOR’...
İnşaat sektörü, yabancıya konut satışı ve ikamet izni sorunlarına yönelik değerlendirmelerde de bulunan Erdem, konutta kalan turistin otelde kalandan daha çok harcama yaptığını dile getirdi. Erdem, “Konuta gelen misafirin harcama oranı otele gelenlerden belki 5-10 kat daha fazla. Yabancı nüfus yoğunluğundan, sorun getiriyor diye korkmamamız lazım, ortaya çıkan sorunu en aza indirip çözmemiz gerekiyor. Trafik kazası oluyor diye yolu kapatmak olmaz. Bize düşen kaza olmamasını sağlamak. Alanya esnafı, apart otel müşterisinden memnundu. Bugün konutta konaklamanın mantığı aynı. Tatilci dışarıda geziyor, harcama yapıyor. Bir haftalık tatil süresinde otel müşterisinin yüzde 5’i Alanya’yı görüyor. Gerisi otelden çıkmadan tatili bitirip gidiyor. Konutta kalan turist çarşıya iniyor.” dedi.


‘HER İŞİ HERKES YAPMAMALI’...
İnşaat, tarım ve turizm sektöründeki sorunların ardından iş insanlarının yatırım tercihlerinin nasıl değiştiği? Oda üyelerine neler tavsiye edeceği? sorulan Erdem değişkenliğe dikkat çekti. Erdem şunları söyledi: ‘Alanya’nın ticari karakteristiği şirketlerin uzun vadeli faaliyet göstermesine çok uygun değil. Dönem dönem hangi sektör rağbet görüyorsa diğer sektörler ona yöneliyor. Aslında her iş bir çıraklık, bir kalfalık, bir ustalık gerektirir. ‘Param var, gözüm kara’ diye yatırım yapmak, para kazanırım demek yanlıştır. İnşaat sektörünün yoğun olduğu, alıcıların yüzde 90’ının yabancı olduğu ve en ufak bir olumsuzluktan etkilendiğini bilmek lazım. Sermayesi olan müteahhit olmamalı. Yüksek volümlü bir işte herkes bu işi yapıyor. Risk alıp sektöre pimi çekilmiş el bombası gibi dalıyorlar. En ufak kırılmada hemen fiyatı aşağı çekiyorlar. Sektöre yıllarca emek vermiş, sermayesini bağlamış sektör temsilcileri ise fiyatı aşağı çekemiyor. Bu fiyat farkını yabancıya anlatma şansımız yok, ülkede güven ortadan kalkıyor.’ dedi.


TOBB’DAN OKUL SÖZÜ ALDIK...
TOBB 79. Genel Kurulu’nda Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Asil Üyeliği ve konseyde Başkan Yardımcılığı görevine seçilerek Alanya adına bir ilkin gerçekleştiğini söyleyen Erdem, “Sadece bu kurullara seçilmekle kalmadan, Alanya’ya hizmet almak için çalışıyoruz. Bu kapsamda Alanya’ya TOBB’un okul yaptırılması için söz aldık. Bu konuda çalışmalar ve araştırmalar sürmekte. Elbette bizde üzerimize düşeni yapıp Alanya’nın eğitim hayatına ve kalifiye personel ihtiyacına yönelik çalışmalar yürüteceğiz” dedi.

 

 

HABER: İbrahim  AKDAĞ

Gazeteler