head
2183026 810x458 75f08
Cuma, 03 Mayıs 2024

 

Bakanlık tarafından 1 Ocak tarihinde yürürlüğe girecek düzenleme ile restoran ve kafelerin girişine fiyat listeleri asılacak. Masalarda fiyat listelerinin bulunması zorunlu olacak...

Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmeliğe göre; lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunulan iş yerlerinde ise iş yerinin giriş kapısının önüne ve hizmet sunulan masaların üstüne koyulması zorunlu olacak. Şu anki mevcut sistemde menü ya da QR kod ile ürünlerin ücretlerine erişiliyordu. Bazı restoranlarda menü olsa da karşısında fiyatlandırması bulunmuyordu. Böyle tüketiciler yemek yemek istediklerinde iş yerine girmeden kapının önünde duran listeden fiyatları inceleyip tercihini belirleyebilecek.

 


FAHİŞ FİYATLAR ORTAYA ÇIKIYORDU...


Fiyatların görünür olması birçok restoranı birbirine göre kıyaslama avantajı da sağlayacak. Böylece aynı yemeğe daha fazla ücret ödeme ya da sürpriz hesapların ortaya çıkmasının önüne geçilecek. Yaz aylarında bazı işletmelerde fahiş fiyatlara yiyecek ürünlerinin satışları yapılıyordu. Yeni sistemle birlikte bu tarz mekanların önünde ücretler yazacak ve vatandaşlar ne kadar harcayacağını bilerek giriş yapabilecek.


‘FİYAT İSTİKRARI SAĞLANACAK’...
Alanya Lokantacılar ve Kafeteryacılar Odası Başkanı Hüseyin Değirmenci konu hakkında değerlendirmesinde, “5362 sayılı yasanın 11 maddesi oda üyelerince üretilen mal ve hizmetlerin kalitesini, standartlara uygunluğunu, sağlık koşullarına uygun üretilmesi gerektiğini ve ücret tarifelerine uyulup uyulmadığını tüketicileri korumak adına gerekli tedbirlerin alınmasını içerir. 5362 sayılı yasa ile lokanta restoran kafeterya ve benzeri hizmet üreten işletmelerin uyacağı azami fiyat tarifesini odalarımız oluşturur. Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği tarafından uygun görülüp onaylanan listeler Valilik ya da Kaymakamlık onayından sonra yürürlüğe girer. Fiyat tarifeleri Konfederasyonundan temin edilen listelere bastırılarak Antalya Esnaf Odaları Birliği’nin de tasdikiyle yürürlüğe girer. Dün resmi gazetede yayınlanan fiyat tarifesi yönetmeliği de tüketiciyi korumak adına azami fiyatı gösteren fiyat tarifeleri edinilmesini ve iş yerinin girişine asılmasını söylemektedir. Bu uygulama ile piyasada hizmet üreten yerlerde fiyat istikrarı sağlanarak tüketicimizin korunması, fiyat istikrarı ve enflasyonla mücadeleye katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

 

 

 

HABER: Ayten YILMAZ

Gazeteler