head
2183026 810x458 75f08
Cuma, 03 Mayıs 2024

 

Alanya'da bolca üretimi yapılan avokado türlerinin en büyüğü olduğuna inanılan Florida Avokadosu Alanya'da yetişir mi?

 

BU BÜYÜKLÜKTE AVOKADO ALANYA'MIZA YAKIŞIR...

İnsan sağlığına yararları saymakla bitmeyen ve Alanya'da bolca üretimi yapılan avokadonun kavun boyuna gelebildiğini biliyor muydunuz? Florida Avokadosu olarak bilinen bu türün Alanya'da yetişip yetişmediği bilinmiyor.

AVOKADO NEDİR?
Avokado, tropikal yaprak dökmeyen ağaçlarda yetişen armut biçimli meyvelerdir. Genellikle pürüzlü, yeşil bir dış deriye, tereyağlı ete ve ortada iri tohuma sahiptirler. Birçok şekil, boyut, renk ve dokuya sahip olan lezzetleri genellikle hafif cevizli ve kremsi olarak tanımlanır.
Sadece birkaç avokado türüne aşina olsanız da, dünya çapında yüzlerce çeşit yetiştirilmektedir - 56 tanesi yalnızca Florida'da yetişmektedir. Birçoğu melezdir, yani yeni bir tane oluşturmak için iki çeşidin bir araya getirilmesinin sonucudur.
Bu makale, faydaları ve farklılıkları da dahil olmak üzere 15 yaygın avokado türünü gözden geçirmektedir.

 

AVOKADONUN İNSAN SAĞLIĞINA YARARLARI...
Avokado son derece besleyicidir. K, C ve E vitaminlerinin yanı sıra harika folat, potasyum ve sağlıklı yağlar kaynaklarıdır. Ayrıca bakır, fosfor, magnezyum, manganez, demir ve çinko gibi az miktarda B vitamini ve mineral içerirler. .
Avokadodaki çoğu oleik asit olan tekli doymamış yağlar kalbiniz için iyidir, iltihapla savaşır ve antikanser özelliklerine sahip olabilir. Avokado yemek, yağda çözünen diğer besinleri daha iyi emmenize de yardımcı olabilir.
Ayrıca avokado, çoğu Batı diyetinde eksik olan önemli bir besin maddesi olan lifle doludur. Bazı araştırmalar, avokado yiyen insanların, belki de meyvenin yüksek lif ve sağlıklı yağ içeriği ve ayrıca düşük glisemik indeksi nedeniyle daha az ağırlığa sahip olma eğiliminde olduğunu bulmuştur.
Avokado ayrıca lutein ve zeaksantin gibi gözleriniz ve beyniniz için iyi olan antioksidanlar içerir. Bu antioksidanlar, yaşa bağlı makula dejenerasyonu (AMD), katarakt ve Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklar riskinizi azaltabilir.
Dahası, araştırmalar düzenli olarak avokado yiyen kişilerin daha sağlıklı olduğunu ve metabolik sendrom riskinin daha düşük olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte, bunun nedeni, bu meyveden hoşlanan birçok insanın aynı zamanda diğer birçok besleyici gıdayı da yemesi olabilir.

 

AVOKADO TÜRLERİ NELERDİR?
Yerel bakkalınızda sadece birkaç çeşit avokado görseniz de, dünya çapında yüzlerce çeşit yetişmektedir. Birçok melez var olmasına rağmen, tüm avokadoların izi Guatemala, Meksika veya Batı Hint kökenli olabilir.
Meyveler A tipi veya B tipi çeşitler olarak sınıflandırılır. Fark, avokado ağacı çiçeklerinin açılma süreleri ve tozlaşma davranışlarında yatmaktadır. Çeşit türünün tüketiciler üzerinde çok az etkisi vardır ve avokado yetiştirenler için daha önemlidir.
Avokado, dikogami adı verilen bir süreçle kısmen kendi kendine tozlaşır. A tipi çiçekler sabah dişi olarak çiçek açar ve öğleden sonra erkek olarak polen döker. Buna karşılık, B tipi çiçekler öğleden sonra polen alır ve sabahları döker.
Birçok çeşit, boyut, renk, lezzet, şekil ve en yoğun büyüme mevsiminde küçük farklılıklar ile benzer özellikleri paylaşır.
Amerika Birleşik Devletleri'nde, Kaliforniya'dan gelen avokadolar (Hass çeşidi) çakıllı bir cilde sahipken daha küçüktür, Florida'dan gelenler ise daha büyüktür ve daha pürüzsüz bir cilde sahiptir.

İşte en yaygın avokado türlerinden 15 tanesi.


A Tipi Çeşitler...
Çok daha fazlası olmasına rağmen, aşağıda daha iyi bilinen A tipi çeşit avokadolardan bazıları verilmiştir:
• Choquette. Choquette, meyve kesildiğinde sıklıkla sızan sulu eti olan pürüzsüz, parlak bir cilde sahiptir. Bu çeşitlilik güney florida'dan geliyor.
• Lula. Lula yaz aylarında zirve yapar, daha az doğal yağ içerir ve diğer birçok çeşitten daha fazla su içerir. Soğuğa dayanıklıdır ancak mantarlara karşı oldukça hassastır. Lula, yaklaşık 1 pound (450 gram) ağırlığa kadar büyür.
• Hass. Hass en popüler çeşittir. Tüm yıl boyunca mevcuttur ve tereyağlı, cevizli bir tada ve küresel bir şekle sahiptir. Olgunlaştıkça derisi koyu yeşilden koyu morumsu-siyaha dönüşür.
• Kamış. Reed sadece yaz aylarında kullanılabilir. Daha hafif, daha ince bir tada sahiptir ve bir beysbol topu büyüklüğündedir. Kamış olgunlaştıkça, derisi diğer türlerin aksine aynı yeşil renkte kalır.
• Pinkerton. Pinkerton uzun bir şekle, soyulması kolay pürüzlü bir cilde ve kremsi bir etin içinde küçük tohumlara sahiptir. Bu tip 0,5–1,5 pound (225–680 gram) kadar büyür.
• Gwen. Gwen, tat ve görünüm açısından hass avokadosuna benzer. Bu, çıkarılması kolay, kalın, koyu yeşil bir cilde sahip daha büyük bir guatemala çeşididir.
• Maluma. Maluma, 1990'larda güney afrika'da keşfedilen koyu mor bir avokadodur. Bu çeşitlilik yavaş büyür, ancak ağaçlar çok meyve verir.

 

B Tipi Çeşitler...
B tipi çeşit avokadolardan bazıları şunlardır:
Ettinger. Ettinger en çok İsrail'de yetiştirilir ve parlak yeşil bir cilde, büyük tohuma ve hafif bir tada sahiptir.
• Sharwil. Sharwil, kaba, yeşil kabuğu ve sarı eti olan bir Avustralya avokadodur. Cesur bir tada sahip çok yağlıdır ve donmaya karşı hassastır.
• Zutano. Zutano, daha açık renkli, sarı-yeşil bir deriyle kaplıdır ve diğer pek çok tereyağlı çeşidinden farklı olarak hafif bir tada sahiptir. Tipik olarak yaklaşık 0,5-1 pound (225-450 gram) kadar büyür.
• Brogden. Brogden avokado, Batı Hint ve Meksika çeşitlerinin koyu mor bir melezidir. Soğuğa çok dayanıklı olmasına rağmen, soyulması zordur ve bu nedenle popüler bir ticari çeşit değildir.
• Fuerte. Fuerte belirgin bir şekilde armut biçimlidir ve yılın 8 ayı boyunca kullanılabilir. Adı İspanyolca'da "güçlü" anlamına gelir ve fındık benzeri yağlı bir dokuya sahiptir.
• Kleopatra. Kleopatra, tüketici pazarında nispeten yeni olan küçük bir cüce avokadodur.
• Domuz pastırması. Bacon diğer çeşitlere göre daha hafif bir tada sahiptir. Açık kahverengi derisinin soyulması kolaydır.
• Monroe. Monroe, 2 pound (910 gram) üzerinde ağırlığa sahip büyük bir avokadodur. Daha sert bir çeşittir ve daha az sulu ete sahiptir.

Sonuç Olarak
Avokado, birçok fayda sağlayan oldukça besleyici bir meyvedir. Çeşitli kronik hastalık riskinizi düşürmenize ve sağlığınızı iyileştirmenize yardımcı olabilecek antioksidanlar, doymamış yağlar ve liflerin yanı sıra vitamin ve mineraller açısından da zengindirler.
Sadece bir veya iki çeşit en iyi bilinmesine rağmen, dünya çapında öncelikle boyut, renk, şekil, doku ve lezzet bakımından farklılık gösteren yüzlerce tür vardır.
En popüler ve yaygın olarak bulunan avokado türü Hass'tır. Bununla birlikte, başka bir çeşitle karşılaşırsanız, muhtemelen benzer bir besin bileşimine sahip olacaktır.
Her durumda, avokado, besin açısından zengin, dengeli bir diyete harika bir katkı sağlar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KAYNAK : Ajanslar

Gazeteler