head
2183026 810x458 75f08
Cuma, 03 Mayıs 2024

 

CHP Alanya İlçe Başkan Yardımcısı Mustafa Toksöz, Filistin’e destek verdi, ve ekonomi yönetimine tepki gösterdi...

 

CHP--Cumhuriyet Halk Partisi Alanya ilçe başkan yardımcısı Mustafa Toksöz, partinin Haftalık Olağan Toplantısı'nda basın açıklaması yaptı. Toplantıda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Toksöz, Filistin’deki saldırılara tepki gösterdi, ve ülkemizin ekonomi yönetimini eleştirdi.

CHP ALANYA İLÇE BAŞKANLIĞI'NDAN FİLİSTİN'E DESTEK...

Toksöz, toplantının başında Filistin’de yaşanan insanlık dramına dikkat çekti. Filistin halkının yanında olduklarını söyleyen Toksöz, şunları söyledi: "Teolojik temelli emperyalizmin acımasız eli yaklaşık 100 yıldır mazlum Filistin halkına zulmediyor. Bir hastanede yaşam mücadelesi veren insanların üstüne bomba ile saldırarak 500’ü aşkın masumun ölümüne sebep olmak sadece vahşet kavramı ile tanımlanabilir. Çok açık bir şekilde vurguluyoruz; masum Filistin halkı soykırıma maruz kalmaktadır ve bu vahşetin sorumlusu kapitalistlerdir."

 

CHP EKİM 2 753ea

TÜRKİYE'NİN EKONOMİ POLİTİKASI UÇURUMA GİDİYOR...

Toksöz, son olarak ekonomi yönetimine yönelik eleştirilerde bulundu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yüksek ücret artışlarının enflasyonu tetiklediğini öne sürdüğünü hatırlatan Toksöz, "Bilindiği üzere, daha önce de Cumhurbaşkanı faizin sebep enflasyonun sonuç olduğunu dile getirmişti. Anlıyoruz ki, mevcut ekonomi yönetiminden daha bu ülkenin maalesef çekeceği var gibi görünüyor. Bakan Şimşek’in ileri sürdüğü iddiaların ekonomik gerçekler ve ekonomi bilimi açısından zemini yoktur" değerlendirmesinde bulunarak, şu verileri paylaştı: "Ücretlilerin son 6 yılda milli ekonomiden aldıkları payda dramatik bir düşüş yaşanmıştır. İşletme içerisinde işçilik giderlerinin payı 2022 yılı sonu itibariyle %23’lere kadar düşmüştür. İşçilere ödenen ortalama ücret 2003 yılındaki seviyesinden 2021 yılı sonu itibariyle 2003 yılının yarısı seviyesine gerilemiştir. Buna karşın, işletmelerin kar marjları 2015 yılındaki %10-12 bandından 2021 sonunda %20’lerin üzerine çıkmıştır."

ASGARİ ÜCRETLİNİN HALİ VAHİM BEYLER...

Asgari ücret ve emekli maaşları açısından da durumun vahim olduğunu belirten Toksöz, "En düşük emekli maaşı ile asgari ücret arasındaki ilişki 2001 yılından itibaren emekli maaşı aleyhine değişmiş, 2001 yılında en düşük emekli maaşı asgari ücretin 1,5 katı iken 2023 yılında en düşük emekli maaşı asgari ücretin %65’i seviyesine gerilemiştir. Diğer taraftan, 2001 yılında en düşük emekli maaşıyla 26,5 gram altın alınabilirken, 2023 yılında en düşük emekli maaşıyla sadece 4,5 gram altın alınabilmektedir. Ülkemizde asgari ücret veya asgari ücrete yakın seviyede ücret alanların sayısı toplam çalışan sayısının %70’ine yakındır. Buna karşın ülkemizdeki asgari ücret tutarı diğer ülkelerin asgari ücret tutarlarının oldukça gerisinde kalmaktadır. Ülkemizde ödenen en düşük emekli maaşı ise gelişmiş ülkeler ile karşılaştırıldığında çok düşük seviyede kalmaktadır" ifadesini kullandı.
Toksöz, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu veriler birlikte değerlendirildiğinde; hazine ve maliye bakanı Mehmet Şimşek’in yüksek ücret artışlarının enflasyonu tetiklediği iddiasının herhangi bir bilimsel dayanağı yoktur. Enflasyonun sebebi, Türkiye’nin dışında oluşan kaynak bolluğuna dayalı olarak ülkemize gelen fonların verimsiz yatırımlara harcanması, disiplinsiz maliye politikası, istikrarsız ve liyakatsiz ekonomi yönetimidir. Alanya’da halen 180 bin kişi düzeyinde SGK kayıtlı çalışan, 20 bin kişi düzeyinde Bağ-Kur kayıtlı çalışan bulunmaktadır. Aile bireyleriyle birlikte düşünüldüğünde asgari 250 bin vatandaş yetersiz gelir seviyesinde yaşamaktadır. Ekonomi yönetimi sorumluluğunda bulunanlara bir kez daha sesleniyoruz: biraz ciddiyet."

 

 

 

 

HABER: Uğur  AKDAĞ

 

Gazeteler