head
2183026 810x458 75f08
Cumartesi, 04 Mayıs 2024

 

CHP--Cumhuriyet Halk Partisi  Alanya İlçe Başkan Yardımcısı Metin Duman, küçük esnaf olarak tabir edilen ve ülke ekonomisinin bel kemiğini oluşturan esnaf ve sanatkarların ülkemizin ekonomik ve toplumsal hayatında vazgeçilmez bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, ekonomik anlamda yaşanan gelişmeler, altyapısı oluşturulmadan yapılan değişiklikler, uygulamalar, ağır vergi yükleri gibi birçok sorunlardan dolayı esnafların her geçen gün ağır yükler altında biraz daha ezildiğini ifade etti.
Bu kapsamda, ulaşım sektöründe faaliyet gösteren taksici ve nakliyeci esnafının yanı sıra genel olarak esnafların öne çıkan sorunlarına dair tespitlerine ve çözüm önerilerine değinen Duman, şunları söyledi:

 

DUMAN 2 ba6c9

'AYNI SOKAKTA BİRDEN FAZLA BERBER, BUTİK BULUNMAMALI'...

"İlçemizde esnaf planlaması yapılması: Aynı sokakta birden fazla berber, birden fazla butik, yan yana bakkal vb. şekilde esnafların yer almaması için şehrimizde cadde ve sokak bazında esnaf planlaması yapılması gerekmektedir. Bu sayede hem rekabet ortamı sağlanacak hem de esnaflarımızın gelirleri artacaktır.
Yetki belgesiz taşımacılık yapan araçların denetlenmesi: Özellikle turizm sezonunun yaşandığı dönemlerde Alanya’da ulaşım tam bir kaos haline gelmektedir. Yeterli denetim yapılmadığı için her geçen gün taşımacılık yetki belgesi olmayan araçla taşımacılık yapan araç sayısı artmakta, bu durum yasal şekilde işini yapmaya çalışan esnaflarımızı sıkıntıya sokmaktadır. Denetim arttırılarak bu kaotik ulaşım organizasyonsuzluğu önlenmelidir. Öte yandan, D2 belgeli araçlarla şehir içi taşımacılık yapmalarının önüne geçilmelidir.

'OTEL İÇİNDEKİ ARAÇ KİRALAMA HİZMETİ OTEL DIŞINA ÇIKARILMALI'...

Otel içinde faaliyet gösteren araç kiralama işletmeleri: Otel içinde verilen araç kiralama hizmetleri taksici esnafının çalışma alanını daraltmaktadır. Diğer taraftan, otel içinde hizmet veren araç kiralama hizmetinin hizmet standardı ve yasal gereklilikler açısından denetimi konusunda ciddi bir aksama yaşanmakta, belirtilen faaliyet adeta denetim dışında kalmaktadır. Oteller içerisindeki araç kiralama hizmetinin mutlaka otel dışına çıkarılarak denetime alınması zorunlu görülmektedir.
Kamyon garajı temini: Şehrimizin lojistik hizmetleri tamamına yakın bir nispette kamyonlar ile yapılmaktadır. Buna karşın, kamyoncu esnafının araçlarını bırakabileceği ve araç kullanıcılarının olağan günlük ihtiyaçlarının giderileceği lisanslı bir kamyon garajı bulunmamaktadır. Bu durum nakliye kamyonlarının gelişigüzel park edilmesine neden olmaktadır. Bu ihtiyaç çok hızlı bir şekilde giderilmelidir.

'ESNAF, ÖTV, KASKO VE TRAFİK SİGORTA PRİMLERİNİ KALDIRAMIYOR'...

Ticari araçlar için vergi ve sigorta prim indirim, kredi kolaylığı: Lojistik faaliyetinin ürettiği hizmetin maliyetinin belirleyici kalemleri olan akaryakıt üzerinden alınan özel tüketim vergisi ile kasko ve trafik sigorta primleri maalesef ilgili esnafımızın kaldıramayacağı seviyelere ulaşmıştır. Bu konuda maliyetleri en azından bu kalemlerde iyileştirecek tedbirler alınmalıdır. Öte yandan, esnaflarımızın esnaf kredi kefalet kooperatiflerinden kullanmakta oldukları kredilerin faiz oranları yükselmiş ayrıca bekleme süreleri uzamış; buna karşın kredi limitleri düşürülmüştür. Söz konusu olumsuzlukların ivedilikle iyileştirilmesi zorunlu görülmektedir."
Duman, konuşmasının sonunda 18-24 Eylül haftasında kutlanılacak olan Ahilik Haftası’na da değinerek, “Hakkın rahmetine kavuşmuş sanat ehli dostlarımızı, Anadolu’nun mayasını oluşturan Ahi Evran’ı Veli’yi, büyük insanlık önderi Hacı Bektaş-ı Veli’yi, Ahilik yolu erlerinden tüm değerlerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum. Ahilik Haftası şimdiden esnaf camiamıza ve milletimize hayırlı olsun” sözlerini kaydetti. 

 

 

 

HABER: Uğur  AKDAĞ

Gazeteler