head
2183026 810x458 75f08
Cumartesi, 04 Mayıs 2024

 

 

Yıllarca işlettiği mekanında Cumhuriyet baloları veren, Polis teşkilatı ve jandarmanın özel günlerinde konuklarını ağırlayan Cumhuriyet sevdalısı iş insanı ve CHP Alanya teşkilatının kurucularından olan  Mehmet Hacıkadiroğlu; Lozan Antlaşması'nın 100.yılında yine cumhuriyete olan sevdasını dile getirdi...

 

MEHMET HACIKADİROĞLU'NUN  VATAN VE CUMHURİYET PAYLAŞIMI...

 

362631226 773369781138003 6194288504980435721 n 91781

 

 

TÜRKİYE CUMHURİYETİ 100 YAŞINDA

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

 


İkinci yüzyılın eşiğinde olduğumuz. Cumhuriyet bizim için nedir ??

1) Cumhuriyet, çok kan ve gözyaşı dökülerek kazanılan bir İstiklal savaşıdır: Bir devrimcinin, dâhi bir komutanın, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, halkı ile birlikte kazandığı askeri bir zaferdir.
2) Cumhuriyet, Doğu’nun Birinci Dünya Savaşı’nın galibi olan şımarık, kibirli, vahşi emperyalist Batı’ya karşı zaferidir.
3) Cumhuriyet, tarihi tersine çevirendir: Tarihin normal akışını simgeleyen Sevr Antlaşması’nı yırtan, onun yerine tarihi tersine çeviren Lozan Antlaşması’nı koyandır.
4) Cumhuriyet, toplumsal, siyasal, ekonomik, kültürel dönüşümdür:
Endüstri Devrimi’ni ıskalayan, Tarım Devrimi aşamasında patinaj yapan, toprak ağalarının ve din adamlarının egemenliğinde, nüfusu ağırlıklı olarak köleleştirilmiş eğitimsiz köylülerden oluşan bir toplumdan, çağdaş, kentsel, endüstriyel bir toplum yaratmanın mucizevi başarısıdır.
5) Cumhuriyet, sadece toplumu değil, bireyi de bağımsızlaştıran ve özgürleştirendir.
6) Cumhuriyet kadın özgürlüğüdür: Nüfus sayımlarında bile dikkate alınmayan, “adı olmayan” kadını, özgürleştiren, erkeklerle eşit haklara kavuşturandır.
7) Cumhuriyet, çağdaş eğitimdir: Eğitim ve öğretimi, inanç dogmatizminden kurtarmak, insanlara sorgulayıcı, araştırıcı nitelikler kazandırmak, onları çağdaş bilgilerle donatmak, “fikri hür, vicdanı hür” kuşaklar yaratmaktır.
8) Cumhuriyet, sevgidir, dostluktur, insanlıktır, barıştır: Düşmanlarıyla bile barış ve dayanışma aramaktır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sözleriyle “Yurtta sulh, cihanda sulh”tur.
9) Cumhuriyet, akıldır, bilimdir, çağdaşlıktır, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür! CUMHURİYET BUGÜN, “DEMOKRATİK, LAİK VE SOSYAL HUKUK DEVLETİDİR”.
10) Cumhuriyet, Demokratiktir: Şeffaf ve adil, periyodik seçimdir. Temel İnsan Hak ve Özgürlükleridir.
11) Cumhuriyet, Laiktir: İnançları devlet aygıtının dışında tutmak, bütün inançlara eşit uzaklıkta olmak, hepsini ve inançsızları da korumaktır. Çoğunlukta olan ve en güçlü nitelik taşıyan inancın ötekiler üzerindeki baskısına izin vermemektir.
12) Cumhuriyet, Sosyal Devlettir: Fırsat eşitliği ve sosyal adalettir. Ana karnından ölene kadar herkesin sağlık, eğitim, konut gibi temel hizmetlerden yararlanmasıdır.
13) Cumhuriyet, Hukuk Devletidir: Bütün vatandaşların Temel Hak ve Özgürlüklerinin devlete ve birbirlerine karşı eşit olarak korunmasıdır.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve bağımsızlık mücadelesinin tüm kahramanları ruhlarınız şad olsun. Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır...

LOZAN 3 64b83

 

 

 

 

HABER:  Ayten YILMAZ

Gazeteler