head
2183026 810x458 75f08
Cuma, 03 Mayıs 2024

 

 

En düşük işçi maaşı ile memur maaşı arasında 5 bin TL fark olacağını ifade eden Türk Eğitim Sen Alanya Şube Başkanı Burhan Ulu, “Memurlarımıza vaat edilen artış daha yapılmadan eridi. 22 bin TL alım gücü bakımından 11 Mayıs’tan bugüne 281 dolar, 253 Euro ve 3.7 gram altın kaybetti. Hal böyle olunca henüz ödenmemiş maaşlar dahi erimeye devam ediyor” dedi.

Türk Eğitim Sen Alanya Şube Başkanı Burhan Ulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın en düşük memur maaşının en düşük işçi maaşından aşağıda olmayacağı sözünün tam olarak karşılık bulmadığını belirterek memur maaş artışlarımın yeniden hesaplanmasını istedi.

Sendika binasında açıklama yapan Ulu, “Mayısta imzalanan toplu sözleşmeye göre en düşük işçi maaşı Ocak 2023 itibarı ile çıplak olarak 22 bin TL oldu. Bu rakam üzerine temmuz ayında yüzde 15 daha artış yapılacak ama en düşük dereceli memur maaşı hesaplanırken aile yardımı ve çocuk parası da dahil edildi. Çıplak ücret yerine giydirilmiş ücret dikkate alındı. Yani en düşük işçi maaşı çıplak olarak ocak ayında 22 bin TL olmuşken, en düşük memur maaşı sosyal yardımlarla birlikte ancak temmuz ayında 22 bin TL seviyesine gelebildi. Gerçekte 15’inci derecenin birinci kademesindeki bekar bir memurun maaşı 10 bin 400 TL dolayında. Buna göre en düşük dereceli bekar bir memurun maaşı, yapılacak artışlarla temmuz ayında 22 bin TL değil, 20 bin 300 TL olacak. Bu rakam ifade edilenden bin 700 TL daha düşük.

Ocakta 22 bin TL olan en düşük işçi maaşına ise temmuz ayında yüzde 15 oranında bir zam daha yapılacak ve 25 bin 300 TL’ye yükselecek. Böylece en düşük işçi maaşı ile en düşük memur maaşı arasında 5 bin TL fark olacak. Buradan anlaşılacağı üzere en düşük işçi maaşı ile en düşük memur maaşı eşitlenmedi. Var olan adaletsizlik devam ettirildi. Cumhurbaşkanı’mızın en düşük memur maaşının en düşük işçi maaşından aşağıda olmayacağı sözü tam olarak karşılık bulmadı. Bu nedenle memur maaş artışlarımın yeniden hesaplanması gerekiyor. Anlatmak istediğimiz işçilerin çok maaş alması değil, maaşlardaki adaletsizliktir” dedi.

 

Memurlara 8 bin 77 TL ilave ek ödeme verilmesinin öngörüldüğünü söyleyen Ulu, “Yaşanan ekonomik gelişmeler ve memurların alım gücündeki erime dikkate alındığında, ilave ek ödemenin emekliliğe yansımayacağı hesaba katıldığında, yapılan bu artışı olumlu bulmamız mümkün değil. Cumhurbaşkanı’nın 11 Mayıs 2023 günü en düşük memur maaşının 22 bin TL’ye yükseltileceği yönündeki açıklamaları, asgari ücret düzeyinde maaş alan kamu çalışanlarını umutlandırsa da o günden bugüne ekonomide yaşanan gelişmeler, yapılacak bu artışın da kamu çalışanlarının zararını telafi etmeye yetmeyeceğini gösteriyor. Memurlarımıza vadedilen artış daha yapılmadan eridi. 22 bin TL alım gücü bakımından 11 Mayıs’tan bugüne 281 dolar, 253 Euro ve 3.7 gram altın kaybetti. Hal böyle olunca henüz ödenmemiş maaşlar dahi erimeye devam ediyor.

Türkiye Kamu-Sen olarak talebimiz, en düşük dereceli memurun çıplak maaşının 22 bin TL’ye yükseltildikten sonra, 2023 ikinci dönem zammı olan yüzde 6 artış yapılıp üzerine enflasyon farkının uygulanması, buna ek olarak da refah payı verilmesi ve bu artışların bütün memur ve emeklilere aynı şekilde yansıtılması yönünde. Ayrıca istisnasız bütün kamu çalışanlarının ilave ek ödemeden faydalanması için özen gösterilmeli, ilave ek ödemenin maaş unsuru olarak sayılması gerekiyor. Teklifte 8 bin 77 TL’lik ilave ek ödemenin yürürlük tarihi 15 Temmuz 2023 olarak belirlenmiştir. Böyle olunca memurlarımız 1 Temmuz itibarı ile hak kazandıkları zamlı maaşa rağmen ilave ek ödeme için 15 günlük fark alamayacak. KDV, ÖTV. MTV gibi birçok kalemde gelen yeni vergilerin de çalışanların daha zamlı maaşlarını almadan kayıplarının olduğunu belirtmek isteriz. Türkiye Kamu-Sen olarak temmuz ayında memur maaşlarına yapılan artışların yetersiz ve eksik olduğunu ifade ediyoruz” diye konuştu.

 

 

 

 

 

HABER: Uğur AKDAĞ

Gazeteler