head
2183026 810x458 75f08
Perşembe, 28 Mart 2024

 

Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şakir Özgür Keşkek, dünyada giderek artan ve ciddi bir sağlık sorunu olan diyabet (şeker) hastalığına dikkati çekerek; belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi...

Prof. Dr. Keşkek daha sonra hastane bünyesinde hizmete açılacak olan ‘Diyabet Okuluna’ tüm vatandaşları davet etti. Diyabet hastalığının toplumda ve dünyada önemli oranda gözüken kronik ve metabolik bir hastalık olduğunu belirten ALKÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Şakir Keşkek, “Diyabetin en sık belirtileri arasında çok su içme, sık idrara çıkma, kilo kaybı, ağız kuruluğu yer alır. Birçok kişide ise hastalık belirti göstermemektedir. Bunun yanında görme kaybı, böbrek rahatsızlıkları, ayaklarda uyuşma, yanma, donma gibi nöropatik belirtilerle de şeker hastalığı kendini göstermektedir. Diyabetik hastalarda en önemli komplikasyonlardan birisi de damar- kalp-beyin hastalıkları, ayaklarda iyileşmeyen periferik arter hastalıklardır. Diyabet hastalığı kadın, erkek, genç, yaşlı demeden toplumdaki tüm bireyleri etkileyen bir rahatsızlıktır. Şeker hastalığı Tip 1 ve Tip 2 olmak üzere 2‘ye ayrılır. Tip 1 diyabet; çevresel nedenler, otoimmün olaylar ve enfeksiyonlardan kaynaklanabilir. Çocuklarda ve erken yaşlarda daha çok görülmektedir. Tip 2 diyabet ise genetik faktörlerden ve yaşam şeklinden daha çok etkilenmekte ve daha çok erişkin yaşlarda görülmektedir. Gebelikte veya başka nedenlerden dolayı ortaya çıkan diyabet türleri de var. Diyabetli hastaları mutlaka hastalıklarını öğrendikleri zaman bir uzman tarafından diyabet eğitime tabi tutulmalıdır. Diyabet tedavisinde sosyal yaşam değişikliği çok önemlidir. Sigara içiyorlarsa bırakmalı, uygun diyet verilmeli ve egzersiz planlaması yapılmalıdır. Sosyal destek önem arz etmektedir.” ifadelerine yer verdi.

“DİYABET OKULUMUZA HERKESİ BEKLİYORUZ”...

Prof. Dr. Şakir Özgür Keşkek, ”Diyabet hastalığı üzerine çalışmalar yapmış, kitaplar hazırlamış ve birçok projede yer almış birisi olarak hastanemizde halkımıza gerekli desteği sunmakta ve onların yanında yer almaktayız. Hastalarımızın tedavilerini polikliniğimizde gerekirse yataklı servisimizde yapıyoruz. Bu kapsamda Sağlık Bakanlığımız tarafından diyabet hastalığı ile mücadelede kapsamında hayata geçirilen eğitim protokolü çerçevesinde hastalarımızın hastalıkla doğru mücadelesi etmesi için diyabet okulunu hizmete açtık. Tüm halkımıza ve hastalarımıza yönelik okulumuzda; şeker hastalığı nedir, tedavisi, tedavi süreci hakkında bilgi verilecektir. Diyabeti merak eden ve diyabetle yaşayan halkımızı yeni açılacak olan ‘Diyabet Okulumuza’ bekliyoruz. Okulumuza kayıtlar başlamıştır. Bizler kurumumuz ve iç hastalıkları ekibi olarak diyabet konusunda ve diğer sağlık sorunlarınızda sizlere hizmet vermek için buradayız.” diyerek sözlerini noktaladı.

 

 

 

 

HABER: Ayten YILMAZ

Gazeteler