head
2183026 810x458 75f08
Perşembe, 25 Nisan 2024

 

İran’da ahlak polisi tarafından saçının bir kısmı göründüğü gerekçesiyle darbedilerek öldürülen Mahsa Amini için Türkiye Kadın Hakları Koruma Derneği Alanya Şubesi üyeleri, bugün Atatürk Anıtı önünde eylem yaptı. Avukat Halime Şenli, “İran’da, Türkiye’de tüm dünyada kadınlar özgürlük istiyor” dedi...

iranlı kadınlatr 2 d9dbd

Alanya'da, bugün İran’da ahlak polisi tarafından katledilen Mahsa Amini için Türkiye Kadın Hakları Koruma Derneği Alanya Şubesi üyeleri eylem yaptı. Alanya Atatürk Anıtı önünde saat 18:00’da gerçekleşen eyleme çok sayıda dernek üyesi ve vatandaş katıldı. İran’da özgürlük mücadelesi veren kadınlara Alanya’daki kadınlar eylem sonrası saçlarını keserek destek verdi. Topluluk adına konuşan avukat Halime Şenli, açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

İranlı kadınların mücadelesi, hepimizin mücadelesidir. Hepinizin bildiği gibi Mahsa Amani 22 yaşında, İran’ın Tahran kentinde baş örtüsünü ‘İslami kurallara’ göre takmadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınıp, ardından işkence edilmiş ve hastanede hayatını kaybetmiştir. Mahsa Amani’nin ölümü İran’lı kadınlar tarafından çok büyük tepkiyle karşılanmış, kadınlar öncülüğünde başlayan protestolar bütün İran’a yayılmıştır. Kadınlar toplu halde başörtülerini çıkarıp ateşe vererek, saçlarını keserek, mücadelelerini yeni bir boyuta taşımışlardır. Kadınlar öncülüğünde başlayan protestolar, faşist- dinci molla rejimine karşı eylemlere dönüşmüştür. Üçüncü haftasını dolduran eylemler, tüm ülkeye yayılmış ve bugüne kadar yüzlerce kişi hayatını kaybetmiştir. İran’da 1979’dan bu yana rejim tarafından kadınlara, devletin anti demokratik yapısı ve erkek egemenliğinin gücünü temsil eden başörtüsü dayatılıyor. İranlı kadınlar 43 yıldır faşist molla rejiminin sözde ahlak polisleri tarafından, taciz ediliyor, şiddete maruz kalıyor, tutuklanıyor, idama mahkûm ediliyor. Tüm şeriatçı rejimlerde olduğu gibi İran’da da, faşist molla iktidarı, egemenliklerini, kadınlar üzerinden, kadınların giyimini yaşam şeklini kontrol altına alarak, tüm toplumu baskı altına almaya çalışıyorlar. Türkiye’de de İran’daki gibi molla rejimi isteyenler, şeriat isteyenler olduğunu biliyoruz. Sayısı her gün artarak katliama dönüşen kadın cinayetleri, kadın katillerine uygulanan haksız tahrik indirimleri, kadınları şiddet dolu aile içine hapseden politikalar, İstanbul Sözleşmesi’nin bir gece yarısı feshi, süresiz nafaka hakkının gasp edilmeye çalışılması, aslında İranda’ki molla rejiminin Türkiye’deki yansımalarıdır.

iranlı kadınlatr 3 09116

 

‘ATATÜRK’ÜN AÇTIĞI YOLDA YÜRÜMEYE DEVAM EDECEĞİZ’...


Bizler Mustafa Kemal Atatürk’ün açtığı bize gösterdiği Çağdaş Uygarlık yolundan yürümeye devam edeceğiz, onun sayesinde kazandığımız haklarımızdan en küçük taviz vermeden hak mücadelemize devam edeceğiz. Ülkemizde de bugünlerde başörtüsü tartışması var, biz kadınlar şunu söylüyoruz, başörtüsü takmak, dilediği gibi giyinmek, kadının insan haklarındandır takıp takmamak veya takma şekli onun kişisel kararıdır ve bu durum erkekleri hele hele devleti hiç ilgilendirmez. Biz kadınlar, coğrafyalara göre biçim değiştirse de, şiddetin aynı sistemden beslendiğinin farkındayız. Sınırları aşan dayanışmamızın gücü de buradan gelmektedir. Tarihsel süreç içerisinde kadınların özgürlük ve yaşam hakkı mücadelesine yönelik tüm faşist rejimlerin baskı ve zor yöntemleriyle yaptıkları müdahaleler karşısında kadın dayanışması sınırları aşarak büyüdü, büyüyor ve büyütmeye devam edeceğiz. İranlı kadınların, başörtüsü dayatması başta olmak üzere, “şeriat kuralları” adı altında yaşamlarına müdahale eden erkek egemenliğine karşı yürüttüğü mücadele, bu gün dünyanın her yerinde kadın düşmanı faşist rejimlere karşı yürütülen mücadelelerin sembolü haline geldi. Mahsa Amani kadınların ve tüm dünyanın özgürlük sembolü haline geldi. Kadınlara fiili ya da fiziki ölüm dışında başka bir seçenek sunmayan erkek egemen sisteme karşı bu kez İran’dan yükselip tüm dünyaya yayılan “Zen-Zendegi-Azadi” “Kadın-Yaşam-Özgürlük” sloganını tüm dünyaya yayacağız. Tüm dünya bilsin, tüm şeriatçı- zorba- kadın ve özgürlük düşmanı güçler bilsin ki kadın mücadelesi sınır tanımaz, kadınlar ayağa kalkınca kazanmadan oturmazlar. ‘Bizler Türk kadınları, Türkiye’den İranlı kadınların sesini yükseltiyoruz. Mahsa Amini’nin katili İran Molla rejimidir. Mahsa'nın katili erkek egemen sistemdir. Mahsa’nın ve İranlı kadınların mücadelesi hepimizin mücadelesidir diyoruz. Kadın dayanışması sınır tanımaz! Yaşasın kadın dayanışması yaşasın kadınların özgürlük mücadelesi!

‘ATATÜRK’ÜN GETİRDİĞİ HAKLARA SAHİP ÇIKIN’...


12 yıl önce Alanya’ya yerleşen İranlı Farsça yeminli tercüman Mahnaz Sufi ise, “Ben İran kadınları tarafından dünyada bizi ve insanlığı destekleyen herkese teşekkür ediyorum. Mahsa Amini’nin ölümü bardağı taşıran son damla oldu. Bu zulüm ve diktatörlük 44 yıldır devam ediyordu. Her an gençlerimiz, kadınlarımız, öğrencilerimiz öldürülüyor. İnterneti de çoğu yerde kesmişler. Onların sesi olalım. Sizden öncelikle desteğinizi sadece bu eylemle sınırlandırmamanızı istiyorum. Sonra da Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün getirdiği insanı hakların değerini bilmenizi ve sahip çıkmanızı istiyorum. İranlı cesur insanların hepsi bizim kardeşlerimiz. Onların sesi olalım, hiç birimiz susmayalım. Mahsalarımız için Kadın-Yaşam-Özgürlük” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

 

 

Gazeteler