head
2183026 810x458 75f08
Cuma, 29 Mart 2024

Sosyal medya, mail ve mesajlardan gelen bu bilgilere dikkat: Hepsi palavra...

internetdolandiriciligi 025c9235 b598 4e55 8fe0 cfe32a8a97fe 62813

 

BKM Genel Müdürü Soner Canko, bayram tatili ve yaz tatilinde kart dolandırıcılarına karşı uyarılarda bulunarak, "Bankalara aitmiş görüntüsü verilen sitelere, banka logosu ve adı kullanılsa bile kart ve kişisel bilgilerinizi isteyen e-postalara itibar etmeyin. Sosyal paylaşım sitelerini kullanıp sizden güvenlik açısından kritik bilgileri (Kart bilgisi, şifre, telefonunuza gelen onay kodu, ürettiğiniz tek kullanımlık şifre vb.) almayı deneyen dolandırıcılara dikkat edin. Bunların hepsi palavra" dedi.

ternet9a7ac509 77c5 43e5 b58b 00339c232423 thumb e68b8

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, uzun bir bayram tatili ve ardından yaz tatili olduğunu belirterek, "Kart kullanıcılarının bu dönemde hem tatil öncesi hazırlıklarının hem de tatil harcamalarının olacağını düşünürsek, kartlı ödemelerin en yüksek seviyeye ulaştığı dönemlerden birinin bizleri beklediğini söylersek yanlış olmayacaktır. Bu noktada kullanıcıların, bayramın ve tatilin tadını aileleri ve sevdikleriyle çıkarırken birkaç ufak ancak deyim yerindeyse 'hayat kurtarıcı' önlemi almaları son derece önemli" ifadelerini kullandı.

'BUNLARIN HEPSİ PALAVRA'

Canko, bilgi güvenliği konusunda daha çok kart kullanıcısına ulaşma amacıyla başarılı oyuncu Demet Evgar ile dikkati çeken bir reklam filmi kampanyasını hayata geçirdiklerini anımsattı.

Dolandırıcıların kullandığı pek çok yöntemi eğlenceli bir dille anlattıkları filmde Demet Evgar'ın bu yöntemlerin hiçbirine kanmadığını dile getiren Canko, "Palavra' şarkısını bilgi güvenliğine yönelik dikkati çekici ve farkındalık artırıcı sözlerle seslendiren Evgar, tüm dolandırıcılık taktiklerine 'Bunların hepsi palavra' diyerek yanıt veriyor. Eminim ki artık dolandırıcılardan gelen gerçek dışı teklif ve isteklere daha çok 'Palavra' diyeceğiz." diye konuştu.

 

kerata5a811fec7a72dbc1e6dbd38d4ed0e347 b0db5

Canko, bu filmle hem bilinçlenmenin eğlenceli yollarını keşfettiklerini hem de bilgi güvenliğinin öneminin altını bir kez daha çizdiklerini söyledi.

'ŞİFRENİZİ NE OLURSA OLSUN PAYLAŞMAYIN'

BKM Genel Müdürü Canko, kart kullanıcılarının basit güvenlik önlemleriyle dolandırıcılığın önüne geçmelerinin mümkün olduğunu belirtti.

Bunun için şifrenin kimseyle paylaşılmaması uyarısında bulunan Canko, "Kartla ödeme yaparken, POS cihazını yanınıza isteyin. ATM'den para çekerken şifrenizi gizleyin. İnternetten yaptığınız alışverişlerde sitenin güvenli olduğundan emin olun. Kampanyalara karşı dikkatli olun." ifadelerini kullandı.

 

adım960x505 dolandiricilarin gozdesi internet ve cep telefonlari 1518349519870 7e81b

Canko, POS kullanımı, ATM ve internette gerçekleştirilen işlemleri daha güvenli kılmak için kullanıcıların almaları gereken önlemleri de anlattı.

"Kartınızı ödeme yapmak için verdiğinizde POS cihazı dışında başka bir cihazdan geçirilmediğinden, ödeme yaptıktan sonra kartı geri aldığınızdan ve kart numaranızın not edilmediğinden emin olun." diyen Canko, ATM'lerde alınması gereken önlemler hakkında şunları söyledi:

"Kredi/banka kartı ile yapılan alışverişlerde iş yerinin düzenlediği satış belgesini inceleyerek üzerinde yer alan bilgilerin doğruluğunu mutlaka kontrol edin. Kredi kartı ekstreleri ve hesap hareketlerinizi düzenli olarak kontrol edin. Kart şifrenizi en yakınlarınız ve banka personelleri de dâhil olmak üzere hiç kimseyle paylaşmayın."

'TEBRİKLER, ÖDÜL KAZANDINIZ' DİYENLERE DİKKAT

Soner Canko, internetten alışveriş yaparken bilinen ve güvenilir sitelerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.

İnternet tarayıcısının adres çubuğuna sitenin adresini yazarak siteye giriş yapmaya özen gösterilmesinin önemine işaret eden Canko, internette alışveriş yaparken dikkat edilmesi gereken hususları hakkında şunları söyledi:

"İşlemlerinizi güncel anti-virüs yazılımlarıyla korunan, güvendiğiniz cihazlar (hem cep telefonu hem de kişisel bilgisayar) üzerinden gerçekleştirin. Girmek istediğiniz sitenin adresini tarayıcınıza kendiniz yazarak bu tarz bağlantıların içlerine gizlenmiş zararlı yazılımları önleyebilirsiniz. SMS, e-posta ve sosyal medya üzerinden yönlendirildiğiniz veya arama motorları vasıtasıyla giriş yaptığınız web sitelerinin adreslerinin bankanıza ait olduğundan emin olun ve sertifikalarını mutlaka kontrol edin.

Bankalara aitmiş görüntüsü verilen sitelere, banka logosu ve adı kullanılsa bile kart ve kişisel bilgilerinizi isteyen e-postalara itibar etmeyin, kart ve kişisel bilgilerinizi girmeyin. Sosyal paylaşım sitelerini kullanıp sizden güvenlik açısından kritik bilgileri (Kart bilgisi, şifre, telefonunuza gelen onay kodu, ürettiğiniz tek kullanımlık şifre vb.) almayı deneyen dolandırıcılara dikkat edin. İnternet ortamında bir kişinin kendisini tanıttığı kişi olduğundan emin olmak son derece zor olduğundan, güvenliğiniz açısından önemli bilgileri bu kişilerle kesinlikle paylaşmayın."

Canko, telefonla arayıp kendisini polis, savcı, bankacı veya sigortacı olarak tanıtan, "Tebrikler, ödül kazandınız" diyerek sizden kişisel veya bankacılık bilgilerinizi isteyen kişilere ve sosyal medyada abartılı çekiliş ve kampanyalara karşı da dikkatli olunması gerektiğini ve bilgilerin asla paylaşılmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

Gazeteler