head
2183026 810x458 75f08
Cuma, 29 Mart 2024

 

20. Alanya Uluslararası Turizm ve Sanat Festivali 27 Mayıs-30 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirildi. Gastronomi temasıyla düzenlenen festival temsili Yörük Göçü ile başladıktan sonra sergiler, stantlar, gösteriler ve muhteşem konserlere ev sahipliği yaptı. Festivalin düzenlenmesinde emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür eden Başkan Yücel, “Muhteşem bir festival gerçekleştirdik. Vatandaşımızın ilgisi ve katılımı çok yüksekti. Herkese teşekkür ederim.” dedi..


Bölgenin en önemli ve en kapsamlı festivallerinden olan Alanya Uluslararası Turizm ve Sanat Festivali’nin 20.’si bu yıl büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi. Alanya Belediyesi’nin düzenlediği festival büyük bir coşkuyla kutlanırken, Türkiye’nin her bölgesinden festivale geniş bir katılım oldu. On binlerce vatandaş 2 yıllık pandeminin ardından düzenlenen festivalde hem sanata hem de eğlenceye doydu.

FESTİVAL YÖRÜK GÖÇÜ İLE BAŞLADI...

20. Alanya Uluslararası Turizm ve Sanat Festivali geleneksel hale gelen temsili Yörük Göçü ve kortej yürüyüşü ile başladı. Alanya Atatürk Anıtı’ndan coşku ile yürüyen kalabalık İskele Şelale Meydanı önüne kadar yürüyüşünü sürdürdü. Yürüyüşte, Alanya Belediyesi Mehter Takımı, develer, atlar, keçiler, traktörler Alanya halkının yanı sıra yerli ve yabancı misafirler tarafından ilgiyle takip edildi.

FESTİVAL AÇILIŞINI BELEDİYE BAŞKANI ADEM MURAT YÜCEL YAPTI...

Alanya İskele Şelale önünde yürüyüş tamamlanırken, festival açılışı düzenlenen törenle gerçekleştirildi. İlk olarak Ankara Devlet Opera ve Balesi solistleri 3 Anatolian Sopranos’un muhteşem konseri ile festivale start verildi. Ardından Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel bir konuşma gerçekleştirdi. Başkan Yücel, “2 yıldır pandemi nedeniyle gerçekleştiremediğimiz festivalimizde tekrar sizlerle bir aradayız. Sizlerin ve yabancı konuklarımızın katılımıyla, Turizm ve Sanat Festivalimizin çıtasını hep bir adım daha yükseğe taşıyarak, her yıl daha da artan coşku ve heyecanla gerçekleştiriyoruz. 20. yılını kutlayan festivalimiz, birçok medeniyetin izlerini taşıyan, kültürlerin ortak buluşma noktası olan, yerlisiyle yabancısıyla farklı dilden ve dinden insanların huzur ve barış içinde yaşadığı Alanya’mız ile özdeşleşmiştir. Turizm ve Sanat Festivalimiz, birlik ve beraberliğin, dayanışma ve kaynaşmanın, huzurun ve barışın simgesi olmuştur.” dedi.

ALANYA’NIN KARDEŞ ŞEHİRLERİNDEN FESTİVALE GENİŞ KATILIM...

Festivale Alanya’nın kardeş şehirlerinden gelen misafirlerde katıldı. Almanya Gladbeck şehri Belediye Başkanı Bettina Weist ve meclis üyeleri, Almanya’nın Oer-Erkenschwick şehrinin Belediye Başkanı Carsten Wewers ve meclis üyeleri, Litvanya Trakai Belediye Başkanı Andrius Satevicius ve Meclis üyeleri, Litvanya Sılute ve Letonya Talsi Belediyelerinin meclis üyeleri festivale katıldılar. Kardeş şehirlerden gelen misafirlerle geleneksel hale gelen, kaynaşma ve hediye değişim programı düzenlenen akşam yemeği ile birlikte yapıldı.

SERGİLER BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI...

20. Alanya Uluslararası Turizm ve Sanat Festivali birçok önemli sergiye de ev sahipliği yaptı. Her türden etkinliğin yer aldığı festival kapsamında Ressam Can Emre Dağ’a Alanya’nın mitolojik hikayelerinden esinlenerek tuvale aktardığı eserleriyle Kızılkule’de “Saklı Bahçe” resim sergisi açıldı. Tam 85 eserin yer aldığı sergi büyük beğeni topladı. Festivalin olmazsa olmazı “Bir Zamanlar Alanya” fotoğraf sergisi, Alanya Belediyesi 16. Ulusal Fotoğraf Yarışması Sergisi ve Alanya Fotoğraf Sanatçıları Kulübü’nün (AFSAK) Sergisi festival kapsamında vatandaşların beğenisine sunuldu.

ALANYA’NIN YÖRESEL YEMEĞİ GÜLÜKLÜ ÇORBA YARIŞMASI YAPILDI...

‘Tarihi Lezzetlerin Doğuşu’ teması ile yapılan festivalde gastronomi lifos alanı kuruldu ve festival boyunca Alanya’nın ve bölgenin yöresel, tarihi yemekleri tanıtıldı. Ünlü şeflerin de katıldığı gastronomi etkinlikleri kapsamında Alanya’nın en önemli yöresel yemeklerinden olan Gülüklü Çorba yarışması da düzenlendi. Yarışma kapsamında profesyonel şefler, tescilli lezzet Gülüklü Çorbayı, geleneksel tarifiyle yapmak için yarıştı ve birinci olan isim 5 bin TL’lik ödülün de sahibi oldu.

STANTLAR ON BİNLERCE VATANDAŞI AĞIRLADI...

Festival kapsamında Alanya İskelesi’ne kurulan stantlar vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördü. Alanya ipeği, muz lifi, ipek kozası ürünler, hediyelikler, el işi dokumalar, nakışlar, resimler, duvar süsleri, ahşap ve bakırdan eşyalar gibi ürünlerin yanı sıra ülkemizin farklı yörelerine ait geleneksel ürünler, festival alanına kurulan 300’den fazla kültür-sanat standında ziyaretçilere tanıtıldı. Festival alanına kurulan dev Yörük Çadırı ile de yörük kültürüne ait birçok eşya ve yöresel yemekler vatandaşlara tanıtıldı. Alanya’nın kardeş şehirleri de kendi stantlarını kurarak yöresel ürünlerini vatandaşların beğenisine sundular.

FESTİVAL ÜNLÜLER GEÇİDİNE SAHNE OLDU...

Festivalin değişilmez sunucusu Sarı Şeker Sema'nın sunduğu konserlerin ilk gününde ünlü isim Seda Sayan sahne aldı. Su perdesi lazer efekt şovu ve havai fişek gösterisinin ardından ünlü sanatçı Seda Sayan vatandaşlarla buluştu. En sevilen şarkılarını Alanyalı vatandaşlar için seslendiren Seda Sayan konseri geç saatlere kadar coşku ile devam etti.

Festivalin ikinci gününde ünlü sanatçı Fettah Can sahne aldı. Festival on binlerce vatandaşın alkışları eşliğinde sahneye çıkan Fettah Can konseri ile devam etti. Sevilen sanatçı Fettah Can, alanı dolduran izleyicilere unutulmaz bir gece yaşattı. Vatandaşlar Fettah Can'ın şarkılarına hep birlikte eşlik ederken, eğlence doruk yaptı.

20. Alanya Uluslararası Turizm ve Sanat Festivali'nin son gününde ise ünlü sanatçı Zeynep Bastık konseri vardı. Genç kuşağın ilgiyle takip ettiği Zeynep Bastık konseri görülmemiş bir kalabalığa imza attı. Konser alanının adeta dolup taştığı festivalin son gününde 7’den 70’e on binlerce katılımcı Zeynep Bastık’ın en sevilen şarkılarına eşlik ettiler.

BAŞKAN YÜCEL; “MUHTEŞEM BİR FESTİVALE İMZA ATTIK EMEK VEREN VE KATILAN HERKESE TEŞEKKÜRLER”...

Başarıyla gerçekleştirilen 20. Alanya Uluslararası Turizm ve Sanat Festivali’nin ardından festivalde emeği geçenlere ve tüm Alanya halkına teşekkür eden Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel; Başkan Yücel, büyük bir coşkuyla muhteşem bir festivalin altına imza attıklarını belirterek, “Festivalimizin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Tarihimizi, sanatımızı, kültürümüzü ve mutfak mirasımızı tanıttığımız eğlence dolu bir festivali geride bıraktık. Festivalimize katılım ve ilgi çok yüksekti. Festivalimizi onurlandıran protokol üyelerimize, Alanya halkımıza, yurt dışından katılan kardeş şehir temsilcilerimize, Türkiye’nin dört bir yanından katılan konuklarımıza şükranlarımı sunuyorum. Festivalimizin düzenlenmesinde emek sarf eden organizasyon komitesine, sahada gece gündüz demeden çalışan belediye personelimize, destek sağlayan tüm kurum ve kuruluşlara, sponsorlarımıza teşekkür ediyorum.” dedi. 

 

 

 

HABER: Uğur AKDAĞ

 

 

Gazeteler