head
2183026 810x458 75f08
Cuma, 29 Mart 2024

Kahramanmaraş'ta çıkan orman yangınına havadan müdahale eden yangın söndürme uçağı düştü. Rusya Savunma Bakanlığı, 5'i Rus 3'ü Türk toplam 8 personelin hayatını kaybettiğini duyurdu...


Bertiz bölgesindeki ormanlık alanda yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda ekip sevk edilirken, söndürme çalışmalarına havadan da destek verildi. Orman Genel Müdürlüğü tarafından Rusya'dan kiralanan ve Adana Orman Bölge Müdürlüğü hizmetinde kullanılan yangın söndürme uçağı ile Kahramanmaraş'taki orman yangınına müdahale esnasında irtibat kesildi, ardından uçak düştü.

DÜŞEN RUS UÇAĞI 3 7f95a

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 5'i Rus, 3'ü Türk olmak üzere 8 personel yaşamını yitirdi.

 

Uçakta 2 kaptan pilot, 1 navigatör, 1 radyo operatörü, 1 teknisyen ve 1 Türk pilotun olduğu öğrenildi. Bakanlık açıklamasında, "Be-200 uçağı Adana yakınlarında iniş yaparken düştü. Kazayı araştırmak üzere bir ekip kaza bölgesine gönderildi" sözlerine yer verdi.

 

HAYATINI KAYBEDENLERİN İSİMLERİ BELLİ OLDU...

 

Küle dönen uçaktaki mürettebatın isimleri ise şu şekilde:

--Türk Pilot Serkan Mirzaoğlu,

--Orman Mühendisi Oğuz Avşar Aydın,

--Koordinatör Edip Uzunoğlu,

--Kaptan Pilot Evgenii Kuznetsov,

--2.Pilot Vıladıslav Berkutov,

--Radyo Operatörü Nıkolai Omelchenko,

--Navigatör Vadim Karasev,

--Teknisyen Lurii Chuborov.

DÜŞEN RUS UÇAĞI 4 819fa

UÇAĞIN YANAN ENKAZI HELİKOPTERDEN GÖRÜNTÜLENDİ...

Düşen uçağa ulaşmak için kaza alanına çok sayıda arama ve kurtarma ekibi gönderilirken yangın söndürme uçağının düştüğü yerde yandığı anlar helikopter kamerasından görüntülendi.

UÇAKTAN GERİYE SADECE KUYRUK KALDI...

Düşme sonucu çıkan yangında uçağın büyük tahribat aldığı ve 12 ton su taşıma kapasitesine sahip uçaktan geriye sadece kuyruğun kaldığı görüldü.

DÜŞEN RUS UÇAĞI 5 261c8

ÇAVUŞOĞLU'NDAN, RUS MEVKİDAŞI LAVROV'A TAZİYE MESAJI...

Bakan Çavuşoğlu ayrıca, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'a taziye mesajı iletti. Lavrov'un da cevaben teşekkür eden bir yanıt gönderdiği öğrenildi.

"BİR SÜRE ÖNCE UÇAKLA İRTİBAT KESİLDİ"

Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun yaptığı açıklamada, gün içerisinde Onikişubat ilçesi Ilıca Mahallesi Almalı mevkisindeki ormanlık alanda yıldırım isabet etmesi sonucu yangın çıktığını anımsattı. Orman yangına hem karadan hem de havadan müdahale edildiğini belirten Coşkun, "Bölgeye uçak da sevk etmiştik ancak bir süre önce uçakla irtibat kesildi ve düştü. Şu an olay çok yeni. Uçağın düştüğü bölgeye çok sayıda ekip gönderdik." dedi.

ADANA'DA GÖREV YAPMIŞTI...

Düşen uçak Temmuz ayında Adana'nın Aladağ ilçesinde çıkan orman yangınına müdahalede görev almıştı. Beriev Be-200 yangın söndürme uçağı Beriev tarafından üretilen Rus yapımı bir amfibyen jet uçağı olarak geçiyor. Uçak, yangın söndürme, arama kurtarma, deniz devriyesi, kargo ve yolcu taşımacılığı için tasarlanmış olup 12 ton su kapasitesine sahip. 

 

 

 

 

 

KAYNAK: Ajanslar

 

 

 

Gazeteler