head
2183026 810x458 75f08
Cumartesi, 20 Nisan 2024

Türkiye 24 Ocak'ta güçlü bir deprem yaşadı. Elazığ ve Malatya'da hissedilen depremde ,41 vatandaş hayatını kaybetti. Merkez üssü Sivrice ilçesi olan 6,8 büyüklüğündeki depremde 45 kişinin enkaz altından kurtarıldı, binlerce bina yıkıldı ve yüzlerce insan yaralandı. Zor günler yaşadığımız şu dönemde, sosyal medyada yayılan arama kurtarma köpeklerinin görüntüleri, onlara ne kadar şey borçlu olduğumuzu gösterdi...

ENKAZDA İNSAN BULAN KÖPEKEPMkXjvWoAEZkND 01f46

Katledilseler, yakılsalar, terk edilseler bile en kötü anımızda yanımızda can dostlarımız köpekler var. Enkaz bölgesinde yapılan arama kurtarma çalışmalarında yaralılara ulaşılmasını sağlayan, kahraman köpekler vardı.

Son olarak İHH'nın 2 yaşındaki arama kurtarma köpeği Altar, enkaz altından 5 kişinin kurtarılmasını sağladı.

Köpeklerin depremle aralarında bir bağ olduğu ve depremi hissedebildikleri rivayet ediliyor.

--Peki köpek besleyen insanlar, depremde daha mı şanslı olur?

--Her köpek arama kurtarma köpeği olabilir mi?

DEPREMDE KÖPEKLER 1 5e327ef4ae298b09d1e3756a f8f1f

KÖPEK EĞİTMENİ UZMANLAR AÇIKLIYOR...

"Köpekler de bizler gibi depremi hissedebilir. Örneğin koltukta uyumakta olan bir köpeğin, siz koltuğa oturduğunuzda oluşan sarsıntıyı hissetmesi gibi Fay hattında iki yer levhasının birbirine sürtünmesi ile deprem oluşurken çoğunlukla (bu sürtünmeden dolayı) bir ses dalgası da oluşur. Köpeklerin kulakları insanlara göre çok daha iyi duyar. İnsanlar ortalama 90 metre uzağa kadar sesleri duyabilirken köpeklerde bu mesafe 4 kat fazladır. Ayrıca insanların duyduğundan daha geniş frekans aralığındaki sesleri duyabilirler" diyorlar.

DEPREMDE KÖPEKLER 3 5e31237370380e1958ed2847 20ff2

Köpekler de diğer canlılar gibi depremden olumsuz etkilenirler. Genel kanı, köpeklerin deprem öncesinde havlama, huzursuz hareketler sergileme ve uluma gibi davranışlar sergilediği yönünde. Uzmanlar, bu durumu genel olarak 'köpeklerin yer altındaki sismik hareketleri algılaması ve insanların duyamadığı ses dalgalarını duyabilmesi' şeklinde yorumluyorlar.

 

 

 

HABER: Ayten YILMAZ

Gazeteler