head
2183026 810x458 75f08
Cumartesi, 20 Nisan 2024

Mustafa Kemal Atatürk'ün en Büyük eseri demokratik Türkiye Cumhuriyeti 96 yaşında.Ve Atatürk ilkeleri ışığında büyüyen,okuyan,meslek sahibi olup,Cumhuriyetin insanlarına hizmet veren aydınlarımızın bilgece Atatürk sevdaları evlerde ki yaşamlarında da var ve büyütülüyor.

--Ali Dulum:Op. Dr. Ali DULUM, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Baş ve Boyun Cerrahi Uzmanı..

--Sibel Dulum: Tarih Öğretmeni

İşte Cumhuriyet ve Atatürk sevdalısı bu çift,evlerinde oturmuş sohbet ediyorlar..Boş Boş konuşmalar değil,Tarih kokan,bilgi dolu bir sohbet.Buyurun onları dinleyelim!

 

TÜRK TEŞKİLATÇI ZEKASININ SON ÖRNEĞİ:GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

Tarihin en eski milletlerinden biri olan Türklerin en önemli özellikleri; çok iyi teşkilatçı ve örgütçü olmalarıdır.Tanıdığımız en iyi teşkilatçılardan biri de Türk İstiklal Savaşı'nı örgütleyen Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'tür.Atatürk'ün örgütçülüğü ile ilgili çarpıcı bilgileri Yakınçağ Alanında Masterı bulunan, Tarih alanındaki bilgilerimi sürekli okuduğu ve önerdiği kitaplarla artıran Sibel DULUM ile konuşacağız.

--Ali Dulum:Mustafa Kemal Atatürk'ün hep iyi bir teşkilatçı olduğu yazılır ve söylenir.Organize ettiği Türk İstiklal Savaşı'na bakacak olursak bu doğrudur.Bu konuda neler söyleyebiliriz?

SD:Mustafa Kemal Atatürk'e göre halk örgütlenmesi önemlidir.Halk örgütlenmeden, halka dayanmadan hiç birşey başarılamazdı.Atatürk gerek Yıldırım Orduları Komutanlığı sırasında İstanbul'a gelmeden önce, gerekse Şişli'den Anadolu'ya geçmeden önce teşkilatlanma ile ilgili çok önemli çalışmalar yapmıştır.

Mustafa Kemal Atatürk, çok iyi bir istihrabatçı ve örgütçüdür. Atatürk 13 Kasım 1918-16 Mayıs 1919 arasında İstanbul'da iken Anadolu direnişini örgütlemiştir.Milli Mücadele yanlısı örgütler ve kişilerle ilişki kurmuştur.Her kesim ve sınıftan farklı insanlarla temas içerisinde olmuştur. Mim Mim Grup, Karakol Cemiyeti, Milli Kongre Cemiyeti, Özbekler Tekkesi, Kadın örgütleri... gibi.

--Ali Dulum:Bu örgütlerin hepsiyle bağlantı mı kurmuş?

SD:Evet.Bunların dışında Padişah Abdülhamit'in öz kızkardeşi Cemile Sultan'ın torunu Mevhibe Celalettin yine Mustafa Kemal'e yardım etmiştir. Enver Paşa'nın kız kardeşi Mediha Hanım'da Atatürk'e istihbarat taşımıştır.

Milli Müdafaa Grubu yani Mim Mim Grubu ile Atatürk yoğun ve yakın bir ilişki içinde bulunmuştur. Hatta Mustafa Kemal Atatürk'ün gizli adı "Nuh" tur.

--Ali Dulum:Hz.Nuh'a yani Nuh Peygamber'e, yani "büyük tufana, büyük felakette" bir gönderme var.Büyük işgali yaşayan Anadolu Türkleri Mustafa Kemal Atatürk ile kurtuluşa erişecekti.Mistik bir durum sözkonusu.

SD: "Demir" takma adı alan Mim Mim Grubu lideri Topkapılı Cambaz Mehmet'tir.Bu örgütün görevi depolanan silah ve cephanenin Anadolu'ya gönderilmesini sağlamaktır.Bu grup İstanbul'daki elemanları aracılığı ile bir haber alma ağı kurmuştur.Bu grup Mustafa Kemal'in İstanbul'da kaldığı süre içinde korunmasını sağlamış, İngiliz yanlısı Damat Ferit'i yakın takibe almıştır. İstanbul'daki zararlı cemeiyetlerin içine sızılarak ele geçrilen bilgilerin Mustafa Kemal'e ulaştırılmasını sağlamış,cephane depolarına(Akbaş silah deposu) baskın yapılarak silah ve cephanenin Anadolu'ya gönderilmesi gibi görevler yapmıştır.Mim Mim grubunun yaptığı en önemli işlerden biri de Topkapılı Cambaz Mehmet'in İngiliz İşgal Kuvvetleri Komutanı General Harington'a ait otomobilin çalınarak BMM Başkanı Mustafa Kemal'e hediye edilmesidir.

--Ali Dulum: Büyük bir organizasyon.İngiliz İşgal Kuvvetleri Komutanı General Harington''ın arabasını kaçırmak ne demek? Hem cesaret hem ekip hem de zeka lazım.

SD:Ama ne yazık ki daha sonra Topkapılı Cambaz Mehmet yakalanmış ve idam cezasına çarptırılmıştır. Fakat İngiliz Muhipler Cemiyeti üyesi olduğu için idam edilmemiştir.

--Ali Dulum:Kasım ayından itibaren İstanbul'da bulunan Atatürk, padişah Vahdettin'i ziyaret etti, hem de birkaç kez değil mi?

SD:Mustafa Kemal Atatürk İstanbul 'da kalırken bütün gelişmeleri yakından izlemiştir. Atatürk İstanbul'dayken tam altı kez Padişah Vahdettin ile görüşmüştür.Görüşmelerinin sonunda Padişah Vahdettin ile "vatanın kurtulması ve işgallerin önlenmesine yönelik" birşeyler yapılamayacağına kanaat getirmiştir. 1918 yılının sonlarına doğru Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları düşündüklerini gerçekleştirmek için gizli bir örgüt kurmuşlardır.Bu örgütün fikir babası Mustafa Kemal Atatürk'tür. Atatürk'ün başkan olduğu bu cemiyetin üyeleri Rauf Orbay, Fethi Okyar, İsmail Canbulat ve Kara Kemal'dir.

--Ali Dulum:Rauf Orbay, Fethi Okyar, İsmail Canbulat ve Kara Kemal.Atatürk'ün ilginç isimlerle yolu kesişmiş.İsmail Canbulat, İzmir Suikastı'nda yer aldığı için yargılanmıştı.

SD:İttihat ve Terakki'nin en güçlü örgütçülerinden Kara Kemal de bu örgüte dahilldir. Örgütün amacı, bir saray darbesi yaparak mevcut hükümeti değiştirmektir hatta daha ileri giderek gerekirse padişahı tahtan indirmektir.Örgütün adı Ay Yıldız Cemiyeti idi. Ay Yıldız Cemiyeti ile ilgil planlar düşüncede kalmış, hayata geçirilememiştir.Mustafa Kemal Atatürk tarafından bizzat kurulan Ay Yıldız Cemiyeti'nin ömürü kısa sürmüş ve kapatılmıştır.

--Ali Dulum: Mustafa Kemal Atatürk'te ihtilalci bir ruh olduğunun tesbiti.Hükmeti devirmek için gizli cemiyet kurmak.

SD:Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları ülkede olup biteni izleyip hal çareleri ararken hatta gizli cemiyetler kurarken İstanbul'da da vatanseverler tutuklanır: Hüseyin Cahit Yalçın, Ziya Gökalp, İsmail Canbulat, Kara Kemal, Hüseyin Kadri, Dr.Tevfik Rüştü Aras...gibi. Büyük Türkçü Ziya Gökalp, üniversitede derse girerken alıkonulur ve hapse gönderilir sonra da Malta Adası'na sürgüne gönderilir.

İstanbul'da ardarda tutuklamalar olurken İstanbul basını şöyle yazar "Hepsi bu kadar mı?"

Mustafa Kemal Atatürk, İstanbul'da yapılacak birşey olmadığını tespit ettikten sonra memleketin kurtuluşu için bir an önce Anadolu'ya gitmek istiyordu. Atatürk için Anadolu'ya gizli geçiş planın güzergahı, Gebze-Kocaeli yoludur.

--Ali Dulum:Bu geçiş için de bir gizli örgütle bağlantı sağanacak...

SD:Karakol Cemiyeti'de Mustafa Kemal Atatürk'ün temasta bulunduğu gizli örgütlerdendi.Mustafa Kemal Atatürk, Yenibahçeli Şükrü Bey'e ve Yahya Kaptan'a İstanbul'dan Anadolu'ya geçecek vatanseverler için Gebze-Kocaeli yolunun güvenliğini sağlama görevini vermiştir. Anadolu'ya silah ile cephane genellikle bu yol üzerinden taşınmaktaydı.İstanbul Hükümet kuvvetlerine yakalanmadan geçmek çok zordu. Bu amaçla

Yahya Kaptan ile beş arkadaşı müfreze teşkil ederek çalışmalara başlamıştır.Bu güzergahta güvenlik sağlandıktan sonra çok sayıda askerler ve siviller Anadolu'ya gelmiştir.Nutuk'ta Mustafa Kemal Atatürk'ün anlattığı vatansever Yahya Kaptan, İstanbul Hükümeti tarafından pusuya düşürülerek 1920 yılı Ocak ayında öldürülmüştür.

Atatürk, İstanbul’da kaldığı sürece bir stranç ustası gibi sabırla çalışmıştır. Bir hamlenin sonrasını düşünerek değil, tüm ihtimalleri planlayarak adım adım sonuca gitmiştir. Ortam çok puslu ve gergindir.İşgal güçleri arasında bile ayak oyunları ve güvensizlik vardır.Yine 1919 Şubat ayında Gazze ve Kudüs'ü alan I.Dünya Savaşı'nın komutanlarından İngiliz Mareşali Allenby İstanbul'a gelmiştir. Allenby'nin gelişi ile gölgede kaldığını düşünen Fransız Mareşal d'Esperey ikinci kez İstanbul'a büyük ve etkileyici bir seremoni ile girmiştir.Fatih'in İstanbul'a girişini taklid edilerek gelmştir.

Vatanseverlerin tutuklanmaları bütün hızıyla devam etmektedir. Mart 1919 Ali İhsan Sabis Paşa(Kafkas ve Irak Cephesi Komutanı) tutuklanmıştır. Nisan 1919 Ermeni Techiri nedeniyle Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey idam edilmiştir. Kemal Bey'in idamı hem İstanbul hem de Anadolu'da olaylara neden olmuştur. İttilaf güçleri başka bir idamı göze alamamışlar ve tutukluları Malta'ya sürgüne göndermişlerdir.

--Ali Dulum:Milli kahraman Kemal Beyin idamı Türk milliyetçiliğini uyandırdı.Özellikle Tıbbiyelilerin cesaretle öne atılıp milli şehid Kemal Bey'e görkemli bir cenaze töreni yapmaları çok gururlandırıcı bir sahnedir.

Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey gibi Türk evlatlarının şehit edilmemesi için uğraş veren Türkün ATAsı, ATAsının Türkü Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'e şükranlarımızı sunuyoruz.

Evladın olmaktan mutlu ve gururluyum.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!

Op. Dr. Ali DULUM, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Baş ve Boyun Cerrahi #Opdralidulum #Alanyakbb

Kitap Önerisi:Metin AYDOĞAN, Mustafa Kemal ve Kurtuluş Savaşı, İstanbul, 2017

 

HABER: İbrahim AKDAĞ

Gazeteler