head
2183026 810x458 75f08
Cuma, 29 Mart 2024

Cumhuriyet Halk Partisi ve Adalet Komisyonu Üyesi Rafet Zeybek TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri devam eden Yargı Paketi üzerine yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı.

"Herkese adalet" diyorsak, hak ve özgürlüklerin genişletilmesini istiyorsak, yargıya güvenin artırılmasını düşünüyorsak, buna inanıyorsak asla vazgeçilmez olan bağımsız ve tarafsız bir yargıdır. Eğer yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını sağlayamazsak ne kadar yasal düzenleme yaparsak yapalım asla adalete, yargıya güveni sağlayamayız, adalet dağıtamayız. Bunun için yapmamız gereken iki temel şey vardır: Biri, evet "herkese adalete" inanacağız ve bu konuda samimi olacağız. Bir diğeri de tabii ki yasal düzenlemeler; gerek anayasal gerek yasal düzenlemeleri yapmak.”

“ADALET İSTİYORSAK BU DÜZENE ALIŞMAYACAĞIZ”

CHP’li Zeybek konuşmasında yargıya güvenin sağlanması ve yargı bağımsızlığı için öncelikle Beştepe’de yapılan kura törenleri ve Adli Yıl Açılış Törenlerine son verilmesi gerektiğini belirtti. CHP’li Zeybek konuşmasının devamında şunları söyledi;

“Geçen hafta Meclis açılışında Cumhurbaşkanı, kuvvetler ayrılığıyla ilgili "Kuvvetler ayrılığı, kuvvetlerin uyumlu çalışmasını gerektirir." dedi. Biz kavga etsin demiyoruz, ama yargı eğer yürütmenin istediklerini yapma noktasına geldiyse bu kadar uyumlu çalışma çok tehlikelidir. O zaman iç içe geçer ve yürütmenin her istediğini de yargı yapmasın istiyoruz, bu çok önemlidir.

Sarayda eğer hâlâ hâkim, savcıların kurası çekiliyorsa ve bu kura töreninde Cumhurbaşkanı konuşma yapıp muhalefeti hakaret derecesine varacak şekilde eleştiriyorsa, yine adli yıl açılışları sarayda yapılıyor ve Cumhurbaşkanı konuşuyorsa bu yargının tarafsızlığını ve bağımsızlığını sağlayamazsınız. Bunları yapmayacağız. Çankaya Köşkü'nde görev yapan Cumhurbaşkanlarının hiçbirinin aklına kuraları Çankaya Köşkü'nde çektirmek, adli yıl açılışını Çankaya Köşkü'nde yaptırmak gelmemiştir.

AKP’li milletvekilleri bu duruma alışın diyorlar ama alışmayacağız, eğer adalet istiyorsak alışmayacağız. Yoksa "Yargı hâkimiyetimiz altında." diyorsanız alışırız.”

“HAKİM VE SAVCILAR KARAR VERİRKEN KORKUYOR, KORKAN BİR HAKİM VE SAVCI ADALET DAĞITAMAZ”

“Hâkim, savcının mesleğe alımında eğer mülakatı yürütmenin etkisindeki kişilere yaptırıyorsanız yargıyı asla tarafsız ve bağımsız yapamazsınız. Bunu değiştirecek önergemizde mülakatı yapacak heyette önerimiz akademisyenler olsun, Yargıtay’dan olsun, Danıştay’dan olsun, Anayasa Mahkemesinden olsun, Hâkimler ve Savcılar Kurulundan olsun ama iktidarın teklifinde sadece Bakanlıktan beş kişi ve yeni eklenen iki kişi onlar da bürokrat ve onların atamalarını kimlerin yaptığını biliyoruz. Yürütmenin atadıkları ile yargıyı asla bağımsız ve tarafsız yapamazsınız. Bir diğer çok önemli konu hâkimlik teminatını sağlamak zorundasınız. Bugün verdiği karar nedeniyle yarın o hâkimi bir başka yere sürüyorsanız tarafsız ve bağımsız yargı elde edemezsiniz. Sürülüyor. Eski bir Cumhuriyet Savcısı olduğum için biliyorum; hâkim, savcılar karar verirken korkuyor. Korkan bir hâkim, savcı adalet dağıtmaz Türkiye'nin gerçeği budur. Bu teklif tek başına yargıyı tarafsız ve bağımsız kılmaz. Herkese adalet anlayışı içerisinde hem Anayasa değişikliğini hem yasal değişiklikleri hep birlikte yapmalıyız.”

Gazeteler