head
2183026 810x458 75f08
Çarşamba, 24 Nisan 2024

Türkiye'nin; Fırat'ın doğusundaki terör örgütü YPG'ye yönelik Barış Pınarı Harekatı resmen başladı...

 

HAREKAT BAŞLADI.untitled 1 1570630145 05e8b

Türk savaş uçakları Resulayn'daki YPG karargahını vurdu.

Kentten dumanlar yükseldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da Barış Pınarı Harekatı'nın başladığını sosyal medya hesabından resmen duyurdu: "Amacımız Güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmek."dedi.

BARIŞ HAREKATIerdogan foto aa 1 b8eca

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’dan bilgi alarak Türk Silahlı Kuvvetlerinin Suriye Milli Ordusu’yla birlikte Suriye’nin kuzeyinde PKK/YPG ve IŞİD terör örgütlerine karşı Barış Pınarı Harekâtı’nın başlatılması emrini verdi. Foto: AA

BARIŞ HAREKATI 2 20191009 2 38648535 48330449 16e79

ABD'nin askerlerini çekmesi ve sınıra çok sayıda sevkiyatın ardından, Türk Silahlı Kuvvetleri'nce (TSK) Suriye Milli Ordusu ile Suriye'nin kuzeyinde YPG/PKK ve DEAŞ terör örgütlerine karşı Barış Pınarı Harekatı, bugün öğleden sonra resmen başladı...

Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinin karşısında bulunan Rasulayn'dan dumanlar ve patlama seslerinin yükseldiğine ilişkin haberler paylaşıldı. Vurulan noktanın YPG karargahı olduğu da ileri sürüldü.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DUYURDU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan harekatın başladığını hem Türkçe hem İngilizce hem de Arapça tweetlerle duyurdu.

"Türk Silahlı Kuvvetleri'miz Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve Deaş terör örgütlerine karşı #BarışPınarıHarekatı'nı başlatmıştır" ifadelerini paylaşan Erdoğan'ın açıklaması şu şekilde:

 harekat twııttscreenshot 1 1570625571 9d3be

 

"Amacımız güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmektir.

Barış Pınarı Harekatı ile,

Ülkemize yönelik terör tehdidini bertaraf edeceğiz.

Oluşturacağımız GÜVENLİ BÖLGE sayesinde Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönmelerini sağlayacağız.

Suriye'nin toprak bütünlüğünü koruyacak, tüm bölge halkını terörün pençesinden kurtaracağız."

HAREKATharitasuriye ld0ap tnheoegkg9nf3syg 373be

SURİYE DEVLET TELEVİZYONU DA DUYURDU

​Suriye devlet televizyonu, ülkenin kuzeyine hava saldırıları düzenlendiğini aktardı. Reuters ajansına konuşan bir Türk yetkili de harekatın hava bombardımanlarıyla başladığını söyledi. Kara harekatının başlayıp başlamadığına dair ise herhangi bir bilgi gelmedi.

ABD BÜYÜKELÇİSİ DIŞİŞLERİ'NE ÇAĞRILDI

Öte yandan ABD Büyükelçisi, Barış Pınarı Harekatı'nın başlamasından kısa bir süre sonra Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

HAREKAT HARITA 2 08 suriye m4 yolu 1 harita s3f yourikkjuyul7gvadw 1570626802 6ef6c

SDG'DEN 'UÇUŞA YASAK BÖLGE' ÇAĞRISI

Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Amerika Birleşik Devletleri'ni (ABD) ve müttefiklerini Türkiye'nin operasyonuna karşı "uçuşa yasak bölge" ilan etmeye çağırdı.

SDG'den yapılan açıklamada "ABD ve Türkiye arasındaki güvenlik mekanizması anlaşmasına iyi niyet gösterdik. Bu bizim halkımızı savunmasız bıraktı." denildi.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN İLK AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Barış Pınarı Harekatıyla ilgili, Twitter paylaşımında şunları kaydetti:

"Barış Pınarı Harekatıyla, bölge teröristlerden temizlenecek, Suriye’nin sınır güvenliği ve toprak bütünlüğü teminat altına alınacak, göçmenler güvenli bir şekilde evlerine dönebilecek, bölgeye barış ve huzur gelecektir. Harekatımız uluslararası hukuk, BM Şartı’nın 51. maddesi ve BMGK'nın terörle mücadeleye ilişkin kararları gereğince icra edilmektedir."

ERDOĞAN LİDERLERİ BİLGİLENDİRDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Pınarı Harekatı'ya ilgili CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'i telefonla arayarak bilgi verdi.

HAREKAT JET20191009 2 38649817 48332163 336bd

DİYARBAKIR 8. ANA JET ÜSSÜ'NDE HAREKETLİLİK

Barış Pınarı Harekatı'nın başlatılmasıyla 8. Ana Jet Üssü'nde hareketlilik gözleniyor.

Bazı Türk savaş uçakları üsten kalkış yaparken bazıları üsse iniş yapıyor, bazı uçaklar ise pistte hazır bekletiliyor.

Üsse zaman zaman askeri kargo uçakları da iniyor.

CEYLANPINAR'DA OBÜS SESLERİ

Barış Pınarı Harekatı'nın başlatılmasıyla Ceylanpınar ilçesinin karşısındaki Resulayn'ın bazı bölgelerinden dumanların yükseldiği gözlendi.

Ceylanpınar ilçesinde obüs sesleri duyulurken, Suriye sınırında savaş uçaklarının uçtuğu görülüyor.

Bu arada, Ceylanpınar Belediyesi de yaptığı uyarılarla vatandaşların evlerine girmesini istedi.

BÜYÜKELÇİLER BİLGİLENDİRİLİYOR

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Suriye'nin kuzeyinde YPG/PKK ve DEAŞ terör örgütlerine karşı başlatılan Barış Pınarı Harekatı hakkında BMGK üyesi ülkelerin büyükelçilerinin bakanlığa çağrıldığını bildirdi.

Aksoy, "BM Güvenlik Konseyi üyeleri Barış Pınarı Harekatıyla ilgili olarak bilgilendirilmek amacıyla Bakanlığımıza çağrılmaktadır." ifadesini kullandı.

BMGK'nın daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'dan oluşuyor.

ŞENTOP'A HAREKAT BİLGİLENDİRMESİ

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'u Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti.

Erdoğan, Şentop'a Barış Pınarı Harekatı ile ilgili bilgi verdi.

BAHÇELİ'DEN TAM DESTEK

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Milliyetçi Hareket Partisi Barış Pınarı Harekatı’nın yürekten ve tam bir destekle arkasında ve yanındadır. Terör örgütlerinin belinin kırılması, Türkiye’yi kuşatma ve kundaklama niyetine haiz mihrakların oyunlarının bozulması artık kaçınılmaz bir mecburiyettir" dedi.

KILIÇDAROĞLU'NDAN İLK MESAJ

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da harekara ilişkin, "Dualarımız, kahraman askerlerimizin burnu dahi kanamadan Barış Pınarı Harekatı'nın bir an önce başarılı bir şekilde tamamlanması için" dedi.

SURİYE'YE DÜZENLENEN BEŞİNCİ OPERASYON

Barış Pınarı Harekatı, Türk odusunun Suriye'ye düzenlediği beşinci operasyon.

Operasyonların ilki Süleyman Şah Türbesi'nde bulunan 38 personelin Türkiye'ye getirilmesi için Şubat 2015'te gerçekleştirilen Şah Fırat'tı.

İkinci operasyon Fırat Kalkanı, Ağustos 2016'da başlayıp yedi ay beş gün sürdü. Operasyonun amacı "Türkiye'nin kendi varlığına tehdit olarak gördüğü ve terör örgütü olarak tanımladığı grupları bölgeden uzaklaştırmak, sınır hattının ve bölgedeki halkın güvenliği sağlamak" şeklinde açıklanmıştı.

Ekim 2017'de başlatılan üçüncü askeri harekat, İdlib Operasyonu'ydu.

Türkiye, Rusya ve İran’ın birlikte uygulamaya geçirdiği Astana sürecinin bir sonucu olan operasyon, dördüncü çatışmasızlık bölgesinin İdlib'de kurulmasını amaçlıyordu.

Barış Pınarı'ndan önceki son harekat Zeytin Dalı ise Ocak 2018'de başlatılan, Suriye'nin Halep ilinin Afrin ilçesi ile Azez ilçesine bağlı Tel Rıfat kentine yönelik operasyondu.

Gazeteler