head
2183026 810x458 75f08
Cuma, 29 Mart 2024

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Görevli Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Davran Çiçek, yeni tip korona virüsün kalp dokusuna zarar verdiğine dikkati çekerek korunma yollarına değindi...


Kalp damar hastalıklarının bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de en sık ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer aldığını dile getiren ALKÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Davran Çiçek:” Tüm dünyada her yıl 17.1 milyon kişi kalp damar hastalıkları ve inme nedeniyle hayatını kaybediyor. 29 Eylül Dünya Kalp Günü’nün asıl amacı da bu duruma dikkati çekmek, kalp damar hastalıkları konusunda bilgilendirmek, bilinçli bireyler oluşumuna katkı sağlamak ve farkındalığı arttırmaktır. Belli başlı risk faktörlerinin kontrol altına alınması ile kalp hastalığı ve inmeye bağlı erken ölümlerin en az %80'inin önlenebileceği düşünülürse eğer bir kez daha günün anlam ve önemi daha iyi anlaşılmaktadır.


KALP SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN NELER YAPILMALIDIR?
Hareketsiz yaşam tarzı, sağlıksız beslenme ve özellikle stresin kalbe zarar verdiğini belirten Prof. Dr. Çiçek:” Özellikle bol hareket ederek , kalp sağlığına iyi gelen besinleri tüketerek, tütüne hayır diyerek, kan değerlerimizi, kan basıncımızı ve kilomuzu öğrenerek buna yönelik tedbirlerimizi erkenden alarak basitçe kalp hastalığı ve inme riskimizi azaltabiliriz. Unutmayalım ki çocuklarımızın ve gençlerimizin, kalp sağlığı dostu bir yaşam alışkanlığı kazanmalarını ve bunu ömür boyu sürdürmelerini sağlayabilirsek, kalp hastalığı ve inmenin, gelecekte yaratacağı riskleri bugünden önlemek için çok önemli bir avantaj sağlayabiliriz.

 

kalbi 2 120301012 377068799986996 942256345358668453 n 65037


KALP HASTALARI DİKKAT!
Covid-19 ile kalp hastalığının etkileşimine dikkati çeken Prof. Dr. Davran Çiçek:” Bilindiği üzere korona virüsten etkilenecek riskli gruplar arasında kronik hastalıklardan kalp damar hastalıkları ilk sırada yer almakta, hastalık bu kişilerde daha ağır seyretmekte ve daha ölümcül olabilmektedir. Bu nedenle kalp ve damar hastalıkları olan hastaların bu dönemi olabildiğince az etkilenerek geçirmeleri için ilaçlarını düzenli almaları gerekir. Ayrıca yaşadığımız şu pandemi döneminde altta yatan kalp hastalığı olan kişilerin Covid-19 enfeksiyonunun belirtilerini daha sık gösterdiği veya sağlıklı bireylere göre enfeksiyonu daha şiddetli bir şekilde geçirdiği göz önüne alınırsa; kalp dostu bir yaşam bizim için her zaman daha sağlıklı ve daha uzun bir ömür için en önemli dayanak noktasıdır. Biz bu zorlu süreçte ALKÜ Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Ünitesi olarak kalp hastalarımızı bilgilendirmekte ve gereken desteği vermekteyiz “diyerek sözlerini noktaladı. 

 

 

 

 

 

HABER: Sariye KAYATURAN

Gazeteler