head
2183026 810x458 75f08
Perşembe, 28 Mart 2024
Ses kısıklığı ve yutma güçlüğü şikayeti ile Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servis Birimine başvuran hastanın göğüs kafesi içinde oluşan balonlaşmaya bağlı 8 santimetrelik genişleme tespit edildi...
 
Aort anevrazması geçiren hasta Tevar tekniği ile eski sağlığına kavuştu.  
 
ALKÜ Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölümü  göğüs bölgesinde oluşan aort anevrizması ve yırtıklarda yeni tedavi şekli olan Tevar yöntemini başarıyla uygulamaya başladı.  Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Özgür Akkaya, ”Yutma güçlüğü ve ses kısıklığı şikayeti ile hastanemize başvuruda bulunan bir hastamızda 8 santimi aşan anevrizma genişlemesi tespit ettik. Tetkik ve tahlillerini yaptıktan sonra ekibimle birlikte acil olarak hastamızı ameliyata aldık. Başarılı geçen operasyonun sonunda hastamız eski sağlığına kavuştu. Artık hastanemizde bu tür operasyonları başarı ile yapabilmekteyiz“ diye konuştu.  
 
 ANEVRİZMA VE TEVAR TEKNİĞİ NEDİR, NASIL UYGULANIR?  
Anevrizma hakkında bilgi veren Op. Dr. Akkaya, ”Vücudumuzun en büyük atardamarı olan aortun normal boyutlarının üzerine çıkacak şekilde genişleyerek baloncuk yapmasına ‘anevrizma’ denilmektedir. Birçok etkenle oluşabilen anevrizmalar; giderek büyüyebilmekte, içinde oluşan kan pıhtılarının kan yoluyla ulaştıkları yaşamsal organların damarlarını tıkayarak fonksiyon bozukluklarına neden olabilmekte ve en önemlisi yırtılma gibi ciddi sonuçlar doğurabilmektedir.  Tevar olarak adlandırılan işlemi göğsün içerisinde olan balonlaşmalarda uygulamaktayız. Benzer şekilde kasıklardaki atardamarların içerisinden ilerletilen ince boru şeklinde bir cihaz kullanılır. Bu cihazın içindeki kapalı duran suni damar balonlaşmanın içinde şemsiye şeklinde açılır. Bu işlem kesinlikle tecrübeli ellerde yapılmalıdır. Hastalarımız bizlere gönül rahatlığı ile güvenebilir ve teslim edebilirler” dedi.
 
 ANEVRİZMANIN BELİRTİLERİ NELERDİR? 
Özgir Akkaya:” Bu tür hastalarımız genellikle Acil Servis Ünitemize aniden başlayan sırt ağrısı, bıçak saplanır tarzında  göğüs ağrısı ile başvuruda bulunmaktadır. Erkeklerde aort anevrizması rahatsızlığını daha çok görmekteyiz.  Genetik faktörlerde bu durumu etkilemektedir. “diyerek sözlerini noktaladı. 
 
 
 
 
 
 
 
 
HABER: Sariye KAYATURAN

Gazeteler