head
2183026 810x458 75f08
Perşembe, 28 Mart 2024

Çocuğunuz ara ara bayılıyor, kasılmaları da oluyor mu? Peki sık sık dalıp seslenince sizi hiç duymadığı oluyor mu? Çocuğunuzun bu tür şikayetleri varsa kesinlikle ihmal etmemeli ve bir uzmanına danışmalısınız. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Şakir Genç Bu tür şikayetlerin altında yatan nedenin epilepsi olabileceğini açıkladı. Dr. Öğr. Üyesi Genç, ebeveynleri epilepsi hastalığı hakkında da uyararak epilepsi hakkında bilinmesi gereken gerçekleri anlattı.
EPİLEPSİ (SARA HASTALIĞI) NEDİR?
“Epilepsi beyin hücrelerinin anormal, aşırı ya da senkronize bir şekilde deşarjı sonucu oluşan istemsiz hareketler ve bilinç değişikliği ile karakterize, tekrarlayıcı ataklarla giden kronik bir hastalıktır. Epilepsi yani Sara Hastalığı toplumda vücutta kasılma, bayılma, morarma, ağızdan salya ve köpük gelmesi gibi belirtilerle giden bir durum olarak bilinir. Ancak ailelerin gözden kaçırdığı bazı belirtiler olabilir. Bu belirtiler; çocuğun aniden dalması ve seslendiğinizde uzun süre yanıt vermemesi ya da okulda öğrenme güçlüğü ve uyumsuzluklar yaşaması gibi durumlar da epilepsi hastalığının belirtileri arasındadır.
EPİLEPSİ HASTALIĞI NEDEN KAYNAKLANIR?
Epilepsinin çok farklı sebepleri olabildiği gibi hiç bir nedenin saptanamadığı çocukluk çağı epilepsileri de görülmektedir. Gebelik ve doğum sırasında veya sonrasında gelişen beyin hasarları, beynin doğuştan yapısal bozuklukları, beyin tümörleri, menenjit, kafa travması, beynin damarsal hastalıkları, doğuştan metabolik hastalıklar ve genetik hastalıklar gibi birçok durum epilepsi nedeni olabilmektedir.
EPİLEPSİ NÖBETİNİ TETİKLEYEN NEDENLER NELERDİR?
Bir çocukta nöbetleri en sık tetikleyen faktörler; ilaçların düzensiz kullanımı, ilaç dozlarının atlanması veya ilacın aniden aile tarafından doktora danışılmadan kesilmesidir. Bunların yanında enfeksiyonlar, açlık, susuzluk, uykusuzluk, aşırı fiziksel aktivite ve duygusal değişiklikler de nöbetleri tetikleyebilmektedir. Son dönemde bazı çocuklarda bilgisayar oyunları da nöbetlerin tetiklenmesinde etkili olduğu belirtilmektedir. Bu durum, bazı epilepsi türlerinin yanıp sönen ışıklarla uyarılması sonucu oluşur.
“EPİLEPSİ BÜYÜK ORANDA İLAÇLA TEDAVİ EDİLEBİLEN BİR HASTALIKTIR”
Epilepsi büyük oranda ilaçla tedavi edilebilen bir hastalıktır. Uygun tedavi şekliyle bazı çocukların bu hastalığı tamamı ile atlatması veya hayatlarına normal bir biçimde devam etmesi mümkündür. Erken teşhis her hastalıkta olduğu gibi epilepside de önemlidir. Siz ebeveynlere burada çok iş düşmektedir. Çocuklarınızın sağlığını ihmal etmeyin “dedi.

Gazeteler