head
2183026 810x458 75f08
Çarşamba, 24 Nisan 2024

Alanya’da Savunmaya Özgürlük Koordinasyonu üyeleri tutuklu bulunan avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın adil yargılanması çağrısında bulundu. Eğitim Sen Alanya Şubesi önünde açıklama yapan üyelere CHP İlçe Başkanı Coşkun Karadağ da destek verdi... 

Üyeler adına açıklama yapan Avukat Canel Durak, Türkiye’nin uzun yıllardır adil yargılanma hakkı, savunma hakkı, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı gibi hukuk alanına ilişkin temel prensiplerin sistematik bir şekilde ihlal edildiği bir ülke konumunda olduğunu söyledi.

Durak, “Aralarında Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı (ÇHD) Selçuk Kozağaçlı'nın da bulunduğu ÇHD üyesi ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) çalışanı 18 avukata onlarca yıllık hapis cezası yağdırılan dava dosyası, çizilen bu bütünlüklü tablonun içerisinde önemli bir yerde duruyor. Gerek sanıkların Türkiye kamuoyu tarafından yakından tanınan ve toplumsal muhalefetin savunmanlığını üstlenmiş avukatlar oluşu, gerekse dosya kapsamında yaşanan hak ihlallerinin hukukçu olmayanlarca dahi kavranabilecek yalınlığı, bu dosyayı Türkiye'nin mevcut hukuksuzluk halinin bir aynası konumuna getirdi. Dosya kapsamında ceza almış iki avukat, Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal, hem müvekkilleri hem kendileri için, bir yandan da ülkede genel olarak süregelen ve gün geçtikçe kanıksanan bu gidişata dikkat çekebilmek ve dur diyebilmek için ölüm orucunda olduklarını duyurdu. Yine Ebru ve Aytaç'ın yargılandığı dosyadan da bildiğimiz üzere, uluslararası hukuk ilkelerine atıf yaparak avukatları tahliye eden bir mahkeme heyeti, birkaç saat içerisinde kararından dönmeye zorlanıp, akabinde sürgün edilebiliyor. Bugün Ebru ve Aytaç'ın da içinde olduğu 18 avukatın yargılandığı dava, Yargıtay incelemesi aşamasında. Dünyanın dört bir yanından on binlerce insan bu dosya kapsamında tutuklu avukatlar için adil yargılanma koşullarının sağlanmasını talep etti. Ancak bu talebin aslında, avukatları aşan bir yanı olduğu herkesçe bilinmekte, on binlerce insan, süregelen hukuksuzluk haline bir son verilmesi gerektiği isyanını da dile getiriyor. Bizler, hukukçular ve insan hakları savunucuları olarak bu kaygıyı ve isyanı paylaşıyor, aynı talebi bir kez de bugün dile getirme sorumluluğunu duyuyoruz. Bahsi geçen dosya kapsamındaki hukuka aykırılıklar açık olup, bütün dünyaca biliniyor. Bu hali ile ilgili hukuka aykırılıkların tespiti ile adil yargılanma hakkının tesisine ilişkin şartlar derhal yaratılmalı ve tutuklu avukatlar bir an önce serbest bırakılmalı. Temenni olarak ifade ettiğimiz bu husus, bir talebin kabulü olarak değil, uluslararası ve Anayasal bağlayıcı yükümlülüklerin yerine getirilmesi olarak algılanmalı. Bir kez daha söylüyoruz: Adil yargılanma haktır. Avukatları derhal serbest bırakın. Adalet sağlansın, Ebru ve Aytaç yaşasın” dedi.

Gazeteler