head
2183026 810x458 75f08
Cuma, 03 Mayıs 2024

 

Son 2 yıldır Ukrayna Rusya savaşının başlaması ile birlikte büyük bir göç alan Antalya ve Alanya'da göçün hızı azalırken bölgeye taşınıp mülk alanların da pahalılık şikayetleri ile mülklerini satıp başka bölge ve ülkelere gitmeye başladığı görülüyor...

 

Yabancıların konut alımında en çok ilgi gösterdiği kentlerden biri de Antalya.

 

Son günlerde yabancıların konut satışı azalsa da emlakçılar, ev sahipleri yabancıları çekmek için planlarını şekillendiriyor. Bazı ilanlarda vatandaşlığa uygun ibaresi yer alıyor. 2017 yılından sonra hukukumuza taşınmaz mal edinmek suretiyle Türk vatandaşlığını kazanma imkanı getirildi. Bu kararın ardından yabancıya konut satışı katlandı. Özellikle Antalya yabancıların gözdesi haline gelen kentlerden biri oldu. İlerleyen yıllarda ilgi azaldı. Emlakçılarda ilanlarını yabancılara yönelik hazırlamaya başladı.

Vatandaşlığa uygun başlığıyla ilanlar açıldı...

2013 yılında 5 bin küsür olarak gerçekleşti. Ukrayna-Rusya savaşı-gerilimi sonrası ve pandemi sonrası 4 kat artarak 2022 yılında 21 bin küsür olarak gerçekleşti. Sayı şimdilerde azalsa da Antalya hala yabancıların bir numaralı tercihi. Öyle ki bu yıl 48.150 satıştan 10.372'si yabancılara yönelikti. Son yıllarda yabancılara gayrimenkul satışı bir hayli artmış durumda. Son bir kaç ayda ise durum tersine döndü.

Emlak piyasasındaki fahiş fiyatlar yabancılarında gayrimenkul alımını azalttı. Emlakçılar ise yabancıların dikkatini çekmek için ilanlara vatandaşlığa uygun ibaresini koydu. Bazı bölgelerde oturuma kapalı bölgelerimiz var. Veyahut vatandaşlığa uygun bir şekilde gösterilemiyor. Yani 400 bin dolar bedelini gösteremediğimiz için, gösterdiğimiz dairelerde de o ibareyi kullanıyoruz biz. Konyaaltı, Alanya, Muratpaşa gibi sahil ilçelerinde 10 mahallede yabancılara ikamet izni yasak. Kenti en çok ruslar tercih ediyor.

Gazeteler