head
2183026 810x458 75f08
Cuma, 03 Mayıs 2024

 

 

ABD Başkanı Joe Biden, ABD ve müttefiklerinin Rusya'ya karşı Ukrayna'yı desteklemeye devam etme konusunda tereddüt etmeyeceğini belirtti. Biden ayrıca, Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya katılımını desteklemeye devam edeceğinden ve F-16 savaş uçaklarını satabileceklerinden emin olduğunu belirtti...

 

ABD Başkanı Biden, NATO Zirvesi’nin son gününde Vilnius Üniversitesinde Litvanyalılara hitap etti. Finlandiya’nın NATO’ya en son katılan müttefik olmasından ve İsveç’le ilgili süreçte anlaşmaya varılmasından memnuniyetini dile getiren Biden, “Cumhurbaşkanı Erdoğan sözünü tuttu.” dedi.

 

Biden, NATO’nun daha güçlü, daha enerji dolu ve tarihinde hiç olmadığı kadar birleşmiş durumda olduğunu belirterek, “Bu tesadüfen olmadı; Putin, toprak ve güç tutkusuyla Ukrayna’ya karşı acımasız savaşı başlattığında, NATO’nun dağılacağına bahse girmişti.” diye konuştu.

“TEREDDÜT ETMEYECEĞİZ”...

Savaş başladığında Ukrayna’yı desteklemek için dünyayı harekete geçirdiklerini kaydeden Biden, desteğin devamı konusunda da “Tekrar söylüyorum, tereddüt etmeyeceğiz. Tereddüt etmeyeceğiz. Ukrayna’ya olan bağlılığımız zayıflamayacak. Ne kadar sürerse sürsün, bugün ve yarın, özgürlük için dik duracağız.” ifadelerini kullandı.

Biden, küresel istikrar için Avrupa ile ABD arasındaki ilişkinin önemini yeniden teyit ederek, transatlantik ortaklığı yeni zirvelere taşıdıklarını belirtti ve güvenli bir Avrupa olmadan ABD’nin gelişebileceği fikrinin makul olmadığını kaydetti.

Pasifik’i özgür ve açık, müreffeh ve güvenli bir ortamda tutmak için bölgenin başlıca demokrasilerini işbirliği yapmaları için bir araya getirdiklerini ifade eden Biden, Atlantik ve Pasifik demokrasileri arasındaki bağlantıları derinleştirmek için çalıştıklarını savundu.

“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ EN BÜYÜK TEHDİT”...

Biden, hiçbir ülkenin, iklim değişikliği ve küresel ekonomi gibi sorunları tek başına çözemeyeceğini belirterek, “Biliyorsunuz, varoluşsal tehdidi hızlandıran iklim değişikliğini fiilen ele alma yönündeki ortak iradenin neredeyse bir kısmıyız. Bu tehdit gerçek. Bu ciddi. Çok fazla zamanımız yok. İnsanlık için en büyük tehdit bu. Ve iklim değişikliğinin en kötü sonuçlarının geleceğimizi, çocuklarımızı ve torunlarımızı mahvetmesini ancak birlikte çalışarak önleyebiliriz.” değerlendirmesinde bulundu.

 

“Bu nedenle elimizdeki araçları günümüzün ihtiyaçlarına daha iyi cevap verecek şekilde güncellememiz gerekiyor.” diyen Biden, iklim felaketleri, salgın hastalıklar ve sınırları aşan çatışmaların, pek çok insanı geride bıraktığını ve yoksulluk ile istikrarsızlık sorunlarının üstesinden gelmeyi zorlaştırdığını belirtti.

 

“TÜRKİYE’YE F-16 SATABİLECEĞİMİZDEN EMİNİM”...

Biden, Litvanya’daki NATO Zirvesi’nin ardından Finlandiya’ya gitmek üzere uçağa binmeden önce gazetecilerin sorularını cevapladı. Türkiye’ye F-16 satışına karşı çıkan New Jersey Senatörü Bob Menendez’in itirazından vazgeçip geçmeyeceği sorusuna Biden, “Türkiye’nin İsveç’in NATO’ya girmesini desteklemeye devam edeceğinden ve o F-16’ları satabileceğimizden eminim.” şeklinde konuştu.

Biden, NATO Zirvesi kapsamında bugün Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile yaptığı ikili görüşmenin de çok iyi geçtiğini belirtti.

Ukrayna’nın NATO’ya katılımı konusuna da değinen Biden, “Savaş bitene kadar değil. Zelenskiy’nin anladığı bir şey var ki müttefikler tarafından kabul edilen taahhütlere sahip olduğu sürece şu anda NATO’da olup olmaması önemli değil.” ifadelerini kullandı.

BIDEN, ZELENSKİY İLE GÖRÜŞTÜ...

Beyaz Saray’dan ikilinin görüşmesine ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Açıklamaya göre, Biden, Rusya’nın saldırgan savaşına karşı Ukrayna’ya desteğin süreceğini teyit etti.

Biden, Ukrayna’nın Avro-Atlantik toplumuna entegrasyonunun da destekleneceğini belirtti.

İkili, G7 liderlerinin Ukrayna’ya destek için yayımladığı ortak bildiriyi memnuniyetle karşıladı.

Ukrayna’nın gelecekte de kendini koruması için ikili güvenlik taahhütlerini de görüşen liderler, Ukrayna’nın Rusya’ya karşı taarruzunu ve ABD’nin bu bağlamda desteğini ele aldı.

 

erdoğan ve biden 1 5adab

ERDOĞAN’A TWITTER’DAN TEŞEKKÜR...

Biden, NATO zirvesiyle ilgili bugün Twitter hesabından yaptığı paylaşımında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmenin video kolajını yayınladı.

Başkan Biden, “Dün Türkiye, İsveç’in NATO’ya kabulü konusunda tarihi bir anlaşmaya vardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan; cesaretiniz, liderliğiniz ve diplomasiniz için teşekkür ederiz.” ifadesini kullandı.

Bu zirvenin, NATO savunmasına olan bağlılığı yeniden teyit ettiğini kaydeden Biden, “Umarım bunu daha da güçlendirmeye devam edebiliriz.” değerlendirmesinde bulundu.

ERDOĞAN’DAN BIDEN PAYLAŞIMI...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesiyle ilgili Twitter hesabından paylaşım yaparak kendisine teşekkür eden ABD Başkanı Joe Biden’e Twitter’den yanıt verdi.

Paylaşımında, Türkiye olarak her zaman olduğu gibi, NATO’nun genişlemesine ve ittifakın güçlenmesine samimiyet, sorumluluk bilinci ve ilkeli bir duruş ile destek vermeye devam edeceklerini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

“Başta terörle mücadele olmak üzere tüm güvenlik sınamalarına karşı İttifakımızın görüş birliği içerisinde güçlü çözümler üretmesinin ve müttefikler arasındaki bağların kuvvetlenmesinin, bölgesel ve küresel barışın tesisinde çok büyük bir rol oynayacağına inanıyorum. Türkiye’nin meşru güvenlik kaygıları ve kazan-kazan esasına göre şekillenen bölgesel ve küresel açılımları dikkate alındığı müddetçe yapıcı tavrımızı sürdüreceğiz. İttifaka verdiğiniz şahsi destek, iyi dilekleriniz ve iltifatınız için teşekkür ederim Sayın Başkan.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KAYNAK: Ajanslar

Gazeteler