head
2183026 810x458 75f08
Çarşamba, 24 Nisan 2024

Üretici ile halci birbirine girdi: ‘Halci, tüccar ile kardeş olup bizi soyuyor’...


Alanya Ticaret ve Sanayi Odası’nda bugün düzenlenen 'Kırsal Kalkınma Ekonomik Yatırımlar ve Kırsal Altyapı Yatırımları Desteklemeleri' konulu toplantıda üretici ve halci arasında gerilim dolu dakikalar yaşandı. Toplantıda bir üreticinin, “Halci, tüccar ile kardeş oluyor, bizi soyuyor” sözlerine aynı zamanda komisyoncu olan Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen’den tepki geldi. “Sen benim paramı kullanıyorsun. Halci senin çürüğünü satmak için uğraşıyor. Terbiyesizlik yapma” dedi.

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Konferans Salonu’nda Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü tarafından  'Kırsal Kalkınma EkonomikYatırımlar ve Kırsal Altyapı Yatırımları Desteklemeleri' konulu toplantı yapıldı.

Toplantıya;

--Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe,

--Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen,

--Alanya Hal Komisyoncuları Derneği Başkanı Adem Kaya ile üreticiler katıldı.

 

‘HALCİ, TÜCCAR İLE KARDEŞ OLUP BİZİ SOYUYOR’...

Kırsal Kalkınma Destekleme Şube Müdürü İzzet Kaş’ın “Bahsettiğiniz konuyu anlıyoruz, iletiyoruz ama şu anda anlatmak istediğimiz farklı bir konu var” sözleri üzerine üretici Aksoy, “Burada hali temsilen kim var? Sera yapmaktan bahsediyoruz. Biz 400 bin liraya yaptığımız seranın hurdasını şu anda 30 bin liraya satamıyoruz. Biz kilosu 8 liraya aldığımız üre ile 3 liraya domatesi nasıl satacağız? Ziraat Odası Başkanı’nı ben seçiyorum ama halcinin emrinde çalışıyor. Başkanı da çok seviyorum. Kaç sefer de uyardım. Halci, tüccar ile kardeş oluyor, bizi soyuyor. Bize taban fiyat verin. Bırakın bunları. Bizim desteğe falan ihtiyacımız yok. Sebze fiyatını bir kilo üre fiyatına getirin. Sizden tek isteğim şu. Piyasayı Ziraat Odası Başkanı, çiftçi belirleyecek. Halci, tüccar belirlemeyecek. Benim ürettiğim ürünün fiyatını tüccar, halci bilemez. Halci emlakçı gibi komisyoncudur. Hepsi bizi soyuyor” ifadelerini kullandı

‘HALE GÖNDERMEYİN, ÜRÜNLERİ BAHÇENİZDE SATIN’...

Aksoy’un sözlerinin alkışlanmasına tepki gösteren Sevilgen, “Senin halci ile ne sıkıntın var? Halci senin bahçendeki çürüğü satmak için uğraşıyor. Sen benim paramı kullanıyorsun. Terbiyesiz. Göndermeyin, bahçenizde satın o zaman” ifadelerini kullandı. Sevilgen’in sözlerine karşılık veren Aksoy ise, “ Hakaret etme, burada isim kullanmadım” dedi. Sevilgen yaşanan tartışmanın ardından toplantı salonunu terk etti.

‘ÜRETİCİLER İÇİN ÖZVERİYLE ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ’...

Tartışmanın ardından üretici Aksoy salondan çıkarılmak istendi. Bunun üzerine devreye giren Alanya Ziraat Odası Başkanı Göktepe, üreticinin yerine oturmasını istedi. Göktepe, “Aksoy gerçek anlamda bir üreticimiz. Ziraat Odası’nın halcilere çalıştığını söylüyor. Ben üzerime alınmadım. Biz üretici için Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü, Alanya Ziraat Odası, hal dernek başkanlığımız özveriyle elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bunda sen belki haklı olduğunu düşünüyorsun. Bizim girdi maliyetlerimiz yüksek. Bunu kabul ediyoruz. Ürenin kilosu 8 TL olmuştur. Bu da bir gerçek. Dün Konaklı’da, Payallar’da piyasa kurduk. Salatalık 3.20 TL idi biz 3.50 TL olsun dedik. Bütün Kumluca’dan her taraftan bu görüşler alınarak piyasa belirleniyor. Sen de biliyorsun ki bu noktada arz-talep dengesi var. Biz her zaman şunu haykırıyoruz. Üreticiler yağmurda, çamurda, soğukta, karda, kışta emeklerinin karşılığını alamıyor. Keşke elimizde fırsat olsa da kendimiz üretip kendimiz satsak da halci ile işimiz olmasa ama böyle bir imkan, kurum yok” şeklinde konuştu.

‘TÜM KATILIMCILARDAN ÖZÜR DİLİYORUM’

Başkan Göktepe’nin konuşmasının ardından yeniden söz alan üretici Aksoy, “Tüm katılımcılardan özür diliyorum ama gerçeği konuştum” dedi. 

 

 

 

 

 

Gazeteler