Bu sayfayı yazdır
Pazar, 05 Ocak 2020 20:07

Kışın bir gariptir Alanya sahilleri

Yazan
Ögeyi Oylayın
(20 oy)
Turizm sezonunun sona ermesi Alanya'mızda garip sahil görüntülerinin oluşmasına sebep olan bir uygulamanın devreye girmesine sebep oluyor.Gerek Damlataş ( Kleopatra), gerekse Keykubat plajlarının olduğu bölgelerde kum tepeleri oluşuyor. Bu bahse konu tepeler tabii bir oluşum değil. Bu bölgelerdeki otel işletmeleri olanlar ve büfe işleticileri aman kumumuzu deniz almasın diye kendilerince bir önlem alıyor, kuma sahip çıkıyorlar. Tüm sezon boyu kirlenen ve faydalanılan bu kumlar deniz tarafından alınır adeta temizlik ve bakımı yapılır sezon öncesi tekrar sahile iade edilirdi geçmiş yıllarda,ve bunların tamamı tabii olarak gerçekleşirdi.


Peki şimdi ne oldu da durum değişti ve insanımız aman kum gitmesin giderse tekrar gelmez ben de yüz şezlong yerine elli şezlongu anca sığdırırım bu sahile endişesine kapıldılar.


Ne olacak herkes sahile müdahale eder oldu. Her işletme her otel önündeki sahile bir iskele inşa etti. Durum böyle olunca da tabiatın kendi kendine yaptığı bu temizlik ve kum sirkülasyonu işi sekteye uğradı.Tabii bu arada sahilden kum aşıranları da unutmamak lazım.


Bu milyonlarca yılda oluşan kuma karşı maalesef çok duyarsısız. Kimimiz denize akan derelerin yatağını değiştirip kendimize daha çok sahil elde etmeye çalışırız, kimimiz de aman benim kum bir yere gitmesin sezon bitti gözümün önünde dursun diye güya önlem alırız.Durumu tabii akışına bırakmak nedense işimize gelmez ve müdahil oluruz.


T.C.Alanya Belediyesi filosuna kattığı araçlarla ilgili düzenlenen tören sonrası sayın Adem Murat Yücel beye hatırlatma yapan Mahmutlar mahallesi muhtarı sayın Ahmet Top neden kum temizleme aracı yok diye serzenişte bulunmuş. Haklı bir serzeniş haklı bir istek.


Altid bünyesinde bu araç yıllardır var ve Cumhuriyet mahallesindeki Altid binasının arkasında durur. Plaj büfeleri işletme hakkı kendilerindeyken alınan bu araç gereci ya kullansınlar yada belediyeye devretsinler; onlar da bunu faydalanılan bir hale getirsinler.

Sayın Altid başkanı Burhan Sili'nin bu konularda çok duyarlı olduğu herkesce malumdur.


Kaldı ki plaj işletenler kendi önlerini temiz tutarlar, aksi halde müşteri memnuniyeti oluşturamaz ve boş kalırlar bir kazanç elde edemezler.Çevresine saygısı olmayan turizm sektörünü baltalamaktan başka bir işe yaramaz ve toplum menfaatlerinin ve yararının karşısında dikilen zararlıdan başka birşey de bir kimsede değildir.


T.C.Alanya Belediyesi binasının önünde büyük bir kum plaj oluştu dikkat ederseniz!

Bu oluşumun sebebi balıkçılar barınağı mendireğinin uzatılması ve ikinci dik mendireğin inşasıyla ortaya çıktı.Bu durum Keykubat plajının genişliğini hemen hemen üçte bire düşürdü. Demek ki her nimet bir külfet getiriyor. şayet araştırma yapmadan ben yaptım oldu zihniyeti devredeyse.


Anayasada" kumsal halkın malıdır" denilmesine rağmen bir türlü halka nasip olmayan bu sahillere ve kumsala sahip çıkılmalı göz göre göre elimizden kayıp gitmesine ''seyirci kalmamalıyız''.Sayın televizyon proğramı yapımcısı Güven İslamoğlu beyefendinin deyimiyle.
""Halkımızdan aldığı yönetme icazetini elinde bulunduranlar bu konularda çok duyarlı olmalı ve emaneti düzgün yönetmelidir. Halkın malı olan bu sahiller halkın kullanımına düzgün ve temiz olarak sunulmalıdır."

Başta T.C. Çevre ve Şehircilik bakanı Sayın Murat Kurum olmak üzere tüm etkili yetkililer bu konuya her daim kafa yormalıdır. Bu sahiller tüm insanlık adına bizlere emanettir.

 

Okunma 33485 kez Son Düzenlenme Pazar, 05 Ocak 2020 20:42