head
2183026 810x458 75f08
Cuma, 29 Mart 2024

CEMAL PALAMUTÇU HABER YORUM FOTO64887051 2564996997061145 1952095213358940160 n 6fa5d

 

Nedir bu yaşananlar ?


İsyan etmiyoruz, ancak sorgulamadanda edemiyoruz...

Bu yaşananlar turizm beldelerinde yaşayanları direk ilgilendirir;Thomas Cook meselesinden bahsediyorum...

Thomas Cook operasyonunun hemen hemen üçte birini Türkiye'ye yapan bir Dünya devi şirket. Bu şirket bünyesinde bulunan şirketler de ,yıllardır Dünya turizm hareketlerini sevk ve idare eden, yönlendiren kuruluşlardır.

Böyle bir şirketin batması ve operasyonunun durması ülkemizdeki herkesi yakından ilgilendirir.Konya'da ki çiftçiden ;sanayici den tutunda, Edirne'de ki Mardin'de ki Trabzon'da ki Rize'de ki esnafı hem de tam ciğerinden ilgilendirir ve direk etkiler...

Thomas Cook'un en büyük ikinci hissedarlarından olan ve % 7 hisseyle bu işin içinde olan bir Türk şirketinin sahibi ve temsilcisi Neşet Koçkar yaptığı açıklamada devletten yanlızca tavsiye aldığını fakat bir yardım etme eyiliminin ifade edilmediğini dile getiriyor.

Yanlız bırakılmak ne kadar acı, devletimiz bu duruma seyirci kalmamalı ve müdahil olmalıdır.

Bu şirket ,yani Thomas Cook 178 yıllık bir devdir.

Bu devin en büyük ortaklarından biri de Çin'li Fosun şirketi. Şimdi akla şu geliyor?

Fosun bu şirketi alacak ta ;almadan evvel kıdem tazminatları ve şirketten uzaklaştırılmaları çok külfetli olacak müdür , genel müdür ve Ceo ların tasfiyesini mi talep ettide böyle bir yola girildi?

Durum böyle ise ,sıkıntı az olur ve operasyon anlamında kesinti olmadan devam eder ve şirket markalarını Fosun'a devreder; işlemler bu yeni şirketler üzerinden akmaya başlar. Tabiii bu durumlar mutlaka birilerinin canını yakar.

Bu durum mutlaka mağduriyetler yaratır ve birçok orta ölçekteki insanı ve onların müesseselerini eleğin altına çeker atar.

Hatırlayalım bir zamanlar Alanya'daki hemen hemen her yatağı dolduran ve birçok evin pansiyon olmasına sebep olan Tursem diye bir şirket vardı. Bu şirket batınca, Alanya birkaç sezon kendine gelemedi.

Şimdi iş çok daha büyük.

Bakalım ne gibi yaralar açacak?

O zaman da, "şu bankayla görüşülüyor, şu grup işi ele alacak, Mesut Yılmaz devrede ,Koç Grubu ilgileniyor" diye diye bu şirket battı gitti.

Bu şirketi neden gündeme getirdik de yaraları tazeledik diye sorarsanız?

Mutlaka bu sefer iş ıskalanmamalı, gereken yapılmalı ve insanımız zora girmeden tedbirler alınmalıdır...

Neşet Koçkar yanlızca Thomas Cook değil ayni zamanda Anex Tour'unda ortağı , sahibidir. Kendisini yanlız bırakılmış hissetmemeli ve mutlaka devlet olarak sahip çıkılmalı , morali yüksek tutulmalıdır...

Bu güne kadar yaptıkları ,sponsor oldukları ortada olan ve ülkeye kazandırdıkları takdirle izlenen bu insanlar sahipsiz bırakılmamalıdır.

Tüm bu çabalar Türk turizm sektörünün dimdik ayakta ve canlı kalması için kaçınılmazdır.

Şimdi bölgemizin temsilcisi Sayın Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Kültür ve Turizm bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy beylere gözler çevrildi ,bekleniyor.

Bu konudaki hal ve tavırları ve alacakları kararlar ziyadesiyle önemli.

Başta bölgemizi olmak üzere ,tüm ülkemizi ilgilendiren bu duruma yaklaşımları merakla izlenecek ve eminim ki onlar da devletimizin en üst düzey temsilcileri olarak gerekeni yapacaklar.

Bekleyip göreceğiz!

Gazeteler